Welk kinderzwembad of kinderbadje is geschikt voor jouw kind?

Het is weer bijna zomer en dat zorgt er voor dat we met z’n allen weer veel buiten zullen zijn de komende maanden! Het is dan ook heerlijk om buiten in de frisse lucht van het weer te genieten en af te koelen in het water. En hoe kan dat beter dan een kinderzwembad voor jouw kind! Een leuk kinderzwembad is een perfecte manier om kinderen te laten afkoelen in het water, zonder dat je je als ouder zorgen hoeft te maken. Je kunt ze ten slotte veilig in jouw eigen tuin in het ondiepe kinderbadje laten spelen!

Er zijn verschillende soorten en maten kinderzwembadjes. Je hebt onder andere het opblaasbare kinderzwembad, het kinderzwembad met glijbaan, het kinderzwembad met dakje of overkapping, het kinderzwembad met frame en het speelzwembad. In dit artikel leggen wij per type kinderzwembad de verschillen uit, benoemen wij de voor- en nadelen en laten wij zien wat het leukste en beste kinderzwembad is!

kinderzwembad

Het opblaasbare kinderzwembad – Snel en makkelijk

Een van de populairste keuzes onder ouders is het opblaasbare kinderzwembad. Een opblaas kinderzwembad is snel opgezet en is er in vele soorten en maten. Hierdoor is het het beste kinderzwembad voor als het maar kort mooi weer is en je hem snel voor een paar dagen wil opzetten.

Doordat deze kinderzwembaden zowel in de tuin op het gras, op tegels of op het balkon geplaatst kunnen worden, zijn deze erg makkelijk en kunnen ouders in een handomdraai een plekje maken waar hun kind kan afkoelen in het water.

Deze opblaasbare kinderzwembadjes zijn al te vinden vanaf een paar tientjes tot en met luxe kinderzwembaden die honderden euro’s kosten. Het is goed om hierbij na te gaan hoe vaak je het kinderbad gaat gebruiken. Zo kun je voorkomen dat je veel geld uitgeeft aan een product die na eenmalig gebruik weer in de kast verdwijnt. Dat zou zonde van het geld zijn!

Voordelen van het opblaasbare kinderzwembad

De voordelen van het opblaasbare kinderzwembad zijn dat deze relatief goedkoop zijn. Daarnaast kan je een opblaas zwembad snel opzetten met een automatische luchtpomp, maar kan je hem ook gemakkelijk weer opruimen. Doordat een opblaasbaar kinderzwembad erg klein op te bergen is, hoef je niet na te denken waar je deze laat na het leeg laten lopen en ruim je deze zo op.

Ook kan een opblaasbaar kinderzwembad gemakkelijk op veel plekken neergezet worden, ongeacht de woonsituatie. Dit alles maakt het een ontzettende populaire keuze.

Nadelen van het opblaasbare kinderzwembad

Een nadeel aan opblaasbare producten is dat deze lek kunnen raken. Het is daarom verstandig om een opblaasbaar zwembad niet op een ruwe ondergrond te plaatsen. In plaats daarvan is het verstandig deze op het gras te zetten. Wanneer er geen zachte ondergrond is, kan het ook verstandig zijn om een rubberen, plastic of stoffen mat onder het zwembad te zetten. Dit voorkomt dat deze lek gaat door steentjes of andere scherpe materialen.

Het kinderzwembad met glijbaan – Urenlang plezier

Een kinderzwembad met een glijbaan is een duurdere, maar fantastische optie voor energieke kinderen. De meeste kinderen houden van glijbanen en doordat deze in dit type zwembadjes is ingebouwd, zorgt dit voor urenlang plezier!

Er zijn zowel opblaasbare kinderzwembadjes met glijbaan als kinderzwembaden met een stevig frame. Hierdoor is er voor elke prijsklasse wel een goed model te vinden, met een standaard ontwerp of uitgebreide mogelijkheden.

