Zo kies je geschikte zwembandjes of puddle jumper voor je kind

Zwembandjes zijn van enorm belang voor de veiligheid van je kind. Elk jaar gebeurt het helaas tientallen keren dat een kindje verdrinkt, met en zonder dodelijke afloop. Volgens onderzoek door onder andere het UMCG gebeurde dit in de afgelopen tien jaar gemiddeld 78 keer per jaar. Dat toont maar weer eens aan hoe enorm belangrijk het is om je kind nooit zonder zwembandjes bij het zwembad te laten lopen.

In dit artikel vertellen wij je over de beste puddle jumpers voor kinderen van 1 jaar tot en met 4 jaar, over de minimale leeftijd en maximale leeftijd voor zwembandjes, en over de beste zwembandjes voor kinderen.

Wat is een Puddle Jumper?

Een puddle jumper is een kinderzwemvestje waar zwembandjes aan vast zitten. Hierdoor heeft een baby bij zowel de armpjes als om zijn of haar middel iets wat blijft drijven. Het grootste voordeel is dat het erg moeilijk is voor een baby om het kinderzwemvestje zelfstandig af te krijgen.

Mede door de reden dat ze dus voor veiligheid zorgen, ook wanneer een ouder niet constant oplet, winnen Puddle Jumpers op dit moment erg aan populariteit.

Hieronder lees je meer over de beste Puddle Jumpers per leeftijdscategorie.

Vader met kind in zwembad

Puddle jumper voor een kind van 1 jaar

Iets anders dan zwembandjes is de Puddle jumper. Een Puddle Jumper is ontzettend leuk, en dat vinden de peuters zelf vaak ook! Een puddle jumper is als het ware een kinderzwemvestje voor kinderen. Deze is vaak te verkrijgen in verschillende kleuren en vormen, zoals een haai of kikker.

Er zijn erg veel goede puddle jumpers te vinden voor uw kind van 1 jaar oud. Vertrouwde merken hierbij zijn de puddle jumpers van Sevylor die vaak een dierenthema hebben, de kleurrijke puddle jumpers van Swim Essentials en de stijlvolle HappySwimmer drijfvesten. Al deze merken maken drijfvesten voor kinderen van 1 jaar.

De Sevylor puddle jumpers zijn gemaakt van gewoven polyester, zodat het minder schuurt en zachter aanvoelt. Doordat deze er uitnodigend uitzien door het verwerken van dieren in het uiterlijk, willen kinderen de Sevylor drijfvesten maar al te graag aan. Om die reden bieden de puddle jumpers zowel de ouders als de kinderen gemak en plezier. De Sevylor zwemvestjes zijn er voor kinderen van 1 jaar tot en met peuters.

De HappySwimmer puddle jumper zijn niet opblaasbaar, wat er voor zorgt dat deze niet kan leeglopen in het water. Deze zwembandjes en zwemvest in één zorgen er voor dat je kind gemakkelijk boven water kan blijven, ook als hij of zij niet zelf met de voeten aan het trappelen is. Het feit dat deze niet leeg kan lopen vergroot de zwemveiligheid en neemt veel zorgen weg bij de ouders.

Swim Essentials maakt naast puddle jumpers ook baby floats. Deze zijn minstens zo populair als puddle jumpers voor een kind van 1 jaar. Baby floats zijn donutvormige schijven met een groot drijfoppervlak, waar een baby met zijn of haar beentjes door heen kan hangen.

Puddle Jumper voor een kind van 2 jaar

Een Puddle Jumper is een goede manier voor een kind van twee jaar om vertrouwen op te bouwen en zelfstandig in het water te zijn. Doordat ze op een comfortabele manier blijven drijven, neemt dit angst weg en zorgt dit er voor dat ze vrij door het water kunnen bewegen.

Voor een kind van twee jaar moet je een Puddle Jumper hebben die tussen de 11 en 15 kilogram drijfvermogen heeft. Een mooie Puddle Jumper, met een drijfvermogen hoger dan de categorie 11 tot 15 kilogram, is het Sevylor Zwemvest. Dit is een Deluxe Puddle Jumper die in verschillende uitvoeringen te verkrijgen is. Op de site van Bol.com kun je bijvoorbeeld ook een bij, haai, piraat of fee vinden.

Een Puddle Jumper is bij uitstek gemaakt voor een kind van twee jaar. Dit komt omdat kinderen van deze leeftijd regelmatig de neiging hebben om aan de zwembandjes te peuteren. Doordat de zwembandjes bij een Puddle Jumper vast zitten aan het drijfvest, kan deze niet van de arm geschoven worden.

Puddle jumper voor een kind van 3 jaar of 4 jaar

Voor kinderen van 3 tot 4 jaar oud raden wij de Puddle Jumper van Sevylor opnieuw aan. Deze kun je kopen in vele varianten. Aangezien dit een goede Puddle Jumper is die sterk genoeg is om het kind de komende jaren te ondersteunen, kan hij of zij een leuke variant voor de komende jaren uitzoeken.

Het is belangrijk om een sterk model te kopen waarbij het kinderzwemvest genoeg drijfvermogen heeft om je kind te dragen. Dit doe je het gemakkelijkst door je kind te wegen en daarna een Puddle Jumper te kiezen die een drijfvermogen heeft wat daar boven ligt.

Een goede Puddle Jumper voor een kind van 3 of 4 jaar heeft een drijfvermogen van boven de 15 kilogram. Een kleurrijke Puddle Jumper in deze categorie is de Sevylor Puddle Jumper die er uit ziet als een bij in 3D.

Op deze manier vind je altijd een veilig drijfvestje voor je kind en kun je hem of haar met een mooie Puddle Jumper het zwembad in laten gaan.

