Houten skimboard of foam skimboard: wat is het verschil?

Skimboarden is een zeer veelzijdige sport die zowel in als buiten het water kan worden beoefend en genoten. Daarnaast kan het skimboard van verschillende materialen gemaakt zijn voor verschillende omstandigheden. Al met al, genoeg om jullie in deze post uit te leggen!

Een skimboard is een stevige, vinloze, en gladde plank waarmee op het strand over kleine golven gesurft kan worden, maar ook in het binnenland. Eigenlijk overal waar een dun laagje water is.

Binnen het skimboarden heb je twee disciplines, golfskimboarden en landskimboarden, ook wel wave skimboarden en flatland skimboarden genoemd. Beide vereisen een verschillende uitrusting. Je gebruikt namelijk een ander soort skimboard. Voor het golfskimboarden gebruik je een skimboard van schuim, voor het skimboarden op land gebruik je een houten skimboard.

houten skimboard

Houten skimboards

Houten skimboards worden alleen gebruikt voor flatland skimboarden, oftewel skimboarden op het land. Ondanks dat je hiermee ook over de kleinere golven zou kunnen glijden, zijn ze te zwaar en zullen ze te snel zinken om een grote golf uit te rijden. Maar goed, voor de golven hebben we gelukkig het foam skimboard.

Houten skimboards zijn super duurzaam en stevig gebouwd. Hierdoor kun je er gerust mee over een harde ondergrond glijden en kun je er, zolang er maar een laagje water staat, overal mee terecht. Over een harde ondergrond moet je echter absoluut niet proberen met je foam skimboard. Deze zal namelijk direct kapot gaan.

Skimboards worden van verschillende soorten hout gemaakt. De meeste skimboards zijn gemaakt van de houtsoorten mahonie, multiplex of berkenhout.

Houten skimboard zijn kleiner en dunner dan de variant van schuim, maar zijn toch zwaarder!

Er zijn behoorlijk veel verschillen tussen alle soorten skimboards. Daarom hebben wij op een rijtje gezet wat je moet weten voordat je er eentje aanschaft.

1. Maten

Allereerst, kies een skimboard dat past bij je lengte en gewicht.

Een te klein board zal moeite hebben om te blijven drijven door het verminderde drijfvermogen, een te groot board zal het moeilijk maken om bochtjes te maken en andere trucs te doen.

Bedenk dan welke soort ritten je wilt maken op je skimboard.

Wil je snelle, lange stukken glijden? Kies dan voor een langer skimboard. Wil je vooral trucs uitvoeren? Ga dan voor een wat kortere.

Over het algemeen is het verstandig om het kleinste board in je lengte/gewicht range te nemen dat je aankunt. Hierdoor heb je de meeste controle en een goede snelheid.

2. De curve van je houten skimboard

De ‘rocker’ is de hoeveelheid curve die je skimboard heeft.

Dit hangt ook af van hoe jij wilt gaan skimmen. Over het algemeen heb je minder curve wanneer je harder wilt gaan. Toch geven veel skimboarders die over land gaan de voorkeur aan veel curve, zodat je lekker veel trucs kunt uitvoeren.

3. Gewicht van het houten skimboard

Hier geldt: Hoe zwaarder het board, des te meer controle en hoe duurzamer het board is. Je kunt echter toch niet zinken!

Lichte skimboards hebben vaak de neiging om bochten te maken wanneer je dat liever niet wilt, en zal door de dikte iets sneller breken. Echter, een flatland skimboard moet behoorlijk wat gestuiter kunnen weerstaan, dus ze moeten goed en stevig zijn.

4. Vormen van het houten skimboard

Houten skimboards zijn er in veel verschillende vormen, en er is geen goed of fout. Het ligt volledig aan wat jij wilt. Echter, er zijn een aantal vormen van het skimboard die bij een bepaalde rijstijl passen.

Lange ovale shapes of teardrops zijn goed voor lange, snelle slides langs een gladde zandkust. Kortere en bredere skimboards zijn ideaal voor rails en tricks.

Veel rijders geven de voorkeur aan houten skimboards die iets smaller zijn in de staart, iets breder in het midden, en weer iets dunner aan de neus. Hierdoor zullen ze iets mooier door het water snijden.

Daarnaast maakt het met een gecurved uiteinde aan beide kanten niet uit naar welke kant je skimboard wijst. Je kunt hem beide kanten op berijden.

Zoals hierboven vermeld, zijn houten skimboards er in vele vormen en maten.

