Snorkelmasker of snorkelset? – Review

Het snorkelmasker bestaat al enkele jaren, maar omdat er in die tijd nog niet veel mensen zijn gaan snorkelen met dit gezichtsbedekkende masker, wordt het nog steeds beschouwd als een nieuwe stijl snorkelmasker. Echter, je ziet deze specifieke snorkeluitrusting telkens vaker in warme vakantielanden, zoals Italië, Kroatië en Griekenland. Het is daarom geen wonder dat we veel vragen krijgen over de beste snorkel uitrusting voor beginners. In deze review willen we graag helpen om alles op een rijtje te zetten en je op weg te helpen op je eigen snorkelavontuur. Wij helpen je bij de aanschafkeuze van de beste snorkelset of snorkelmasker. Zo kun jij op zoek naar de mooiste vissen en ander onderwaterleven. We hopen dat jij met deze review de beste keuze kunt maken om het onderwaterleven te bekijken.

Het full face snorkelmasker wordt steeds populairder!

Een blik op het huidige bestaande snorkelassortiment maakt duidelijk dat het volledige gezicht bedekkende snorkelmasker een geweldig product is om mee te snorkelen. Rondkijkend op vakantie, begint dit snorkelmasker enorm in trek te raken! Maar we willen in dit artikel ook erg duidelijk zijn dat het niet altijd de beste keuze is. Dit is namelijk afhankelijk van hoe je wilt gaan snorkelen. Een snorkelmasker die het hele gezicht bedekt heeft namelijk bepaalde voordelen en nadelen ten opzichte van het traditionele snorkelsetje.

Laten we in deze review beginnen met de voor en nadelen van een volgelaatsmasker, oftewel, het gezichtbedekkende full face snorkelmasker.

Een snorkelmasker bedekt het hele gezicht, terwijl een snorkelset alleen de neus en ogen bedekt.

snorkelmasker
Een voorbeeld van een gezichtsbedekkend snorkelmasker

De voordelen van een volledig gezichtsbedekkend snorkelmasker, oftewel het full face snorkelmasker

Een gezicht bedekkend snorkelmasker is het beste snorkelmateriaal voor recreatief snorkelen aan de oppervlakte van de zee of het meer. Oftewel, het beste masker voor het snorkelen waarbij je niet ver onder water gaat.

Voor recreatief snorkelen aan de oppervlakte heeft een full face snorkelmasker een aantal voordelen. De grotere lens verbreed uw beperkte zicht, in vergelijking met de traditionele snorkelset, zodat u beter kunt zien wat er om u heen zwemt en gebeurt.

Comfort

Het grootste voordeel van het snorkelmasker die het gezicht volledig bedekt is dat de snorkel geïntegreerd is in het masker. Hierdoor hoef je het snorkelbitje niet meer in je mond te houden. Dit zorgt na verloop van tijd voor discomfort en kan leiden tot een pijnlijke kaak. Nog belangrijker, ademen terwijl je de snorkel tussen je tanden houdt, kan na verloop van tijd pijn en ongemak veroorzaken, maar ook vermoeiing van de kaak.

Door de snorkel in het masker en een ventielsysteem om lucht tussen de maskercompartimenten te laten stromen, stelt het volledige masker u in staat zowel door uw neus als door uw mond te ademen. Dit zorgt voor een meer natuurlijke ademhalingservaring. Daarnaast bieden de betere snorkelmaskers ook een mogelijkheid om een action cam. U kunt bijvoorbeeld een GoPro op de bovenkant van uw masker te monteren. Zo kunt u de thuisblijvers exact laten zien wat u onder water ziet, zonder daarvoor constant de GoPro of andere action cam in uw hand te houden!

Een ander voordeel is dat wanneer er water in het masker komt, het naar de onderkant van uw kin loopt, in plaats van onder uw ogen. Wanneer bij traditionele maskers zout water in uw oogkamer lekt, kan dat ongemak en verminderd zicht veroorzaken.

Nadelen bij ruige zee

Een nadeel van het full face snorkelmasker is dat deze niet erg geschikt is om te zwemmen in hoge golven. Dit komt door de lage ligging van de luchtpijp. Kies het snorkelmasker vooral wanneer je op plekken zwemt waar geen hoge golven zijn en waar je op je gemak kunt snorkelen.

Toch is dit geen nadeel die enkel bij een full face snorkelmasker voorkomt. Het binnen kunnen krijgen van water behoort ook tot de nadelen van een traditionele snorkel.

snorkelset
Snorkelset

Ver onder water snorkelen en duiken? Kies dan een traditionele snorkelset in plaats van een snorkelmasker!

Wij houden vanwege het brede zicht van een gezichtsbedekkend snorkelmasker, maar voor vrij duiken is dat een ander verhaal. Beginners snorkelen vaak aan de oppervlakte, ongeacht de uitrusting die ze gebruiken. Wanneer mensen meer vertrouwd raken met het leven in de oceaan en hun snorkelvaardigheden ontwikkeld hebben, willen ze vaak onder de oppervlakte duiken om de dingen beter van dichtbij te kunnen zien. Dit is ook gebruikelijk bij duikers wanneer ze in het water zijn met alleen snorkeluitrusting. Als je meer dan een paar meter naar beneden wilt kunnen duiken, moet je de druk in je oren kunnen regelen en is een traditioneel masker beter. Je kunt namelijk moeilijk je oren klaren wanneer je een volledig bedekkend snorkelmasker op hebt.

Je oren klaren is een stuk makkelijker met een traditionele snorkelset

Water weegt meer dan lucht, dus als je naar beneden duikt, creëert het water druk op je oren, wat pijn kan veroorzaken. Het kan zelfs tot verwondingen kan leiden doordat de druk in het oor te hoog wordt. Het compenseren, of klaren, van de oren wordt gedaan door de neus dicht te knijpen en te proberen zachtjes lucht uit te blazen met je mond dicht. Hierdoor wordt druk uitgeoefend op het middenoor om de druk aan de andere kant te compenseren. Een traditioneel masker heeft een zachte rubberen laag over de neus zodat je gemakkelijk je neusgaten dicht kunt knijpen. Dit kun je niet doen met het full face snorkelmasker, aangezien je je neus niet kunt vastpakken en dichtknijpen om je oren te klaren. Ga je dus diep zee duiken? Dan kan je beter kiezen voor een traditionele snorkel.

Duikende vrouw met snorkelset
Een duikende vrouw met een traditionele snorkelset

De keuze maken: snorkelmasker of snorkelset?

Onze conclusie. Al met al is de keuze voor een snorkelset of een snorkelmasker snel gemaakt. Snorkel je vooral aan het oppervlakte? Kies dan voor een snorkelmasker die je hele gezicht bedekt. Wil je graag richting de bodem kunnen duiken? Kies dan voor een traditionele snorkelset met duikbril.

We hopen dat deze review heeft kunnen helpen met de keuze tussen de traditionele set en het full face snorkelmasker. Zo ja, veel snorkelplezier toegewenst!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.