Welke surf wax heb ik nodig?

Om goed te kunnen skimboarden heb je de beste skimboard wax nodig. Maar welke wax is voor jou de beste en hoe vaak ververs je deze? En daarnaast, kan je ook surf wax gebruiken voor je skimboard?

Laten we beginnen met die laatste vraag: is surf wax geschikt voor een skimboard?

Gebruik ik surf wax of skimboard wax? En is er verschil?

Ja. Er is verschil tussen surfboard wax en skimboard wax. Het maakt dus een verschil als je skimboard wax gebruikt voor je surfboard of andersom. Toch is dit verschil klein. Wat echter veel belangrijker is, is dat je de beste wax gebruikt die het meest geschikt is voor jouw gebruikssituatie en vooral de watertemperatuur.

Laten we een situatie schetsen.

surf wax

Je wilt op de kustlijn van de Noordzee skimboarden. Hiervoor wil je jouw skimboard waxen. Je hebt een skimboard wax voor warm water die je ooit gekocht hebt voor een vakantie in Italië, en je hebt een surfboard wax voor koud water.

Het is nu natuurlijk verleidelijk om te kiezen voor de skimboard wax. Toch is dit niet de beste keuze. Het verschil tussen skimboard en surfboard wax is minimaal, terwijl het een enorm verschil maakt als je wax voor de verkeerde watertemperatuur gebruikt. Je kunt dus beter de koud water wax gebruiken dan de skimboard wax voor warm water.

Dit komt doordat wax voor warm water hard in koud water, waardoor het zijn nut verliest, namelijk voor grip zorgen. Wax voor koud water wordt daarentegen weer te zacht in warm water, waardoor het er sneller af gaat en plakkerig kan worden.

Het type wax is afhankelijk van de watertemperatuur

Wax bestaat uit verschillende ingrediënten die er samen voor zorgen dat je voldoende grip hebt op jouw board. Het is echter zo dat sommige types wax geen grip geven bij bepaalde temperaturen. Daarom leggen wij hieronder uit welke surf wax jij nodig hebt om jouw skimboard of surfboard te waxen!

Cold wax – Wax voor een watertemperatuur onder de 14 graden

Cold surf wax is speciaal ontworpen voor gebruik in koude water- en luchttemperatuur. Door de samenstelling van de ingrediënten heeft het bij een temperatuur onder de 14 graden heeft het de perfecte samenstelling om maximale grip te geven.

Om die reden is Cold Surf Wax onder koud water surfers en skimboarders die zelfs in de winter het water in willen de meest gekozen wax.

Cool wax – Wax voor een watertemperatuur tussen de 14 en de 23 graden

De Cool Wax heeft een textuur die is ontworpen voor water- en luchttemperaturen tussen de 14 en de 23 graden. Het is uitermate geschikt voor gebruik in een gematigd klimaat. Veel surf locaties in de wereld zijn in een gematigd klimaat gelegen en dit is dan ook de meest verkochte surf wax op de markt.

Of je nou in Mexico, Frankrijk of Tenerife surft, de Cool wax is voor de surfer die veel verschillende plaatsen wil bezoeken de meest geschikte optie.

Cold to Cool wax – Wax voor een watertemperatuur tussen de 9 en 20 graden

Mocht je nou niet precies weten in welke temperatuur je water is, dan is Cold to Cool wax de meest geschikte surf wax. In Nederland zal je met de Cold to Cool surf wax hoe dan ook uit de voeten kunnen.

Warm wax – Wax voor een watertemperatuur tussen de 21 en de 29 graden

Warm Surf Wax is het beste voor warme bestemmingen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de Spaanse kust in de zomer. In de zomer inderdaad, want in de winter zal deze niet geschikt zijn en heb je toch een Cool Wax nodig.

De Warm Surf Wax wordt warm heeft een zachtere structuur en biedt zelfs bij warme temperaturen voldoende grip, waar andere types surf wax te warm en plakkerig zouden worden en soms zelfs smelten.

Houten of foam skimboard?

Heb je de juiste surf wax gevonden? Zorg er dan voor dat je het op een geschikt skimboard smeert! Lees meer over het verschil tussen een houten en een foam skimboard.

houten skimboard en foam skimboard
Houten skimboard

Conclusie – Het kiezen van surf wax is grotendeels afhankelijk van je bestemming

Het is ontzettend belangrijk om de beste surf wax te kiezen voor de watertemperatuur waar je in gaat. Hierbij moet je van te voren een goede keuze maken. Zonder goede wax kun je namelijk een stuk minder fijn watersporten. Sterker nog, vele surfers en skimboarders gaan zonder een geschikte wax het water niet in. Dit komt door het verhoogde risico op blessures bij gebruik van een verkeerde wax!

Het is dus ontzettend belangrijk om de juiste wax te kopen voor jouw skimboard of surfboard. Hierbij heb je verschillende soorten surf wax, zoals Cold surf wax, Cool surf wax, Cold to Cool surf wax en Warm surf wax.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.