De meest voorkomende zijn lange ronde of vierkante ovale vormen, of kortere met een smallere neus en staart en een breder midden.

jongen die op het strand gaat skimboarden

Eigen skimboard maken? Dat kun je beter niet doen!

Wil je je eigen skimboard maken? Doe het dan niet om geld te besparen, maar eerder voor het plezier van het zelf maken.

Ga echter wel eerst goed na of je in staat bent om een board te maken. Het zou jammer zijn als je er twee keer op rijdt, waarna hij breekt. Dan heb je toch voor niets avonden achter elkaar in de schuur gebouwd.

Het kost tijd en geld, en je zult zeker niet na de eerste keer een mooi board maken. De mensen die deze boarden met de hand maken, hebben vaak jaren ervaring, en hebben zelf ook vaak een skimboard weg moeten gooien in het begin.

Denk je nog steeds na over het maken? Dan hebben wij je genoeg gewaarschuwd. Het kan ook erg leuk zijn om te doen, en leerzaam is het sowieso! Succes! Op Instructables staat een handleiding met foto’s, wellicht dat je daar iets aan hebt als je toch besluit zelf een skimboard te maken.

Foam Skimboards

Foam skimboards, oftewel skimboards van schuim, zijn lichtgewicht boards die speciaal zijn gemaakt voor het rijden op golven. Deze wave boards worden vaak “foamies” genoemd vanwege het schuim waaruit ze gemaakt zijn.

Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen schuim, er zijn om te beginnen alleen al tientallen soorten schuim.

Dit zijn de meest technische stijl van boards, en hoewel ze niet al te veel variëren in vorm – zoals houten skimboards dat doen – zijn ze er wel in verschillende technische niveaus, van beginner tot gemiddeld tot gevorderd.

Foam skimboards zijn moeilijker te maken, waardoor ze een stuk duurder zijn dan de houten variant.

skimboard schuim

Het kan verleidelijk zijn om het meest geavanceerde board te kopen als je aan het leren bent, maar doe dat niet – tegen de tijd dat je dat niveau hebt bereikt, heb je al heel wat boards versleten. Vooral je eerste boards zullen het niet al te lang volhouden. Wees daarom eerlijk tegenover jezelf (vooral over je kwalieteiten op een skimboard) wanneer je een nieuw board koopt. Er zijn niet voor niets boards voor beginners, gemiddelden en experts.

Een gevorderd board zal veel te stijf en te bochtig zijn voor een beginner, terwijl een pro-rijder een beginnersboard te groot en te onresponsief zal vinden.

Er zijn vier essentiële kenmerken van skimboards gemaakt van schuim die specifiek zijn voor het rijden op verschillende golven:

Gewicht: ze moeten licht genoeg zijn om goed op het water te drijven – of skimmen – maar zwaar genoeg dat de wind ze niet meeneemt;

Snelheid: skimmers hebben snelheid nodig om bij de gewenste golf te komen, anders missen ze hem volledig.

Rocker, oftewel, de curve: hierbij buigt het board bij de neus naar boven, zodat het gemakkelijk door het water snijdt, met een lichte lift in de staart voor controle. De hoeveelheid curve af van je persoonlijke voorkeur. Een hogere neus hapt bijvoorbeeld minder snel water.

Flexibiliteit: een enigszins flexibel board breekt minder snel dan een stijf board, maar is trager. Nogmaals, dit is vooral een persoonlijke voorkeur op basis van je rijstijl en niveau;

1. Maten

Bij foam skimboards is de grootte van het board erg belangrijk.

Als je een nieuw board wilt kopen, begin dan met het board dat past bij je lengte en gewicht.

Een te groot board zal te moeilijk te manoeuvreren zijn, maar een te klein board zal verzwelgen onder je gewicht.

Zoek vervolgens uit wat voor soort golfskimming je wilt doen.

Een langer board geeft je die lange vloeiende bochten, omdat het sneller is en bredere bochten maakt.

Voor een responsief board dat makkelijk bochten maakt, neem je een korter board, ook al is het iets langzamer. Dit is het beste board voor trucs en het makkelijkst manoeuvreerbare board.

Over het algemeen is het het beste om het kleinste board in je lengte/gewicht range te nemen dat je aankunt. Dit geeft je én een redelijke snelheid, én veel controle.

De dikte van het board heeft ook een effect op hoe snel/manoeuvreerbaar het board is. Hoe dikker het is, hoe sneller en verder het zal gaan, maar dan zal het ook zwaarder zijn en, natuurlijk, moeilijker te manoeuvreren.

