Wakeboard bindingen: hoe kies ik de beste bindingen?

Wakeboard bindingen zijn een essentieel onderdeel van elke wakeboard uitrusting. Maar wat zijn wakeboard bindingen? Het zijn de schoenen waarmee je je voeten aan je wakeboard vastmaakt. Je ziet ze ook wel wakeboard boots genoemd worden – wakeboard bindingen en wakeboard boots zijn hetzelfde.

Heb je nog nooit gewakeboard of heb je moeite met opstaan? Check dan hier onze wakeboard tips!

Waar moet je beginnen als je op zoek bent naar je eerste paar wakeboard bindingen? Je moet er zeker van zijn dat je een paar koopt dat goed past en dat geschikt is voor jouw niveau.

Ben jij van plan om wakeboard bindingen te kopen? Bekijk dan snel hier het assortiment!

Wat zijn de verschillende soorten wakeboard bindingen?

Er is niet slechts één type wakeboard binding of schoen. Er zijn veel verschillende stijlen met verschillende vetersystemen om uit te kiezen.

Open toe boots

Open toe wakeboard bindingen zijn precies zoals ze klinken. Het zijn wakeboard bindingen met een open teen, waardoor je tenen wat meer ruimte hebben, vooral handig als je kinderen hebt waarvan de voeten nog groeien. Dit maakt open toe boots ook een stuk aantrekkelijker voor groepen mensen. Doordat deze boots een groter maatbereik hebben, zijn ze makkelijker te delen met anderen wiens voeten nét een stukje groter of kleiner zijn. Ze zijn over het algemeen goedkoper. Daarnaast zijn ze makkelijker aan en uit te trekken. Open toe boots zijn voornamelijk geschikt voor beginnende wakeboarders en zijn daarmee doorgaans het instapmodel wakeboard boots.

Closed toe boots

Closed toe boots zijn wakeboard bindingen met gesloten tenen. Ze zien er ons inziens een stuk stoerder uit dan open toe boots. De gesloten voorkant van deze bindingen betekent dat de pasvorm iets strakker is en dat je meer controle hebt over je wakeboard. Dit betekent echter ook dat closed toe boots dus specifieker voor één maat bedoeld zijn en dus niet makkelijk te delen zijn met een groep wakeboarders, in tegenstelling tot de open toe boots, die aan de voorkant marge overhouden in het maatbereik. Ze zijn ook voordeliger in de winter, omdat ze je voeten warmer houden. Je zou kunnen zeggen dat ze qua warmte hetzelfde effect hebben als een wetsuit. Doordat het water er namelijk niet snel uit gaat, warmt het op en werkt het als een soort isolerende laag. In ons artikel over hoe wetsuits werken en bij welke temperatuur welke wetsuit gedragen wordt, leggen we deze verwarmende werking uit. Closed toe boots zijn vooral geschikt voor wakeboarders met een gemiddeld niveau of hoger.

Systeem bindingen

System wakeboard bindingen lijken erg op snowboardboots en -bindingen. Ze bestaan uit een wakeboard boot en een aparte binding die direct op het board wordt geschroefd. Ze hebben een highback, een soort harde verhoogde achterkant met een ratelsysteem om de enkel- en teenband aan te trekken.

De soorten sluitingen op wakeboard bindingen

Veters

Dit is een vrij eenvoudig vetersysteem dat je voeten in de binding houdt. Veter bindingen hebben sluitingen om te voorkomen dat de veters losraken tijdens het rijden. Ze kosten echter meer tijd om aan en uit te trekken.

BOA

Net als bij snowboarden is BOA een snel vetersysteem dat gebruik maakt van een draaiknop om de veters aan te trekken. In dit systeem zijn de veters vervangen door ijzerdraden die je kunt aanspannen door middel van een knop, echter in sommige gevallen zijn het nog steeds veters van touw. Dit is snel en net systeem, gezien het feit dat de veters niet meer los aan de buitenkant van de boots hangen. Een van de klachten is echter dat de veters gemakkelijk knappen en moeilijk te vervangen zijn, maar dit is in sommige gevallen ook een typisch geval van goedkoop is duurkoop!

BOA wakeboard binding
BOA wakeboard binding van het merk Hyperlite

Klittenband

Klittenband is een erg populair sluitingsysteem op wakeboard bindingen, vooral omdat je geen veters hoeft te strikken. Het gaat lekker snel en je hebt je schoenen binnen een paar seconden strak aangetrokken. Het nadeel is dat ze volgens sommigen niet zo precies passen en je ze niet zo makkelijk zo strak kunt trekken als bij een veter, maar dit is afhankelijk van de voorkeuren van de gebruiker.

