Potentiële problemen bij gebruik van dieptemeter

Een dieptemeter is een van de belangrijkste elektronica aan boord van een boot. Het is daarom van groot belang dat deze naar behoren functioneert. Toch zijn er een aantal problemen die kunnen voorkomen bij het gebruik van een dieptemeter.

Storing van de dieptemeter

Net zoals alle elektronica die gemaakt wordt, kan ook bij een dieptemeter een storing optreden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren, wanneer er water in het apparaatje is gekomen. Gelukkig zijn de meeste dieptemeters waterdicht, maar het is belangrijk om op de waterdichtheid te letten bij het uitkiezen van een dieptemeter of fishfinder.

Ook kan er een storing van de sensor voorkomen. Hierdoor kan de dieptemeter rare dieptes, die duidelijk foutief zijn, laten zien.Voor beide problemen zijn er verschillende oplossingen.

Bij een storing door water in de elektronica is het belangrijk om de dieptemeter zo snel mogelijk uit te zetten. Er kan namelijk kortsluiting optreden, wanneer delen van een niet waterdichte dieptemeter binnen in de omhulzing contact maken terwijl deze nat zijn. Doe deze dus zo snel mogelijk uit.

Bij een storing van de sensor is de oplossing simpeler. Doe de dieptemeter aan en uit. Werkt dit niet? Zet de dieptemeter dan terug naar de fabrieksinstellingen. Nog steeds geen resultaat? Neem dan contact op met de dealer en bekijk of je nog steeds garantie hebt.

Beschadiging van de sensor

De sensor van de dieptemeter zendt ultrasonische golven uit en is van essentieel belang voor het meten van diepte. Zonder deze sensor heeft een dieptemeter geen waarde. Het is daarom belangrijk om te kijken of de sensor van de dieptemeter beschadigd is, wanneer deze niet goed lijkt te functioneren.

Troebel, vies water

Een dieptemeter zendt hypersonische signalen uit en meet de tijd tussen het moment waarop deze gezonden wordt en waarop deze weer teruggekaatst is. Wanneer er ontzettend vies water onder de boot is, bijvoorbeeld met veel algen, zand en klei, kan het voorkomen dat de hypersonische signalen zo geblokkeerd worden dat deze de bodem niet bereiken. Dit is echter geen probleem van de dieptemeter zelf, maar een extern probleem waar je helaas niets aan kunt doen.

Instellingen die niet goed zijn ingesteld

Het is van belang om de instellingen van een dieptemeter juist in te stellen. Verkeerde instellingen kunnen leiden tot verkeerde metingen. En helaas kunnen verkeerd aangegeven dieptes catastrofale gevolgen hebben, zoals een kapotte boot of buitenboordmotor. Volg daarom altijd de gebruiksaanwijzing van de dieptemeter.

Onnauwkeurige metingen door andere elektronische apparaten

Een dieptemeter werkt op basis van hypersonische signalen. Interferentie van meerdere verschillende signalen, door bijvoorbeeld een kaartplotter, een telefoon met GPS of een navigatiesysteem met radar, kan in theorie leiden tot een onnauwkeurige meting van de diepte onder de boot. Toch is dit iets dat in de praktijk nauwelijks voorkomt. In de praktijk kan dit alleen gebeuren, wanneer er ontzettend veel apparatuur dicht bij elkaar is die verschillende signalen uitzenden.

Wanneer je onnauwkeurige metingen wilt voorkomen, kun je er ook voor kiezen om een dieptemeter uit de Raymarine Element serie te gebruiken. Deze serie heeft een HyperVision modus, waarbij extreem veel detail getoond wordt. Hierover lees je meer in onze Raymarine Element 7 review.

De juiste dieptemeter gebruiken

Het is dus belangrijk om een dieptemeter te gebruiken die zichzelf bewezen heeft. Dit zijn vaak dieptemeters van bekende merken, zoals bijvoorbeeld Lowrance of Garmin. Door een dieptemeter van hoge kwaliteit te kopen, kunnen deze problemen voorkomen worden en is de kans dat je je boot kapot vaart, een stuk kleiner.

Bekijk hier onze uitgebreide review van de beste dieptemeters

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.