15 tips voor beginners om te leren wakeboarden!

Iedereen kan leren wakeboarden, maar het begin is lastig. Daarom hebben wij een lijst opgesteld met tips om te leren wakeboarden. Hier volgen onze beste wakeboard tips, voor zowel de uitrusting, de watersporter en de bestuurder van de boot. Na deze tips weet jij zelfs hoe je je eerste wakeboard flip landt! En geloof ons, leren wakeboarden is makkelijker dan het lijkt!

De uitrusting tijdens het wakeboarden

Tijdens het wakeboarden is je uitrusting erg belangrijk. Niet alleen het wakeboard touw en het wakeboard zelf, maar ook je zwemvest en je wakeboard bindingen!

De plaatsing van de bindingen

  • Hoe plaats je de bindingen op je wakeboard?  De bindingen op je wakeboard moeten op schouderbreedte staan, of zelfs iets verder uit elkaar. Stel je bindingen ook zo af dat de schoenen iets naar buiten wijzen, het liefst met een hoek van ongeveer 10 graden naar buiten. Op deze manier sta je stabiel op je wakeboard! Zie ook onze tips voor het kopen van wakeboard bindingen.

Het zwemvest

  • Misschien wel het allerbelangrijkste van de gehele uitrusting! Het zwemvest! Koop altijd een zwemvest dat is goedgekeurd voor zowel leeftijd als gewicht van de watersporter. Denk bijvoorbeeld aan een zwemvest van Jobe, een gespecialiseerd Nederlands merk in watersportartikelen! Veel watersporters kiezen voor een neopreen zwemvest. Ondanks dat deze neopreen zwemvesten iets duurder zijn, zijn ze absoluut een goede koop in verband met het hoge comfort en de goede fit. Ben je echter een incidentele watersporter, dan is een goedkoper zwemvest ook prima te gebruiken. Deze beginnen bij Jobe al vanaf 29€.

De wakeboard lijn

  • Welke wakeboard lijn moet je gebruiken bij het wakeboarden? Bij het wakeboarden is het touw erg belangrijk! Het touw zorgt er namelijk voor dat je omhoog komt, maar hoe makkelijk dat gaat, is afhankelijk van het watersporttouw dat je gebruikt. Sommige watersporten, bijvoorbeeld funtubes, hebben een touw dat rekbaar is, om er voor te zorgen dat de band stabieler over de golven kan gaan. Voor het wakeboarden gebruik je deze lijn niet, maar gebruik je een niet-rekbare of onelastische lijn. Doordat het touw niet elastisch is, kom je makkelijker uit het water. Er gaat namelijk geen voorwaartse kracht verloren aan het uitrekken van het wakeboardtouw, waardoor je sneller én makkelijker op je wakeboard staat bij het optrekken.
  • De ideale lengte voor een wakeboardtouw is rond de 18 meter. Daarnaast zijn er ook verstelbare touwen te vinden, waardoor je zelf kunt experimenteren met wat voor jou de perfecte afstand is om achter de boot te hangen!
Uitleg van lengte en snelheid voor beginners, gevorderden en pro’s

De bestuurder tijdens het wakeboarden

  • Voer bij de start de snelheid geleidelijk aan op. Dit is vooral proberen, maar de snelheid moet nooit hoger liggen dan 13-15 mijl/20-25 km per uur. Doordat een wakeboard veel meer oppervlak hebben dan een waterski, heeft het geen nut om het gas in een keer open te trekken. Dit kan zelfs averechts werken bij het leren opstaan. Wanneer de wakeboarder staat, voer je de snelheid op.  Deze kun je telkens iets opvoeren tot degene op het wakeboard valt. Ga nooit in een keer veel harder, maar verhoog de snelheid telkens een klein beetje. Hoe sneller je gaat, hoe soepeler het wakeboard door het water gaat. Ga echter nooit sneller dan de wakeboarder aan kan.
  • Zorg er altijd voor dat er twee mensen in de boot zitten. Één persoon om te sturen en andere boten in de gaten te houden (let op dat het wakeboard vaak niet dezelfde route volgt als de boot) en één persoon om in de gaten te houden wat er met de watersporter gebeurt. Het is handig om vooraf af te spreken wat de signalen zijn voor een snelheidverhoging of -vermindering en wanneer het niet meer gaat. Je kunt ook een waterskispiegel aanschaffen. Deze spiegel kun je gebruiken om in de gaten te houden hoe het met de wakeboarder gaat. Dit betekent echter niet dat er geen extra persoon in de boot moet zitten om degene die aan het wakeboarden is in de gaten te houden.

  • Hou een constante snelheid aan, om er voor te zorgen dat er een constante spanning op het touw staat. Dit zorgt voor een stabiele rit.
  • Heeft de boot moeite om in plané te komen? Het kan helpen wanneer je een hydrofoil aan de buitenboordmotor bevestigt. Hierdoor kan de boot met minder kracht meer water verzetten. Daarnaast maakt het de boot ook een stuk zuiniger in gebruik. Handig, aangezien je er behoorlijk wat benzine door heen vaart tijdens het watersporten!
wakeboarden achter boot
wakeboarden achter boot

De wakeboarder

De start: Omhoog komen en wakeboarden

  • Hoe moet je omhoog komen met een wakeboard? Onthoud dat de boot jou uit het water moet trekken. Veel mensen proberen zichzelf omhoog te trekken, maar dit kost enorm veel moeite en zorgt vaak voor minder succes. Hou je armen gestrekt wanneer je ligt én staat, zo hoef je niet éxtra hard met je eigen lichaam te werken! Het opstaan op een wakeboard lukt dus alleen met een combinatie van jouw kracht en de snelheid van de boot!
  • Hou je knieën gebogen en gebruik deze om je balans te houden. Je kunt op deze manier mee veren met de golven, zodat je de klappen opvangt.

Springen met een wakeboard en andere wakeboardtrucs

  • Draai in een bocht van buiten de hekgolf naar binnen, of van binnen de hekgolf naar buiten. Leun hierbij meer op je hakken zodat je meer druk kunt leveren.
  • Hou je benen en de rest van je lichaam stijf terwijl je een sprong met je wakeboard maakt. Dit zorgt ervoor dat je de meeste kracht uit de golven haalt en je het hoogst met je wakeboard kunt springen. Je hoeft niet zelf met je benen te springen, de kracht van de boot en de golven zouden het werk moeten doen om de beste sprong te maken!
  • Hou het touw rond je middel.
Spin met een wakeboard

In de lucht een spin maken tijdens het wakeboarden

  • Je maakt een spin met je wakeboard door je op het hoogste punt van de sprong te draaien. Zorg ervoor dat je de beweging echt pas maakt wanneer het bord los van het water is.
  • Hou wederom je touw rond je middel.
  • Spin niet te vroeg met je wakeboard, anders zorgt het contact met het water ervoor dat je je balans verliest.

Bereid je voor op veel vallen, waterhappen en opstaan, maar na een tijdje kun jij met deze 15 tips leren wakeboarden als een pro!

Wil jij naast wakeboarden ook leren hoe je moet waterskiën? Bekijk dan deze beginners tips om te leren waterskiën!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.