De meest voorkomende schuim skimboards zijn rond de twee centimeter dik.

Er zijn nog een paar andere overwegingen, waarbij het advies iets afwijkt.

Kijk hoe snel je kunt rennen. Kun je zelf snel rennen, dan kom je met een kleiner schuim skimboard nog op een redelijke snelheid. Ben je zelf hartstikke langzaam? Kies dan voor een iets langer skimboard.

Nogmaals, wees eerlijk tegen jezelf. Je zult vooral jezelf er mee hebben, wanneer je een te groot of te klein skimboard koopt.

foam skimboard

2. Materialen foam skimboard

Schuim skimboards worden gemaakt van een verscheidenheid aan materialen die bedoeld zijn om een bepaalde prestatie te leveren.

De term “foamie” komt van het schuim dat gebruikt wordt voor de kern. De meerderheid van de fabrikanten gebruiken een schuim met gesloten cellen, een schuimmateriaal met hoge dichtheid dat bestand is tegen waterabsorptie en deuken, in tegenstelling tot het superlichte, superabsorberende schuim van een surfplank.

Als je toch een deuk in je board maakt, hoef je niet direct uit het water te gaan. Je moet het echter nog steeds laten repareren, want het kan doorscheuren of verergeren na verloop van tijd!

Glasvezel wordt gebruikt voor de sterke buitenkant.

Er zijn een paar verschillende soorten glasvezel die in een verscheidenheid voorkomt.

Een losser weefsel om het schuim zal een board flexibeler maken, maar hierdoor ben je wel langzamer. Een strak weefsel geeft een stijver/harder, sneller board dat gemakkelijker kan breken. Zwaardere wevingen zijn sterker, maar verhogen het gewicht van je skimboard.

Carbon is een zeer hoogwaardig type glasvezel dat erg sterk en hard is en daardoor een super snel board oplevert.

Skimboards van schuim gemaakt met koolstofvezel zijn vaak de snelste boards die er zijn, maar ze zijn aanzienlijk duurder en gemakkelijk te breken.

Vaak gebruiken boardmakers twee of drie verschillende lagen glasvezel om hun optimale prestaties te verbeteren en de snelheid en sterkte te verhogen.

Natuurlijk moet het glasvezel op de een of andere manier aan de schuimkern kleven. Dit wordt gedaan met een soort hars. Ook dit heb je in verschillende soorten: polyester, vinylester, en epoxy.

Polyester is het goedkoopst en het gemakkelijkst te gebruiken omdat het stijf en hard is.

Vinylester is iets zachter maar is beter bestand tegen krassen van stenen en schelpen, enz.

Epoxy is het duurst en het moeilijkst om mee te werken. Dit is de beste van de drie. Het is de zachtste én sterkste van de drie, waardoor het het best bestand is tegen krassen en scheuren.

De kans is groot dat als je skimboard van carbon is gemaakt, er ook epoxy aan te pas is gekomen, omdat die twee goed samengaan. Beide zijn ook erg prijzig en vergelijking met andere opties.

Houten skimboard

3. Vormen van het foam skimboard

Foamie skimboards lijken in wezen erg op elkaar qua vorm. De belangrijkste variaties zitten in de staart.

De meest populaire is de pin-tail vorm, dat is een eenvoudig, puntig uiteinde. Dit geeft controle en stabiliteit en is perfect om mee door de golven te schieten.

Een andere veel voorkomende stijl is de vissentaart, die eruit ziet als een W. Bij dit ontwerp zit er een kleine inham in de achterkant. Dit ontwerp, dat al jaren een favoriet is van surfers, is ongelooflijk makkelijk manoeuvreerbaar en laat een mooie straal achter je skimboard vandaan komen.

Voor een nog spectaculairdere straal, moet je kiezen voor een ‘squared-off tail’ skimboard. Deze heeft een recht einde.

We hopen dat je na het lezen van deze uitleg een goed beeld hebt van het verschil tussen een houten skimboard en een foamie, een skimboard van schuim.

De beste kwaliteit foam en houten skimboard fabrikanten zijn DB Skimboards, Victoria Skimboards, Exile Skimboards, Zap Skimboards, en Folha Skimboards. Deze behouden het langst hun kwaliteit, dit kun je zelfs verlengen door de skimboards te waxen. Hiervoor heb je dan ook de meest geschikte surf wax voor nodig. Elke watertemperatuur komt namelijk met een meest geschikte surf wax.

Wil je meer weten over skimboarden? Onze post over hoe je moet skimboarden legt het haarfijn uit.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.