Waterdichtheid uitgelegd: IP44, IP67, IP68, 3ATM, 5ATM, 10ATM

IP-code waterdichtheidscertificatie

Er zijn twee certificeringen voor waterdichtheid. Zowel de IP-code als de ATM certificering geven aan hoe waterdicht een apparaat is. De IP-code staat voor International Protection Rating, maar soms ook Ingress Protection. Dit is een certificering die aangeeft in welke mate elektronische apparaten tegen stof en water kunnen. Deze code gebruikt men in het algemeen voor elektronische apparaten. ATM gebruiken producenten voornamelijk voor horloges.

De IP-code is opgebouwd uit IP-XX, ofwel, de letters I en P gevolgd door twee getallen. Het eerste getal loopt van 0 tot 6 en geeft aan hoe gevoelig het is voor aanrakingen. Het tweede getal loopt van 0 tot 9 en geeft aan hoe waterbestendig het apparaat is. Hoe hoger dit getal, des te meer waterproof het apparaat. De IP-waarde die voortkomt uit deze twee getallen geeft aan hoe goed het apparaat bestendigd is tegen stof en water.

Aanrakingsbestendigheid van IP-code

Het eerste getal geeft dus aan hoeveel bescherming het gecertificeerde apparaat heeft tegen aanrakingen van buitenaf. Dat gaat als volgt:

 • IP-0X geeft aan dat er geen bescherming tegen aanrakingen van buitenaf is.
 • IP-1X geeft aan dat er bescherming is tegen toevallige aanrakingen van grote voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een hand. De officiële norm ligt hierbij op objecten groter dan 50 millimeter.
 • IP-2X geeft aan dat er bescherming is tegen aanrakingen met middelgrote objecten, zoals een vinger. De officiële norm ligt hierbij op objecten groter dan 12,5 millimeter.
 • IP-3X geeft aan dat er bescherming is tegen aanrakingen met kleine objecten, zoals een werktuig. De officiële norm ligt hierbij op objecten groter dan 2,5 millimeter.
 • IP-4X geeft aan dat er bescherming is tegen aanrakingen met spitse objecten, zoals een tandenstoker. De officiële norm ligt hierbij op objecten groter dan 1 millimeter.
 • IP-5X geeft aan dat er bescherming is tegen stof. Het houdt het stof niet helemaal buiten het apparaat, maar het betekent wel dat er geen schade wordt aangericht binnen in het apparaat.
 • IP-6X geeft aan dat het apparaat stofvrij is. Dit betekent dat er geen stof kan binnendringen doordat de gehele behuizing dicht is.

Waterbestendigheid van IP-code

Het tweede getal in de IP-code geeft aan hoe waterdicht het gecertificeerde apparaat is. Hoe hoger dit getal, des te meer waterproof het is. De meeste telefoons zijn tegenwoordig op z’n minst IP-X7.

 • IP-X0 geeft aan dat het apparaat geen bescherming heeft tegen water.
 • IP-X1 geeft aan dat het apparaat geen schade oploopt indien er druppels op vallen vanaf de bovenkant.
 • IP-X2 geeft aan dat het apparaat geen schade oploopt indien er druppels op vallen onder een hoek van (-)15 graden.
 • IP-X3 geeft aan dat het apparaat spatwater dicht is. Dit betekent dat het met een volume van 10L per minuut kan worden besproeid onder een hoek van (-)60 graden.
 • IP-X4 geeft aan dat het apparaat plensdicht is. Dit betekent dat het met een volume van 10L per minuut kan worden besproeid onder elke hoek.
 • IP-X5 geeft aan dat het apparaat sproeidicht is. Dit betekent dat het met een volume van 12,5L per minuut kan worden besproeid onder elke hoek.
 • IP-X6 geeft aan dat het apparaat waterbestendig is. Dit betekent dat het met een volume van 100L per minuut kan worden bespoten onder elke hoek.
 • IP-X7 geeft aan dat het apparaat dompeldicht is. Dit betekent dat het apparaat 30 minuten lang tot een meter onder water kan blijven zonder defect te raken.
 • IP-X8 geeft aan dat het apparaat waterdicht is. Dit betekent dat het bruikbaar blijft onder opgegeven omstandigheden.
 • IP-X9 geeft aan dat het apparaat vochtdicht is. Dit betekent dat het bruikbaar blijft bij een luchtvochtigheid van 90% of meer of wanneer het onder hoge druk besproeid wordt.
waterdicht
Waterdicht

Wat is IP44 waterdicht?