Heb jij aan deze informatie over wakeboard bindingen genoeg? Neem dan een kijkje in het ruime assortiment wakeboards en bindingen van Bol.com.

Hoe moeten de wakeboard bindingen passen?

Wakeboardbindingen moeten strak om je voeten zitten, maar niet zo strak dat ze oncomfortabel zijn en je bloedtoevoer afsnijden. Te weinig bloedtoevoer zorgt voor Net als bij snowboardschoenen wil je dat ze goed aansluiten, zodat je voeten er niet in wegglijden als je beweegt. Dit zorgt voor verminderde sturing, doordat de beweging van je voeten niet direct over wordt gedragen naar het wakeboard.

Tegenwoordig heeft de technologie zich verder ontwikkeld en kun je thermisch voorgevormde voeringen krijgen (net als bij skischoenen!) die je een nog betere pasvorm geven en ervoor zorgen dat je minder smeermiddel nodig hebt om je voeten erin te krijgen. Deze op maat gemaakte schoenen zijn echter wel een behoorlijk stuk duurder dan de niet op maat gemaakte schoenen.

Wakeboard bindingen op wakeboard
Wakeboard bindingen op wakeboard

Welke maat moet ik nemen?

Veel wakeboard bindingen of boots zijn verkrijgbaar in Amerikaanse maten. Het is de moeite waard om in je plaatselijke wakeboardwinkel een paar te passen om te zien welke het beste bij je voeten passen. Hieronder zie je een tabel waarin de Amerikaanse maten worden vergeleken met de Europese maten.

Amerikaans567891011121314
Europees37383940414243444546
Wakeboard bindingen/boots maattabel Amerikaans naar Europees

Past elke wakeboard boot op elk wakeboard?

In principe zou je wanneer je een nieuw model wakeboard binding of boots koopt, deze op elk wakeboard kunnen monteren. Je kunt dit controleren door te kijken naar het type. De meeste nieuwe wakeboards maken gebruik van de standaard M6 montagesystemen. Deze M6 schroeven worden tegenwoordig voor bijna elke binding gemaakt, maar je kunt dit voor de zekerheid checken op de website van de fabrikant, zodat je zeker weet dat je goed zit!

Tips voor het kiezen van wakeboard bindingen.

Probeer veel verschillende soorten bindingen uit. Sommige bindingen zijn stijf, andere zijn zacht. Het hangt van je rijstijl af aan welke flexibiliteit je de voorkeur geeft. Stijve boots zijn responsiever, doordat ze de beweging direct overbrengen op het wakeboard en bieden meer steun aan de enkel. Zachte boots geven meer bewegingsvrijheid en zijn ideaal voor beginners. Tegenwoordig kun je bij veel webwinkels na afloop betalen. Je zou dus een aantal verschillende schoenen kunnen bestellen en de best passende terug kunnen sturen!

Zorg ervoor dat je boots en voeten nat zijn als je wakeboardbindingen gaat passen. Als ze droog zijn, is het een rotklus om ze aan te krijgen! Gebruik geen zeep om je voeten er makkelijker in te krijgen. Afwasmiddel en zeep zorgen er voor dat je bindingen uitdrogen en daardoor kunnen ze barsten en scheuren. Hierdoor zullen ze op termijn korter mee gaan, erg zonde dus!

Wakeboardbindingen rekken na verloop van tijd uit en vormen zich naar de vorm van je voeten, dus houd daar rekening mee als je ze voor de eerste keer past.

Zorg ervoor dat je bindingen compatibel zijn met je wakeboard. De makkelijkste manier om dit te doen is door je wakeboard en bindingen van dezelfde fabrikant te kopen. Dit betekent niet dat je geen wakeboard boots met een wakeboard van verschillende merken kunt gebruiken. Je kunt namelijk ook gewoon de schroeven controleren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van het type M6!

De stand van de wakeboard bindingen

Stel je bindingen zo in dat ze iets naar buiten staan. Je kunt het vergelijken met de stand van de voeten van een eend. De meeste riders vinden 12 graden een goede comfortabele hoek, maar wakeboarders die al meer ervaring hebben, vinden een wijdere hoek soms comfortabeler.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.