Voordelen van het kinderzwembad met glijbaan

Een van de grootste voordelen van een kinderzwembad met glijbaan is dat het een veilige manier biedt voor kinderen om hun avontuurlijke kant te ontdekken in hun eigen achtertuin. Hierdoor is het het beste kinderzwembad voor avontuurlijke kinderen.

Kinderzwembadjes met een ingebouwde glijbaan, in tegenstelling tot openbare zwembaden met grote glijbanen, zijn speciaal ontworpen voor jonge kinderen en hebben vaak veiligheidsobjecten, zoals oppervlaktes waardoor je niet uitglijdt of veiligheidsrails.

Een ander voordeel van een zwembadje met glijbaan is dat het de kinderen veel langer bezig houdt dan een normaal opblaas kinderzwembad. Doordat dit vaak de uitgebreidere modellen zijn, hebben ze vaak andere dingen waar de kinderen mee kunnen spelen, zoals een sproeier of opblaasdieren op de rand.

Nadelen van het kinderzwembad met glijbaan

Een nadeel van een kinderzwembad is vaak de prijs. Echter hoeft dit niet het geval te zijn. De kinderzwembadjes zijn zelfs voor onder de vijftig euro te vinden, maar kunnen bij een luxe model ook een veelvoud daarvan kosten. Daarnaast zijn ze vaak wat groter en nemen ze dus meer ruimte in beslag in je tuin.

Het kinderzwembad met dakje – Verkoeling zonder direct zonlicht

Een kinderzwembad met een dakje is een erg verstandige keuze. Verbranden is ontzettend slecht voor de huid en dat is iets wat we daarom absoluut willen voorkomen. Te lang in de zon spelen kan in combinatie met de verkoeling van het water er voor zorgen dat je kind niet snel door heeft dat hij aan het verbranden is. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot een zonnesteek.

In veel gevallen kan een parasol voldoen aan het tegenhouden van de zonnestralen, maar er zijn ook veel leuke modellen kinderbadjes met een dakje. Dit type zwembad is geschikt voor families met een ruime tuin. Het is in de meeste gevallen niet geschikt voor op een balkon.

Er zijn zowel opblaasbare kinderzwembaden met een overkapping of dakje als kinderzwembaden met een frame.

Voordelen van het kinderzwembad met dakje

Het dak op het kinderzwembad houdt de UV-straling van de zon tegen en kan daardoor voorkomen dat je kind verbrand door de felle zon. Ook zorgt het er voor dat je kind niet in de felle zon speelt, en daardoor dus de nodige verkoeling krijgt.

Het water in het zwembad blijft koeler door het dak, wat er voor zorgt dat het zelfs in de warme zomermaanden verkoeling biedt. Het houdt daarnaast ook vuil tegen, zoals bladeren en andere dingen die uit de lucht komen vallen, zoals vogelpoep.

Nadelen van het kinderzwembad met dakje

Een nadeel van een kinderzwembad met dakje is dat het zwembadje behoorlijk hoog is. Hierdoor kan het niet op iedere plek staan: denk aan takken van bomen of een overkapping, afhankelijk van de grootte.

Het kinderzwembad met frame – Sterk en stevig

Een kwalitatief erg goed kinderbadje is het kinderzwembad met frame. Deze zwembaden zijn erg duurzaam, doordat deze gemaakt zijn van dik materiaal en stevige buizen. Hierdoor kunnen ze lang mee.

Daarnaast heeft dit type zwembad een buizenstelsel wat dient als frame, waardoor het niet opgeblazen hoeft te worden om recht op te blijven staan. Hierdoor is het erg sterk en kan het zelfs het wilde gedrag dat kinderen soms vertonen aan. Dit is een ideaal zwembadje voor mensen met ruimte in de tuin, gezien dit vaak de wat grotere modellen zijn.

Voordelen van het kinderzwembad met frame

Kinderzwembadjes met een frame zijn ontzettend stevig, waardoor het minder snel kapot gaat. Ook is het materiaal erg sterk in vergelijking met de vaak goedkopere opblaas modellen. Ook betekent een klein gaatje in het materiaal niet direct dat het gehele zwembad inzakt, maar hooguit dat je een klein beetje water verliest en er op tijd bij kunt zijn met bijvoorbeeld secondelijm of een stukje rubber voordat deze helemaal leeg is.

