Boot sneller laten varen met een hydrofoil op je bootmotor

Het is een veelgehoord probleem. Je hebt een boot met een motor en je wilt dat deze harder gaat, zodat je kunt waterskiën of gewoon omdat je sneller wilt varen. Maar… Je wilt absoluut geen dure nieuwe motor kopen. Je boot sneller laten varen zonder een nieuwe motor kan, maar hoe dat in zijn werk gaat, is voor iedereen anders. Wij lichten in dit artikel een aantal manieren uit waarop je je boot sneller kunt laten varen zonder een nieuwe motor te hoeven kopen.

  1. Gebruik een hydrofoil op je buitenboordmotor
  2. Zorg dat je boot makkelijker in plané komt
  3. Gebruik de juiste brandstof voor je motor

Gebruik een hydrofoil op je buitenboordmotor

Door een hydrofoil op je buitenboordmotor te gebruiken, wordt je motor efficiënter en kun je je boot sneller laten varen. Dit komt doordat de hydrofoil er voor zorgt dat de waterdruk rondt de schroef toeneemt, waardoor met hetzelfde vermogen meer water verplaatst kan worden. Maar dat is niet het enige voordeel. Door een hydrofoil op je buitenboordmotor wordt je boot zuiniger, sneller, komt je boot sneller in plané en kun je gemakkelijker sturen door een verhoogde stabiliteit. Een hydrofoil op je buitenboordmotor zorgt er gegarandeerd voor dat je sneller kan varen met je boot en heeft ontzettend veel voordelen.

Lees hier ons uitgebreide artikel over een hydrofoil op je buitenboordmotor!

Zorg dat je boot makkelijker in plane komt

Wanneer een boot in plané komt, is er minder weerstand tussen de romp van de boot en het vaarwater. Weerstand is een van de grootste remmers van snelheid en houdt je boot dan ook flink tegen. Je kunt het vergelijken met vlak over het water laten glijden van een speelkaart, of de kaart rechtop in het water steken en dan vooruit te duwen. Bij dat laatste zal je veel meer kracht moeten leveren.

Dit is ook het geval bij een boot die niet in plané komt. Doordat de motor en de achterkant van de boot zo diep in het water liggen, moet de boot veel water wegstuwen om vooruit te komen. Door de punt van de boot naar beneden te laten komen, laat je je boot platter in het water liggen. Dit proces heet planeren.

Zoals we eerder gezegd hebben, kan je dit proces vergemakkelijken door een hydrofoil op je buitenboordmotor te installeren. Dit zorgt er voor dat je boot harder gaat én beter planeert. Dit zorgt dus eigenlijk voor dubbele snelheidswinst. Door te planeren kan je je boot sneller laten varen.

Lees hier ons artikel over planeren en hoe je boot sneller in plané komt!

Boot sneller laten varen

Gebruik de juiste brandstof

Er is een kleine kans dat dit het probleem is, maar na een week varen in Friesland kon onze boot opeens een stuk minder hard. De reden: verkeerde type brandstof. En dit had iedereen kunnen overkomen. Dit komt omdat sommige tankstations niet alle typen brandstof aanbieden. Toch is het verstandig om dan, indien mogelijk, door te varen en een tankstation verder pas te tanken. Kies altijd voor de meest zuivere benzine.

Welke benzine gebruiken voor bootmotor?

Bij sommige tankstations aan het water kun je meerdere soorten benzine halen. Kies hierbij altijd voor de meest zuivere benzine. Is er bijvoorbeeld Euro 95 en Euro 98, kies dan voor Euro 98.

Een bootmotor is, mede door de blootstelling aan vuil en (zout) water, gevoeliger dan een automotor. Dit is een van de redenen waardoor een bootmotor altijd de zuiverste benzine moet hebben. Het zal de levensduur van je motor aanzienlijk verhogen.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.