Hoe hard kan een buitenboordmotor per aantal PK?

Voor aanschaf van een buitenboordmotor is het goed om te weten hoe hard een buitenboordmotor met een bepaald aantal PK kan varen.

In dit artikel lees je hoe hard een buitenboordmotor kan varen met 2,5PK, 6PK, 8PK, 9,9PK, 10PK, 15PK en 25PK.

Hoe hard gaat een buitenboordmotor?

De snelheid van een boot met een buitenboordmotor wordt beïnvloed door een groot aantal factoren. Dit gaat bijvoorbeeld om het gewicht en de lengte van de boot, de vorm van de romp, de water- en weersomstandigheden en het aantal personen of de belading.

Snelheid buitenboordmotor

Hierbij geldt: hoe zwaarder of langer de boot, des te langzamer deze zal gaan. Daarnaast zal een platte romp minder snel gaan dan een romp met een V-vorm. Ook zal de boot minder snel gaan met meer personen.

Wat ook invloed heeft op de snelheid, is de mate waarin een boot in plané kan komen. Een boot kan beter in plané komen wanneer het gewicht goed in de boot verdeeld is, waardoor de punt gemakkelijker naar beneden kan komen.

Is het moeilijk om gewicht in je boot te verdelen, dan kun je ook gebruik maken van een hydrofoil op je buitenboordmotor. Dit zorgt er niet alleen voor dat je boot makkelijker in plané komt, maar ook dat je boot met buitenboordmotor zuiniger en sneller kan varen.

Hoe hard kan een boot met een 2,5PK buitenboordmotor varen?

De exacte snelheid die je kunt behalen met een buitenboordmotor van 2,5PK achter je boot verschilt door de factoren die hierboven genoemd zijn. Toch zou je kunnen zeggen dat een klein tot middelgroot bootje met een 2,5PK buitenboordmotor een snelheid van zo’n 6 tot 10 kilometer per uur zou kunnen varen.

Hierbij geldt: hoe groter de boot, hoe langzamer deze kan varen met een 2,5PK buitenboordmotor.

Hoe hard kan een boot met een 6PK buitenboordmotor varen?

De snelheid die je kunt varen door een buitenboordmotor van 6PK achter je boot te hangen verschilt wederom door de verschillende redenen die hierboven genoemd zijn. Echter zou je wel kunnen zeggen dat een bootje van middelgrote lengte met een 6PK buitenboordmotor zo’n 10 tot 18 kilometer per uur zou kunnen varen. Dit is een stukje harder dan met een 2,5PK buitenboordmotor, maar dit is ook logisch: hoe meer PK, hoe meer kracht en dus hoe hoger de snelheid Toch zou je kunnen zeggen dat een klein tot middelgroot bootje met een 2,5PK buitenboordmotor zo’n 6 tot 10 kilometer per uur zou kunnen varen.

Ook hierbij geldt: hoe groter de boot, hoe langzamer deze kan varen met een 2,5PK buitenboordmotor.

Hoe hard kan een boot met een 10PK buitenboordmotor varen?

Een buitenboordmotor van 9,9 of 10PK behaalt dezelfde snelheid en tóch bestaan ze allebei. Dit komt doordat je op sommige binnenwateren vanaf 10PK het water niet op komt. Om deze boetes te vermijden, kiezen sommige mensen er dus voor om een 9.9PK buitenboordmotor te kopen.

De snelheid is dus hetzelfde, op misschien een halve kilometer per uur na. Maar hoe hard is dit dan?

Met een buitenboordmotor van 9.9 of 10PK behaal je in de praktijk een snelheid tot en met 35 kilometer per uur. Dit staat gelijk aan ongeveer 18 knopen. Dit zal bij een rubberboot dus rond de 35 kilometer per uur liggen, maar bij een grotere sloep rond de 12 tot 15 kilometer per uur. Het verschilt ook hier dus per type en gewicht van de boot.

Hoe hard kan een buitenboordmotor van 15, 20 of 25PK?

Een buitenboordmotor van 15PK of hoger zal waarschijnlijk ook achter een grotere boot hangen. Het aantal factoren waar de snelheid van af hangt is dan ook een stuk groter dan bij kleinere bootjes.

Om toch een beeld te geven, rekenen we hier met een inschatting. Hierbij gaan we er van uit dat een sloep of consoleboot van een meter of 5 zo’n 0,8KM per uur per PK buitenboordmotor kan varen. Dit is gebaseerd op eigen ervaringen met verschillende motoren achter een consoleboot van 5 meter.

Met deze rekensom kan een boot van 5 meter met 15PK zo’n 12KM per uur. Met 20PK zo’n 16KM per uur en met 25PK zo’n 20KM per uur. Een 5 meter lange boot met 60PK zou met deze rekensom zo’n 40-50 kilometer per uur kunnen varen.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.