Hoe moet ik skimboarden op het strand of ergens anders?

Een skimboard die over het water scheert. Iedereen heeft het wel eens gezien: iemand die met een soort mini-surfplank over het strand loopt, hem voor zich gooit en er op springt. Maar hoe werkt dit nu precies? En belangrijker: hoe zorg ik er voor dat ik lang op het skimboard blijf staan? Leer hier hoe je moet skimboarden!

Wil je weten welk type skimboard je nodig hebt voor op de zee of de grond? Lees dan onze post over houten en foam skimboards!

Stap 1: De eerste keer oefen je op gras of zand!

Zoals elke sport, gaat ook het skimboarden met vallen en opstaan. Letterlijk. Dit is niet te voorkomen en dit gebeurt zelfs bij de beste skimboarders. Om niet voor schut te staan, kun je beter op het zand of gras beginnen. Je hoeft je worp niet te timen voor de perfecte golf, en hebt daardoor meer controle. Niet iedereen kan in een keer op het water op een skimboard staan, maar door op het gras op je skimboard te gaan staan, kun je een stuk makkelijker oefenen.

De voorbereiding voor het skimboarden

Stap 1. Gooi het skimboard voor je neer en laat het daar liggen.

Stap 2. Loop naar achter en ga recht achter het skimboard staan. Het is belangrijk om er in een rechte streep achter te staan. Door recht achter je skimboard te gaan staan, zorg je er voor dat je recht naar voren glijdt wanneer je er op rent. Wanneer je er schuin op rent, zorgt dit ervoor dat je het skimboard ook schuin naar voren duwt. Doordat het board gemaakt is voor een voorwaartse beweging, en niet voor een zijwaartse, zal het veel stroever gaan vanaf de zijkant. Het bord kan dan zelfs omslaan, aangezien de zijkant niet (veel) naar boven afbuigen.

De aanloop

Stap 3. Het maakt niet veel uit welke voet je voor zet. Mocht je toch willen weten welke voet je voor moet zetten bij het skimboarden, gebruik dan de volgende methode om er achter te komen. Laat jezelf naar voren vallen. Stap jij het eerst naar voren met je linker voet? Dan is dit het been dat je voor wil hebben! Stap je met rechts naar voren? Ga dan met je rechterbeen vooraan staan. Zo kom jij er achter welk been je voor zet op je skimboard. Dit is ook een methode die gebruikt wordt voor wakeboarden en snowboarden.

Stap 4: Afhankelijk van waar je oefent, is de plaatsing van je voeten op het skimboard belangrijk. De plaatsing van je voeten bepaalt namelijk of de neus van je skimboard omhoog gaat, of vlak blijft. Oefen je op zand of gras? Dan maakt het niet uit waar je de eerste voet plaatst. Oefen je in het water? Zet dan je achterste voet eerst! Doordat je je achterste voet eerst zet, gaat de neus van je skimboard omhoog en duikt hij niet in de golven.

Stap 5: De landing is het belangrijkst. Een perfecte landing op het skimboard zorgt ervoor dat de rest van je rit ook een stuk mooier en soepeler verloopt. Een veel gemaakte fout is dat mensen op het skimboard springen. Spring niet! Daardoor komt er een grote neerwaartse druk en zal je veel water happen met je skimboard. Loop in plaats daarvan in een rechte lijn richting je skimboard en blijf lopen totdat je met beide benen op je skimboard staat. De snelheid waarmee je het board betreedt, zal er voor zorgen dat jij en je skimboard naar voren bewegen, en dit zal er voor zorgen dat jouw skimboard sneller naar voren beweegt wanneer je er op loopt, dan wanneer je er op zou springen.

Stap 6: Blijf dit oefenen! Een perfecte sprong zorgt voor een perfecte rit (over de golven), een slechte sprong zorgt voor een slechte rit en waarschijnlijk val je met een flinke smak van je skimboard in het water!

Artikel gaat door onder de foto

Hoe skimboarden

Stap 2: Balans en voetplaatsing bij het skimboarden

Eigenlijk is de balans zoeken vooral een kwestie van oefenen, en vooral blijven oefenen. Bij de een gaat het sneller dan bij de ander, maar uiteindelijk kan iedereen op het bord blijven staan, zolang je het maar wilt!

De balans

Stap 1. Het is belangrijk om je knieën niet op slot te zetten. De juiste balans bij het skimboarden is iets wat je niet gaat vinden, wanneer je je benen gestrekt houdt. Dit zorgt er namelijk voor dat de vering uit je benen verdwijnt en je alleen je bovenlichaam nog hebt om jezelf in balans te houden. Daarnaast kan het tot blessures lijden! Je moet je knieën altijd gebogen houden en een klein beetje gebogen staan.

Stap 2. Zorg er voor dat je bovenlichaam boven je voeten hangt, leun niet te ver naar voor of achter.

Stap 3. Leun iets meer op je achterste voet, dit zorgt er voor dat de neus geen water gaat happen. Leun niet te veel naar achter, dit kan namelijk voor meer weerstand zorgen doordat het skimboard veel meer water moet verplaatsen.

Blijf dit herhalen, het zal lang duren voordat je een goede balans hebt, maar de balans op het skimboard is het belangrijkste om te kunnen blijven staan.

Voetplaatsing

Stap 1. Plaats je voeten overdwars. Je tenen moeten altijd gericht zijn richting de zijkant van het skimboard. Zorg ervoor dat je voeten onder je schouders staan om goed te kunnen skimboarden.

Stap 2. Je voorste voet mag iets meer gedraaid zijn in de richting van de neus van het skimboard, maar draai deze niet te veel.

Stap 3. Gaat het goed, maar wil je meer kunnen sturen? Zet dan je achterste voet iets meer naar achter. Je achterste voet zorgt voor de controle over het board. Bij skimboarden draait alles om controle, dus wanneer je over een aantal maanden aan je eerste trucs wilt gaan werken, moet je deze voet goed onder controle hebben!

Nu je al deze stappen hebt gelezen en hopelijk ook hebt geoefend, is het tijd te gaan oefenen op het echte terrein! Het water! Zoek een plek waar het water kalm is en doe exact hetzelfde als op het zand of gras. Je zult merken dat het moeilijker is, en dat je beter moet timen, maar wanneer dat eenmaal lukt, ben je de baas van het strand!

Skimboarden kan erg koud zijn. Twijfel je over de noodzaak van een wetsuit? Lees dan onze uitleg van de functie van een wetsuit en welke wetsuit bij welke temperatuur geschikt is.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.