Hoeveel PK zonder vaarbewijs en wanneer heb ik een vaarbewijs nodig?

Hoeveel PK mag ik varen zonder vaarbewijs te hebben?

Hoeveel PK je boot mag hebben voordat je een vaarbewijs nodig hebt, hangt af van twee dingen. Je mocht vroeger namelijk 9,9 PK achter je boot hebben zonder een vaarbewijs te hebben. Dit zorgde ervoor dat je soms iemand met hoge snelheid voorbij zag scheuren op een klein bootje met weinig PK, terwijl deze persoon niet in bezit was van een vaarbewijs. Een persoon die op een grote boot met 15PK zat, met een maximale snelheid van 10km/u, moest echter wel een vaarbewijs bezitten. Deze regel is inmiddels afgeschaft, maar is wel de reden waarom je vaak bootjes met 9,9 PK voorbij ziet komen. Je zult vast vaak gedacht hebben: Waarom heeft een boot 9,9 PK, en geen 10 PK? Juich dus niet te vroeg, want wellicht moet jij toch een vaarbewijs halen.

Hoe snel mag mijn boot varen zonder vaarbewijs?

Je hebt in Nederland een vaarbewijs nodig wanneer je boot harder kan varen dan 20 kilometer per uur. Dit is ongeacht van lengte of leeftijd van de bestuurder!

En daar schuilde vroeger de dubbelzinnigheid. Wanneer je namelijk een kleine, lichte boot hebt, dan kon het voorkomen dat je onder de 9,9 PK zit om zonder vaarbewijs te mogen varen, maar dat de boot harder dan 20 kilometer per uur kan. Je kunt dan dus onder het maximale aantal PK om te varen zonder vaarbewijs zitten, maar je boot is te snel. Je moest dus alsnog in het bezit zijn van een vaarbewijs.

Tegenwoordig wordt er dus puur gekeken naar snelheid, leeftijd van de bestuurder en de lengte van de boot om te bepalen of je een vaarbewijs moet hebben. De maximale snelheid zonder vaarbewijs is 20km/u.

Hoeveel PK je boot mag hebben zonder een vaarbewijs in bezit te hebben, is dus tegenwoordig onbeperkt. Dit hangt namelijk niet af van het aantal PK achter de boot, maar van de snelheid die de boot behaalt.

Vanaf welke bootlengte heb ik een vaarbewijs nodig?

Niet alleen de snelheid van een boot houdt verband met het vaarbewijs, maar ook de bootlengte heeft invloed op wanneer je een vaarbewijs nodig hebt.

Je hebt een vaarbewijs nodig wanneer je boot langer is dan 14,99 meter. Is je boot dus 15 meter of langer, dan moet jij in het bezit zijn van een vaarbewijs om deze te mogen besturen. Je zou dus wel een boot mogen besturen die 14,50m is, zolang deze de snelheidslimiet van 20 km/u voor het varen zonder vaarbewijs niet overtreedt!

Is de boot dus 12 meter, maar kan deze 30km/u varen? Dan is het noodzakelijk om in het bezit van een vaarbewijs te zijn. Is de boot 14,80 meter en heeft de boot een topsnelheid van 12km/u? In dit geval hebt u geen vaarbewijs nodig om deze boot te mogen besturen!

Erg belangrijk om te weten: Overschrijdt je één van de twee hoofdelementen (lengte en snelheid), dan heb je ongeacht van het andere element een vaarbewijs nodig! Daarnaast mag je pas een vaarbewijs halen vanaf 16 jarige leeftijd, en mag je tot die tijd dus alleen kleinere, langzamere boten besturen.

Toch is er een mogelijkheid om een boot met veel PK te hebben, maar toch een kind er op te laten varen. Je kunt namelijk je buitenboordmotor begrenzen, zodat deze niet harder kan dan 20km/h.

Een buitenboordmotorbegrenzer kan gemakkelijk geïnstalleerd worden en weer verwijderd worden. Op deze manier kan er gewatersport worden, wanneer iemand een vaarbewijs heeft en er dus hard gevaren kan worden. Zo kun je gewoon een funtube achter de boot gebruiken.

Hoeveel pk zonder vaarbewijs
Hoeveel pk zonder vaarbewijs?

Factoren die invloed hebben op de snelheid van een boot

Effect van gewicht op de snelheid van een boot

De factor ‘gewicht’ speelt een grote rol met betrekking tot de snelheid van een boot. Een zwaardere boot ligt namelijk dieper in het water (er van uitgaand dat de lengte hetzelfde is) dan een lichtere boot, waardoor deze meer water moet verzetten. Je hebt in dat geval meer PK nodig om de boot te verplaatsen, doordat de weerstand toe neemt. De kans dat jij met 9,9 PK zonder vaarbewijs mag varen op een metalen boot is dus groter dan dat jij zonder vaarbewijs een rubberboot mag varen met 9,9 PK. Hoe lichter de boot, hoe sneller hij is.

Effect van lengte op de snelheid van een boot

Dit is een moeilijke vraag om te beantwoorden. In het kort kun je zeggen dat, wanneer alle andere factoren (gewicht, diepgang, gelijk blijven, een langere boot sneller is. Een lange uitleg kun je vinden in de volgende (Engelse) artikelen. Hier en hier!

Effect van de vorm (stroomlijning van de boot) op de snelheid van een boot

Stroomlijning zorgt voor minder weerstand. Heeft de boot een gladde onderkant? Dan is deze meer gestroomlijnd en door de lage waterweerstand kun je dus harder met een motor met minder PK! Algen of mosselen aan de onderkant van een boot kunnen zorgen voor een hogere weerstand. Het is dus van belang om er voor te zorgen dat de boot altijd goed onderhouden wordt.

Effect van onderhoud op de snelheid van een boot

Deze factor heeft te maken met de voorgaande. Namelijk de stroomlijning van een boot. Slecht onderhoud kan zorgen voor een lagere snelheid. Niet alleen omdat de motor minder goed functioneert wanneer deze niet goed onderhouden wordt, maar ook doordat er begroeiing op de boot kan ontstaan. Dit zorgt voor extra wrijving met het water. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor zorgt dat jouw boot minder hard gaat. De snelheid van een boot heeft dus te maken met de hoeveelheid onderhoud die jij aan de boot pleegt, zowel het onderhoud aan de boot zelf, als aan de (buitenboord)motor!

Wil je er zeker van zijn dat je niet met je onderkant tegen de bodem vaart? Lees dan ons artikel over de beste dieptemeter boot.

In het kort: Hoeveel PK zonder vaarbewijs?

Om het kort samen te vatten: Je mag zonder vaarbewijs varen wanneer jouw boot minder dan 10 PK heeft. Daarnaast mag je zonder vaarbewijs varen wanneer de boot niet harder kan dan 20 kilometer per uur kan varen. Je hebt een vaarbewijs nodig wanneer je één van deze criteria overtreedt: wanneer jouw boot 10PK of meer heeft, óf wanneer deze harder kan dan 20 kilometer per uur! We hopen dat je na het lezen van dit artikel meer weet over wanneer je een vaarbewijs nodig hebt, en wanneer je zonder vaarbewijs een boot mag besturen! Hoeveel PK zonder vaarbewijs maakt dus niet uit, zolang de boot maar onder de 20 kilometer per uur blijft.

Ben jij van plan te gaan wakeboarden of waterskiën achter jouw boot? Check dan hier onze tips!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.