Nadelen van het kinderzwembad met frame

Het nadeel van een zwembad met frame is dat het opzetten een tijdje duurt. Hierdoor is het niet het meest geschikte kinderzwembad voor een korte periode. Het leent zich echter wel erg goed voor een langere periode, al helemaal met een afdekzeil voor het zwembad.

kinderzwembad

Het speelzwembad – Enorme lol met een thema zwembad

Een speelzwembad is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar meer dan alleen een zwembadje om in af te koelen en te spelen. Dit is een goede optie voor gezinnen die een uitgebreid speelparadijs in de tuin willen zetten. Een speelzwembad met onder andere glijbanen, sproeiers, speelgoed, opblaasartikelen en nog veel meer dingen die de kinderen urenlang kunnen vermaken.

Voordelen van het speelzwembad

Het voordeel van een speelzwembad is dat het voor ieder wat wils heeft. Hierdoor is het een goede keuze voor een gezin met meerdere kinderen in verschillende leeftijden. Het geeft ze de mogelijkheid om al hun energie kwijt te kunnen met de verschillende aspecten die het speelzwembad biedt. Dit maakt het het beste kinderzwembad voor een grote, jonge familie.

Nadelen van het speelzwembad

Het nadeel van een speelzwembad is dat deze zwembaden vaak groot zijn. Ook moeten sommige modellen aangesloten worden op stromend water, waardoor het niet op elke plek geplaatst kan worden. Dit kan echter verschillen per model.

Wat is het beste kinderzwembad?

Het beste kinderzwembad voor een korte periode is het opblaasbare kinderzwembad. Dit is gemakkelijk op te pompen en te vullen. Daarnaast kun je hem snel weer opbergen in de kast.

De beste keuze voor een kinderzwembad voor in de tuin is het kinderzwembad met het dakje of overkapping. Deze zorgen er voor dat de kinderen niet verbranden en dat er minder vuil in het water komt.

Het beste kinderzwembad voor een langere periode is het zwembadje met frame. Dit is erg stevig en gaat daardoor ook bij gebruik voor langere tijd niet kapot. Daarnaast hoef je hem niet om de zoveel tijd opnieuw op te pompen.

Veilig zwemmen voor kinderen

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat je kinderen veilig van de verkoeling in het water kunnen genieten. Ondanks dat een zwembadje niet heel diep is, kan het bij hele jonge kindjes toch voorkomen dat zij moeite hebben om hun hoofd boven water te houden.

Je kunt dan meerdere dingen doen om de veiligheid te vergroten. Je kunt er voor kiezen om je kind zwembandjes of een puddle jumper aan te trekken. Met een puddle jumper kan een kind op een comfortabele manier boven water blijven en is de kans dat hij of zij deze zelf af doet erg klein.

Ook kun je er voor kiezen om minder water in het badje te doen. Afhankelijk van de lengte van je kind is het verstandig om dit altijd goed af te stemmen.

Als laatst is het natuurlijk ontzettend belangrijk om als ouder altijd een oogje in het zeil te houden, maar dit is natuurlijk iets waar we al vanuit gaan bij een goede ouder!

Hoe hou ik het zwembadje schoon?

Een zwembad moet je vaak schoonmaken om te voorkomen dat het vies en onveilig. Door algengroei kan het bijvoorbeeld erg glad worden, waardoor je kunt uitglijden. Het is dus verstandig om regelmatig onderhoud te plegen.

Begin met het handmatig verwijderen van bladeren en ander vuil met een schepnet. Check daarna de pH waarde van het water en het chloor. Maak daarna de zijkanten en bodem schoon met een borstel.

Zodra dit gedaan is, gooi je een waterpomp in het bad om het water te filteren. Denk hierbij aan het tijdig reinigen van het filter. Op deze manier hou jij gemakkelijk je zwembad schoon en zorg je er voor dat het water zuiver blijft.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.