Wanneer een apparaat een IP-44 certificering heeft, dan betekent dit dat het beschermd is tegen aanrakingen van objecten groter dan 1 millimeter. Daarnaast betekent het dat het apparaat plensdicht is. Het kan onder elke hoek besproeid worden met een volume van 10L per minuut. Hierbij zou het apparaat niet defect moeten raken. IP 44 Waterdicht is een relatief lage waterdichtheid.

Voorbeelden van IP44 waterdicht

Een voorbeeld van een apparaat met een IP44 certificering is bijvoorbeeld een outdoor lichtspotje. Een outdoor lichtspotje kan gedeeltelijk tegen water.

Wat is IP67 waterdicht?

Wanneer een apparaat een IP-67 certificering heeft, dan betekent dit dat het apparaat stofvrij is. Daarnaast betekent het dat het apparaat dompeldicht is. Het apparaat zou dus 30 minuten lang op een diepte van maximaal een meter onder water kunnen blijven. Hierbij zou het apparaat niet defect moeten raken. IP67 is een relatief hoge waterdichtheid.

Voorbeelden van IP67 waterdicht

Veel van de huidige smartphones zijn tegenwoordig IP67 of zelfs hoger gecertificeerd. Ook andere elektronica, zoals de Apple Airtag is IP67 waterdicht.

Wat is IP68 waterdicht?

Wanneer een apparaat een IP-68 certificering heeft, dan betekent dit dat het apparaat stofvrij is. Daarnaast betekent het dat het apparaat waterdicht is. De fabrikant geeft hiermee aan dat het apparaat langer dan 30 minuten en dieper dan een meter onder water kan blijven. Soms is de exacte tijdsduur en diepte aangegeven. Hierbij zou het apparaat niet defect moeten raken. IP68 is een relatief hoge waterdichtheid.

ATM waterdichtheidscertificatie

De afkorting ATM staat voor atmosfeer. Bij de ATM waterdichtheidscertificatie wordt dus gemeten hoeveel atmosferische druk een apparaat aankan, voordat het water binnen laat. Horloges gebruiken vaak de term ATM. Het ATM systeem is een stuk ouder dan het IP-waarde systeem.

Wat is 3 ATM waterdicht?

Een apparaat met 3 ATM waterdichtheid is spatwater bestendigd. Een spatwaterdicht horloge die in de regen gebruikt kan worden of bij een hardloopwedstrijd. Wanneer het te lang in de regen gebruikt wordt, is er alsnog een kans op het binnen dringen van water. Dit is echter niet waarschijnlijk.

Wat is 5 ATM waterdicht?

Een apparaat met 5 ATM waterdichtheid kan kort onder water. Dit kan bijvoorbeeld het zwemmen in een zwembad zijn, of het nemen van een douche of bad. Een apparaat met deze waterdichtheid overleeft dus bijna alle alledaagse dingen.

Voorbeeld van een 5 ATM waterdicht horloge

Wat is 10 ATM waterdicht?

Een apparaat met 10 ATM waterdichtheid kan langere tijd onder water blijven. Je kunt dit dus bijvoorbeeld gebruiken bij het snorkelen. Ook kun je hier tot behoorlijke diepte mee duiken.

Voorbeelden van een 10 ATM waterdicht horloge

Garantie en waterdichtheid

Alle elektronicafabrikanten geven producten tegenwoordig een waterdichtheidslabel. Ze geven ondanks dit waterdichtheidslabel geen garantie wanneer een product kapot gaat binnen de grenzen van de waterdichtheid. Heb je dus een telefoon met een IP-67 code en gaat deze kapot na 2 minuten in de badkuip? Dan krijg je alsnog geen nieuwe telefoon. Je moet dus altijd blijven uitkijken met je elektronica bij het water! Het enige telefoonmerk waarbij je naar onze ervaring een nieuwe telefoon krijgt bij waterschade is CAT. Een CAT staat bekend dat het niet kapot te krijgen is.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.