Wat is een wetsuit en welke wetsuit bij welke temperatuur?

Wat is een wetsuit?

Een wetsuit is een dik pak, gemaakt van een soort rubber, genaamd Neopreen, en wordt gedragen door zowel dames en heren, maar ook kinderen, die veel in het water zitten.

Je draagt bijvoorbeeld een wetsuit bij het duiken, surfen en zwemmen. Hierdoor wordt een wetsuit ook wel vaak een surfpak of duikpak genoemd. En welke wetsuit bij welke temperatuur?

Wetsuits worden gedragen wanneer het water koud is en er een kans is op onderkoeling. Verder naar onder in dit bericht vind je een tabel met informatie over welke dikte wetsuit bij welke temperatuur past.

Onderkoeling is een groot risico voor surfers en duikers, wanneer zij te vroeg in het seizoen het water in gaan. Je zult daarom ook zelden een surfer zonder bescherming tegen de kou zien surfen, terwijl het water een lage temperatuur heeft.

Een wetsuit kan het hele lichaam bedekken, maar er zijn ook wetsuits voor alleen het bovenlichaam of onderlichaam. Een streamer bedekt het hele lichaam, een shorty heeft daarentegen korte mouwen en benen. Ook bestaat er een drysuit.

Hoe werkt een wetsuit?

We weten allemaal dat een wetsuit de drager warm houdt, maar hoe werkt een wetsuit nou eigenlijk? Tussen het lichaam van de drager en de wetsuit vormt zich een laagje water.

Het lichaam van de drager verwarmt deze ingesloten laag water, waardoor er als het ware een extra beschermingslaagje van water op lichaamstemperatuur vormt tussen de drager en het water aan de buitenkant van het pak.

Het is belangrijk dat de wetsuit niet te ruim is, waardoor de ruimte tussen lichaam en pak te wijd is om het lichaam op temperatuur te kunnen houden. Er moet dus opgelet worden dat een wetsuit voor een kind niet op de groei wordt gekocht, aangezien dit het verwarmende effect belemmert.

Voor een kind kun je dan het best een wetsuit in zijn eigen maat kopen die iets goedkoper is, dan dat de wetsuit de eerste maanden of zelfs jaren te groot is en daardoor zijn functie verliest.

Voor water met een ijskoude temperatuur grijpt men vaak naar een drysuit. Dit is een pak dat geen water doorlaat.

welke wetsuit bij welke temperatuur
welke wetsuit bij welke temperatuur

Wanneer heb ik een wetsuit nodig?

Een vraag die vele watersporters hebben, is wanneer zij een wetsuit moeten aantrekken. Hierover verschillen de meningen, een doorgewinterde duiker trekt heeft vaak een andere mening dan de incidentele mooi-weer surfer.

Echter, een goede keuze in wetsuits, gebaseerd op de watertemperatuur en type sport, kan een enorm verschil maken in vermoeidheid.

Dit komt doordat een te koud of te warm lichaam enorm veel energie kwijt is aan het reguleren van de lichaamstemperatuur. Daarnaast is de kans op een blessure  ook nog eens kleiner wanneer je een goede dikte en maat hebt, warme spieren en pezen zijn namelijk een stuk soepeler!

Eigenlijk kun je koud zwemmen vergelijken met voetballen zonder warming-up. Niet héél goed voor je spieren dus!

De keuze voor een wetsuit is belangrijk. En wanneer er besloten is om een wetsuit aan te trekken, is het belangrijk om een goede balans te zoeken tussen warmte en flexibiliteit. Een dikke wetsuit is namelijk warmer, maar maakt je ook een stukje minder flexibel.

Bij twijfel is het echter altijd verstandig om voor warmte te kiezen en dus een dikkere wetsuit. Het is namelijk makkelijker om af te koelen dan op te warmen.

Toch blijft het altijd een moeilijke keuze om te beslissen wanneer je een wetsuit nodig hebt en hoe dik je wetsuit moet zijn. Dit is afhankelijk van onder andere de watertemperatuur.

Schaf jij een wetsuit aan om te duiken? Lees dan ook ons artikel over de beste fish finders van 2021. Zo vaart u nooit meer voorbij visrijke gebieden!

Bij welke temperatuur heb ik een wetsuit nodig?

De keuze om een wetsuit te dragen, wordt vaak gebaseerd op de watertemperatuur en de sport die wordt beoefend. Maar veel mensen weten het niet: bij welke wetsuit bij welke temperatuur?

Onthoud altijd: Des te dikker het neopreen, des te warmer en minder flexibel de wetsuit is. Hieronder heb ik een tabel gemaakt met temperaturen, de bijbehorende wetsuit dikte en voorbeelden van locaties waar je deze draagt.

Deze adviezen zijn toegespitst op surfers en de bijbehorende wetsuits per temperatuur.

Ga je een sport doen waarbij je veel boven water bent, zoals waterskiën, kitesurfen, windsurfen, suppen of wakeboarden? Kies dan voor een wetsuit die een millimeter dikker is dan onderstaand advies. De wind en snelheid zorgen namelijk voor een snellere afkoeling dan bij het surfen.

Watertemperatuur (Celsius) Wetsuit dikte Voorbeeldlocatie
>24 °CGeen wetsuit, vergeet echter geen zonnebrand tegen UV-straling.Hawaii, Indonesië, Filipijnen
22-24°C1-2 millimeter neopreen top Zuid-Italië, Spanje, Griekenland in de zomer
19-22°C2 millimeter shorty of springsuitNederland in de zomer, Zuid-Italie, Spanje, Griekenland einde/begin van de zomer.
17-20°C2 millimeter fullsuitZuid-Afrika, Portugal Algarve in de zomer (koudere waterstromen)
13-17°C2 millimeter of 3/2 millimeter fullsuitZuid-Spanje, Zuid-Italië en Frankrijk in de winter.
10-14°C4/3 millimeter fullsuit, ter extra bescherming: 3 millimeter zwemhandschoenen en zwemsokkenNederland herfst, begin lente
8-12°C5/4 millimeter fullsuit, 5 millimeter zwemhandschoenen en zwemsokkenNederland einde seizoen
Welke dikte wetsuit bij welke temperatuur

Hoe dik moet een wetsuit zijn?

Zoals hierboven te zien is, is de dikte van de wetsuit enorm afhankelijk van de temperatuur van het water. Deze verschilt per land en per seizoen. Ondanks dat de buitentemperatuur hetzelfde kan zijn, is het water in de lente een stuk kouder dan in de zomer.

Hoe dik je wetsuit moet zijn, is dus van meerdere factoren afhankelijk. Hierboven vindt je een tabel met informatie over welke wetsuit je bij welke temperatuur draagt. Kijk daarom goed in de tabel voordat je een beslissing maakt over de dikte van je wetsuit.

Ben jij er inmiddels achter welke wetsuit jij moet hebben? Schaf dan hier een wetsuit aan!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.