Waarom een funtube tweedehands kopen vaak een onveilig, slecht idee is

Een funtube kan een dure aankoop zijn. Velen denken dan ook dat een funtube tweedehands kopen een stuk goedkoper en verstandiger is. Qua goedkoper zijn hebben zij dan ook gelijk, al valt het verschil in prijs vaak enorm tegen en is een nieuwe funtube kopen slechts een paar tientjes goedkoper. Maar is het verstandig om een funtube tweedehands te kopen? Nee. Wij leggen je uit waarom dit een slecht idee is.

Een tweedehands funtube is goedkoper, maar vaak een stuk minder veilig

Stel jezelf als eerste de vraag: waarom zou iemand een funtube verkopen? Ik kan hier zelf al een aantal antwoorden op bedenken: De kinderen zijn het ontgroeid. De boot is verkocht. Dit jaar gaan we niet op vakantie. We vinden het niet meer leuk. We hebben een nieuwe gekocht.

Al deze reacties zou je kunnen krijgen, wanneer je vraagt waarom iemand een funtube verkoopt. Bij al deze dingen is er een overeenkomst: de funtube is gebruikt! Dit is exacte waar zich het risico van het gebruik van een tweedehands funtube vormt.

Funtube tweedehands

Het risico’s van een tweedehands funtube

Een gebruikte funtube heeft met verschillende externe factoren te maken gehad: Zon, warm weer, zout water en de trekkracht van de boot. Het effect van al deze factoren zal kort toegelicht worden.

Zout Water

  • Effect – Een funtube die in zout water heeft gelegen heeft vaak een slechtere, dunnere beschermingslaag. Dit komt doordat het zoute water een bijtend effect heeft op de stof waarvan een funtube gemaakt is. Dit heeft zowel een negatief effect op de stof waarop de persoon ligt, als de funtube bevestiging aan de boot.
  • Risico: Schaafwonden door de verslechterde beschermingslaag, scheurende stukken stof en losschietende bevestigingshaken.

Zon en warm weer

  • Effect: De lucht binnen in de funtube warmt op. Dit zorgt ervoor dat de lucht uitzet. Hierdoor komt de funtube bol te staan. Als gevolg daarvan verliest het de vorm – niet alleen wanneer de lucht in de funtube warm is, maar ook doordat de stof uitrekt en minder sterk wordt. Daarnaast zorgt de zon voor verkleuring van de funtube.
  • Risico: De funtube wordt ombeheersbaar, doordat de stof uitgerekt is en de vorm dus niet meer zoals eerder is. Hierdoor is de funtube instabieler en is de kans op vallen en ongelukkig terecht komen een stuk groter. Ook kan de funtube niet meer hard opgeblazen worden, waardoor de funtube niet meer stuitert zoals het hoort te stuiteren.

Trekkracht van de boot

  • Effect: De bevestigingsnaad van de funtube heeft al vele klappen te verduren gekregen, vooral wanneer er geen bungee extension is gebruikt om de funtube aan de boot te bevestigen.
  • Risico: De funtube kan losschieten van het touw, waardoor de funtube lijn richting de boot en motor schiet en de funtube achterblijft.

Conclusie – Een tweedehands funtube is niet veel goedkoper, maar wel een stuk onveiliger

Het is erg onverstandig om een funtube te gebruiken, waarvan je niet weet wat er mee gebeurd is. Het kost slechts een paar tientjes meer om een nieuwe funtube aan te schaffen, maar het kan een ontzettende domper op vakantie in de vorm van een kapotte funtube besparen. Daarnaast is het onveiliger door het verhoogde risico op ongelukken bij het gebruik van een funtube tweedehands.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.