Funtube achter boot bevestigen – Dit heb je nodig om je band achter je boot te bevestigen

Het is belangrijk dat je bij het watersporten je funtube of band op een goede manier achter je boot bevestigd. Op deze manier kunnen veel ongelukken voorkomen worden, zoals een losschietend touw op hoge snelheid. Wij leggen je uit hoe je je band achter je boot moet bevestigen, maar ook hoe je funtube en de touwen langer mee gaan.

Het allerbelangrijkste bij het bevestigen van een funtube aan een boot: Het kiezen van een veilig trektouw, bridle en bungee extensie

Dit is misschien wel het aller belangrijkste om veilig te kunnen funtuben: Een veilig en betrouwbaar touw om je funtube achter je boot te bevestigen. Dit kan door middel van een bridle, een treklijn en/of een bungee rope.

We nemen je kort mee door deze drie hulpmiddelen, die stuk voor stuk het watersporten met funtubes makkelijker maakt.

Een Bridle – Veiligheid voorop bij het bevestigen van de funtube achter een boot met buitenboordmotor

Een bridle is erg belangrijk bij het bevestigen van een funtube achter een boot. Deze zorgt er namelijk voor dat het touw niet in de buitenboordmotor kan komen, waardoor het watersporten veilig kan worden gedaan. Een bridle is niet alleen te gebruiken voor funtuben, maar ook voor waterskiën en wakeboarden.

Wat is een bridle?

Een bridle is eigenlijk een touw die als driehoek bevestigd is aan de linker- en rechterachterkant van de boot. De Bridle is dus het eerste deel wat je aan de boot bevestigt. De punt van de driehoek – het rode deel op de foto hieronder – wordt vervolgens bevestigd aan de treklijn. Doordat deze lijn blijft drijven, is het deel van de bevestiging die het dichtst bij de boot zit,

Hoe bevestig ik een bridle?

Een bridle om een funtube achter de boot te bevestigen is erg makkelijk in gebruik. Je pakt simpelweg de twee haken van de bridle en bevestigt deze aan de linker- en rechterachterkant van de boot. Vervolgens pak je de middelste haak, waaraan beide lijnen aan vast zitten, en bevestig je deze aan de treklijn.

Wat is de beste bridle?

Jobe is een van de beste en betrouwbaarste merken die funtube benodigdheden aanbieden. Daarom is onze aanbeveling om een bridle van het merk Jobe te nemen.

Een funtube treklijn – Zonder funtube touw kun je niet funtuben

Een funtube treklijn, ook wel funtube touw of wakelijn, wordt gebruikt om de funtube te bevestigen aan de boot. Dit kan rechtstreeks aan de boot zijn, maar ook aan de bridle. Het is belangrijk om de goede sterkte hierbij te kiezen.

Wat is een funtube treklijn?

Het is hierbij belangrijk om een sterk funtube touw te kopen. Funtube treklijnen zijn geclassificeerd per aantal personen dat het aan gewicht kan trekken. Gebruik je een touw voor meer personen dan eigenlijk kan? Dan kan deze knappen, waarbij de ijzeren haken wegschieten.

Dit is niet alleen gevaarlijk voor de persoon op de funtube, maar ook voor degene achter in de boot. De ijzeren haken van de treklijn en bridle kunnen hierbij richting de boot of funtube schieten en iemand verwonden. Kies daarom altijd voor een sterke lijn.

Funtube treklijn zonder V-vorm

Hoe bevestig ik een funtube treklijn?

Een funtube treklijn heeft aan beide kanten een lus. Deze kun je bevestigen aan de boot/bridle en aan de funtube. Dit kan bij een buitenboordmotor via een bridle en bij een binnenboordmotor via een V-treklijn.

Funtube V-treklijn

Het is belangrijk om je funtube aan je boot te bevestigen met een geschikte treklijn. Dat wil zeggen: De juiste sterkte voor het aantal personen

Wat is de beste funtube treklijn?

Net zoals bij de bridle is Jobe het meest betrouwbare merk. Jobe heeft een lange geschiedenis en biedt vele typen treklijnen aan met verschillende sterktes. Daarnaast zijn er ook sterke lijnen van het merk Yellow V en Spinera.

Een bungee rope – Extra leuk & je funtube gaat langer mee

Door een bungee rope te gebruiken – een elastisch touw tussen de treklijn en de funtube – wordt de schok die de funtube en het touw te verduren krijgen bij het optrekken van de boot gedempt.

Hierdoor gaat zowel de funtube als het touw langer mee, en wordt het een stuk comfortabeler om op de funtube te zitten.

Bungee rope

Wat is een bungee rope voor een funtube achter een boot?

Een bungee rope is het laatste stuk tussen de funtube en de treklijn en zrogt er voor dat schokken van zowel het optrekken als de golven gedempt worden.

Door watersportbedrijven wordt bijna altijd aanbevolen om een bungee rope te gebruiken. Dit zorgt niet alleen voor meer comfort, maar je towable gaat ook een stuk langer mee doordat de klappen gedempt worden.

Een bungee rope is vaak ongeveer één meter lang en is erg elastisch. De kosten zijn vaak laag in vergelijking met de verlengde levensduur van je funtubes.

Wat is de beste bungee rope om een band achter de boot te bevestigen?

Wederom is Jobe een van de beste merken. Doordat Jobe veel verkocht wordt en voor allerlei soorten watersporten lijnen maakt, heeft het enorm veel ervaring. Het is hierom dat de bungee ropes van Jobe zo betrouwbaar zijn.

Tekst gaat verder onder de video

De funtube zelf!

Uiteindelijk kun je zonder funtube natuurlijk niet watersporten. Daarom hebben wij een lijstje opgesteld waarbij we per aantal personen de leukste funtube gezocht hebben. Bekijk dus hier onze funtube reviews!

Help, mijn boot heeft niet genoeg vermogen en komt niet in planee!

Gaat jouw boot te zacht of lukt het niet om met je boot te planeren? Dit kan komen doordat de funtube te hard aan de achterkant trekt, terwijl de buitenboordmotor te weinig vermogen heeft om de boot in planee te trekken. Het kan dan uitkomst bieden om een buitenboordmotor hydrofoil te gebruiken.

Hoe vaar ik veilig met een band achter mijn boot?

Veilig funtuben en met een band achter je boot varen doe je door de regels op te volgen. Lees hier meer over de regels voor een band achter je boot.

Wat heb ik nodig om een funtube achter een boot te bevestigen?

Om een funtube achter een boot te bevestigen heb je een funtube touw nodig. Daarnaast kan het verstandig zijn om een bridle en een bungee extensie te gebruiken. In dit artikel leggen wij uit hoe dit werkt.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.