Wat is de ideale hoogte voor een buitenboordmotor?

Het is belangrijk om je buitenboordmotor op de goede hoogte te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat de motor de kracht optimaal om kan zetten in het voortstuwen van de boot.

De ideale hoogte van een buitenboordmotor hangt af van allerlei factoren. De meest belangrijke factoren zijn de vorm van de romp, het type buitenboordmotor en boot, hoe je de boot wil gebruiken en het gewicht van de sloep of boot.

ideale hoogte buitenboordmotor

Om de buitenboordmotor op de juiste hoogte te monteren, moet je deze dingen dus in gedachten houden. Alleen op die manier kun je de prestaties van jouw buitenboordmotor optimaliseren.

De vuistregel

Er is buiten deze factoren om echter een vuistregel. Dat is namelijk dat de onderkant van de buitenboordmotor, eigenlijk de anti-cativatitieplaat, gelijk staat aan de onderkant van de boot. Dit wordt ook wel de ‘spiegelhoogte’ genoemd. Door de motor hier goed op af te stellen, kan je er voor zorgen dat de waterstroom gestroomlijnd wordt met de boot.

Het is belangrijk om voor het afstellen van de buitenboordmotor op de juiste hoogte de technische specificaties en de instructies op de website van de fabrikant goed door te nemen. Dit zorgt er voor dat je niet alleen de beste informatie tot je neemt, alvorens je aan de slag gaat. Het zorgt er ook voor dat je geen gekke dingen doet waardoor de garantie verloren gaat.

Twijfel je alsnog of heb je andere problemen met je buitenboordmotor? Neem dan voor de zekerheid contact op met een professionele bootdealer of een watersportwinkel.

De juiste afstelling van de buitenboordmotor op de ideale hoogte zorgt er dus voor dat de boot stabielin het water ligt tijdens het varen. Maar dat is niet het enige wat je kunt doen om de boot stabieler te maken.

Boot stabiliseren door middel van een hydrofoil op je buitenboordmotor

Een boot kun je stabiliseren door een hydrofoil te monteren. De vele positieve effecten van een hydrofoil zijn dan ook niet te missen. Niet alleen ligt je boot een stuk stabieler in het water, je verhoogt hiermee ook de maximale snelheid van je boot én je zorgt er voor dat de motor efficiënter met de waterdruk rondom de schroef om gaat. Hierdoor vaar je dus een stuk zuiniger.

Meer weten over een hydrofoil op je buitenboordmotor? Lees dan ons uitgebreide artikel over de vele voordelen van een hydrofoil, hoe het werkt en wat een geschikte hydrofoil is voor jouw boot.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.