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind zwembandjes dragen?

Vanaf wanneer je een kindje zwembandjes geeft, is heel simpel. Er is geen specifieke leeftijd wanneer je kind zwembandjes nodig heeft. Het gaat namelijk niet om de leeftijd, maar of je kind kan zwemmen of niet. Kan je kind niet zwemmen? Gebruik dan altijd zwembandjes en verlies je kind nooit uit het oog! Ondanks de zwembandjes kan er nog altijd iets gebeuren!

Je moet je kind vanaf de allereerste keer dat hij of zij bij het zwembad komt al zwembadjes laten dragen. Zo voorkom je dat het noodlot kan toeslaan.

Tot wanneer leeftijd moet mijn kind zwembandjes dragen?

Ook hier geldt: Leeftijd speelt geen rol. Kan jouw kind zwemmen? Dan kun je de zwembandjes af laten. Toch is het misschien nog verstandig om de zwembandjes voor de zekerheid om te laten.

Bij elke leeftijd hoort echter wel een verschillende type zwembandjes of puddle jumper. Dit gaat per gewicht van het kind en drijfvermogen van de zwembandjes. Wij hebben voor jou per leeftijd een setje zwembandjes en een puddle jumper op een rij gezet.

Zwembandjes voor een baby

Een baby is vaak vanaf geboorte tot het moment dat het één jaar oud wordt tussen de 4 en 11 kilo. Daarom raden wij aan om zwembandjes te dragen die minstens 11 kilogram aan kunnen qua drijfvermogen. Het best is om je kind te wegen en daar de bandjes op uit te zoeken. Onderstaande Beco zwembandjes hebben een drijfvermogen tot 15 kilogram.

Zwembandjes voor een kind van 1 jaar

Kinderen tussen de 1 en 2 jaar wegen zo rond de 10 tot 13 kilogram. Daarom kun je hen het best het type zwembandjes geven die 15 of meer kilogram drijfvermogen hebben. Een voorbeeld hiervan is de Aqua Sphere Arm Float. Deze heeft een schuimkerm, waardoor deze van nature blijft drijven.

Eventueel kun je deze nog verder opblazen om de pasvorm te verbeteren. Dit is echter niet persé nodig en dient vooral om te voorkomen dat het zwembandje met schuimkern te los om de arm zit.

Zwembandjes voor een kind van 2 jaar

Een dreumes van twee jaar weegt tussen de 11 en 15 kilogram. Dit betekent dat je zwembandjes moet kopen met meer drijfvermogen dan dat. Ook hier werkt het natuurlijk het best om je kind eerst te wegen en daarna zwembandjes aan te schaffen met een drijfvermogen hoger dan dat gewicht. Je zou met dit gewicht de hierbovengenoemde Aqua Sphere Arm Floats kunnen gebruiken, maar bijvoorbeeld ook de Swim Essentials met Beige Panterprint zoals hier onder. Deze ondersteunen een lichaamsgewicht tot en met 30 kilogram.

Zwembandjes voor een kind van 3 jaar of 4 jaar

Voor een peuter van 3 jaar oud kun je het beste zwembandjes nemen met een drijfvermogen van 15 tot 30 kilogram. Dit aangezien een kind van 3 of 4 jaar oud zo’n 15 tot 18 kilogram weegt. Een voorbeeld hiervan is de Swim Essential die hierboven benoemd is, maar het kunnen ook bijvoorbeeld de Intex Zwembandjes zijn. Zwembandjes voor een kind van 3 of 4 jaar oud kun je meestal gebruiken tot ze kunnen zwemmen. Dit komt doordat deze een drijfvermogen hebben die hen de komende jaren kan ondersteunen.

Van welk merk zijn de beste zwembandjes?

Over het algemeen zijn de zwembandjes van Intex van goede kwaliteit. Ook raden wij de uit zichzelf drijvende zwembandjes met schuimkern van Aqua Sphere aan. De voordelen hiervan hebben wij hierboven ook al uitgelicht.

Met een puddle jumper in het kinderzwembad!

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk je kind zien zwemmen in zijn of haar nieuwe puddle jumper! Zet daarom snel je zwembad op en laat hem vol lopen met water voor heerlijke verkoeling tijdens het warme weer!

Heb je nog geen kinderzwembadje? Lees dan hier welk kinderzwembad voor jou geschikt is!

Wat is de beste puddle jumper voor een kind van 1 jaar?

Er zijn meerdere geschikte puddle jumpers voor een kind van 1 jaar oud. Bijvoorbeeld van het merk Sevylor. Dit merk maakt puddle jumpers die niet schuren doordat deze gemaakt zijn van gewoven polyester. Hierover vertellen wij meer in dit artikel.

Bestaan er puddle jumpers die niet leeg kunnen lopen?

Ja, een merk van puddle jumpers die niet lek kunnen raken of leeg kunnen lopen zijn de puddle jumpers van het merk Happy Swimmer. Deze vergroten de zwemveiligheid en nemen veel angst weg bij baby’s die overal aan peuteren en aan trekken.

Zijn er ook alternatieven voor puddle jumpers voor jonge kindjes?

Ja, er zijn zeker alternatieven voor een puddle jumper. Denk bijvoorbeeld aan een baby float of aan zwembandjes als alternatief voor een kinderzwemvest.

Moet ik een Happy Swimmer of Puddle Jumper aanschaffen?

In principe zijn dit dezelfde producten. Het merk Happy Swimmer verkoopt namelijk Puddle Jumpers. Ook zijn er andere merken die Puddle Jumpers verkopen. In dit artikel lees je welke merken de beste Puddle Jumper maken.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.