Hoe moet ik een skimboard waxen?

Het waxen van een skimboard is erg belangrijk voor het onderhoud van je board. Het beste kun je in de zomer elke keer voor gebruik het skimboard waxen. Het waxen is niet eenvoudig en er komen verschillende dingen bij kijken.

Zo heb je per type board andere skimboard wax, kun je kiezen om per watertemperatuur een andere wax te gebruiken en moet je rekening houden met de manier van waxen. Daarnaast moet je eerst de vorige wax van je skimboard afhalen alvorens een andere wax aan te brengen op je skimboard.

Skimboard wax is bijna hetzelfde als surf wax, dus mocht je dat thuis hebben liggen, dan bespaart dat je weer wat geld!

skimboard waxen
Skimboard waxen

Hoe kies ik de beste skimboard wax?

Skimboard en surf wax zijn er in verschillende soorten. Ten eerste heb je verschillende waxen voor grip en voor glijden. De eerstgenoemde smeer je op de bovenkant waar je voeten staan, zodat je grip op je skimboard krijgt. De laatstgenoemde smeer je op de onderkant, zodat deze soepeler door het water glijdt.

Daarnaast zijn er soorten wax per temperatuur. Deze verschillende soorten zijn Tropical Skimboard Wax, Warm Skimboard Wax, Cool Skimboard Wax en Cold Skimboard wax. Voor elke watertemperatuur gebruik je een ander soort wax op je skimboard. Een erg bekende wax is de Mr. Zog Sex Wax, die al sinds 1970 gemaakt wordt. Een voorbeeld van de Mr. Zog Sex Wax is de Sex Wax Dream Cream Silver. Dit is een top coat.

TypeWatertemperatuur
TropicalTussen de 25 en 32 graden
WarmTussen de 20 en 25 graden
CoolTussen de 14 en 18 graden
ColdOnder de 14 graden
Soorten skimboard wax bij verschillende watertemperatuur

Het is belangrijk om wax te gebruiken die past bij de temperatuur van het water waarin je skimboard. Als vuistregel houden we aan dat je niet je skimboard moet waxen met een tropical of warm wax als je er mee gaat skimboarden in koud water. Als je dit doen, dan zal de wax hard worden of zelfs bevriezen. Andersom, als je met skimboard wax voor koudere temperaturen, zoals de Cold of Cool wax, in warm water gaat, wordt het zachter of smelt het zelfs. Voor houten of foam skimboards geldt hetzelfde advies.

Lees hier ons uitgebreide artikel over wat voor jou de beste surf wax is.

Materiaal surf wax

Surf wax wordt vaak gemaakt van plantaardig materiaal of op olie basis. Wil je weten welke van de twee beter is voor het milieu? Lees dan ons artikel over de effecten van surf wax op het milieu!

Je skimboard waxen – het stappenplan voor het aanbrengen van je skimboard wax!

  • 1. Allereerst is het belangrijk om je skimboard schoon te maken. Voordat je je base wax gaat aanbrengen, moet het board helemaal schoon zijn. Dat betekent: geen stof, geen zand, geen water en geen oud wax op je board voordat je je skimboard kunt waxen. Instructies over het verwijderen van oud wax staan in de volgende alinea.
  • 2. Breng je base wax aan op je board. Doe dit in met cirkelvormige bewegingen, zodat er kleine bultjes ontstaan op je skimboard. Maak geen grote cirkelvormige bewegingen, maar houdt deze bewegingen klein, anders heeft het minder effect op de gripvorming.
  • 3. Nadat je met je base wax kleine bultjes hebt gevormd op je skimboard, kun je beginnen met het aanbrengen van je top laag. Deze laag bestaat uit de wax die je hebt gekozen op basis van de watertemperatuur.
  • 4. Breng de laag aan door middel van lange halen van boven naar beneden, daarna ga je van links onder naar rechtsboven, en de laatste halen maak je door haaks over die halen te smeren. Het is belangrijk dat je de toplaag in rechte bewegingen aanbrengt, en niet met bochten of in cirkels.
  • 5. Je kunt altijd opnieuw je skimboard waxen. Ervaren skimboarders doen dit bijna elke keer dat ze gaan skimboarden, terwijl beginners lang niet elke keer het skimboard waxen.

Heb jij nog nooit geskimboard? Kijk dan hier naar onze tips om te leren skimboarden!

Oude wax van je skimboard verwijderen

Het is belangrijk dat je skimboard vrij is van wax voordat je de nieuwe laag aanbrengt. Je kunt namelijk niet over je oude laag skimboard wax heen waxen, aangezien hier zand in kan zitten. Maar ook omdat je gewoon een reset wilt en het weer helemaal top in orde wilt maken.

Het is het makkelijkst om je board in de zon te zetten. Daarna kun je met de schraper die je gekregen hebt bij je nieuwe wax, de oude wax er van af te schrapen. Gebruik een krant of een oude handdoek om de wax op te vangen. Als er dan nog wax op zit, kun je het beste de wax verwijderen door middel van bakpoeder of bloem en een papiertje. Zo wrijf je de laatste deeltjes er van af.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.