Wat is een vliegende vis? Dit is de reden dat ze kunnen vliegen!

De vliegende vis is misschien wel een van de meest bijzondere vissen in de oceaan. Deze oceaandieren zijn te vinden in de warmere, tropische en subtropische zeeën, zoals de Atlantische, Grote en Indische oceaan. Zelf heb ik tijdens een boottocht tussen Taiwan en het Taiwanese eiland Lanyu de vliegende vissen gezien. Ze laten zich niet vaak zien, maar dat heeft een reden.

In dit artikel behandelen we onder meer de volgende vragen: Wat zijn vliegende vissen precies? Kunnen vliegende vissen, zoals de naam doet vermoeden, écht vliegen? En waarom vliegen vliegende vissen eigenlijk?

Wat zijn vliegende vissen?

De vliegende vis is geen specifieke vis, maar bestaat uit een hele familie zeevissen. Ook wel de straalvissige zeevissen genoemd. Onder deze noemen vallen zo’n 70 soorten. Deze zijn op te delen in twee-vinnigen en vier-vinnigen. De vissen hebben in de loop der jaren extra grote vinnen ontwikkeld.

Wanneer de vliegende vis achtervolgd wordt, dan kiest deze ervoor om voor de jagende vis te vluchten. Dit doet hij door onderwater extra hard te zwemmen en uit het water te schieten. Op het moment dat ze het water verlaten, spreidt de vliegende vis haar vinnen, waardoor deze als vleugels werken. Door de aerodynamische vorm die daardoor ontstaat, zijn vliegende vissen in staat om erg ver te vliegen. Hoe lang vliegende vissen worden, is afhankelijk van hoe oud zij zijn. Een volgroeide vliegende vis kan tot wel 50 centimeter lang worden.

Vliegende vis
Vliegende vis

Kunnen vliegende vissen vliegen?

Absoluut. Vliegende vissen kunnen vliegen. Echter, ze kunnen de hoek waarmee zij uit het water vliegen niet veranderen. Dit betekent dus dat de vlucht afhankelijk is van de hoek en snelheid waarmee vliegende vissen het water verlaten. Vliegende vissen kunnen dus niet stijgen in hoogte. Ook klapperen zij niet met hun vinnen om hoogte te winnen, maar gebruiken ze deze louter om over de luchtstromen te zweven. Ze verschillen dus nog steeds enorm ten opzichte van vogels, welke in hoogte kunnen stijgen en koers kunnen veranderen. Wil jij weten waarom vliegende vissen kunnen vliegen? Lees dan snel door!

Bent je op zoek naar een nieuwe dieptemeter zodat u de vissen onder en naast uw boot beter kunt waarnemen? Lees dan ons artikel over de beste dieptemeter vissen!

Vliegende vis
Vliegende vis

Hoe ver kan een vliegende vis vliegen?

Een vliegende vis kan een enorme afstand overbruggen. Deze is zoals eerder gezegd afhankelijk van de snelheid en de hoek waarmee de vis uit het water schiet. Toch zegt dit niet alles. Vliegende vissen maken namelijk ook gebruik van sterke opwaartse luchtstromen op golfkammen. Dit zou je kunnen vergelijken met hoe een zweefvliegtuig de luchtstromen hoog in de lucht gebruikt om in de lucht te blijven.

Maar hoe ver kan een vliegende vis vliegen? Een vliegende vis vliegt gemiddeld tussen de 25 en 50 meter. Echter, in zeer gunstige omstandigheden kan de vis een vlucht maken van maar liefst 500 meter, die rond de 50 tot 60 seconden kan duren. Volgens onderzoekers van de Nationale Universiteit van Seoul vliegen de vissen het meest effectief wanneer ze vlak over het water zweven.

Helaas vlogen de vliegende vissen die ik zelf ben tegengekomen maar 5 tot 10 seconden, maar toch overbrugden zij naar mijn inschatting zeker 100 meter! Bovenal, deze extreme vissen zijn enorm interessant om te zien, en ze zullen je keer op keer verbazen met de verbazingwekkende vliegkunsten die ze hebben!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waarom vliegt een vliegende vis?

Nu je weet hoe ver een vliegende vis kan vliegen, ben je vast ook benieuwd naar de reden waarom deze vissen het water uit vliegen. De reden lijkt eigenlijk erg simpel. Aangezien ze de enige vissoort zijn die uit het water kan vliegen, kunnen vliegende vissen door middel van een lange vlucht gemakkelijk aan roofdieren ontsnappen. De grote vissen die de vliegende vis als hapje zien, verliezen de vis uit het zicht en hebben geen idee waar ze naartoe moeten.

Je zou het kunnen vergelijken met het spotten van dolfijnen vanaf een boot. Wij zien deze prachtige zeedieren ook in de diepte verdwijnen en hopen dan maar een goede inschatting te kunnen maken van waar we deze dieren weer aantreffen. Doordat deze vissen met deze vliegkunsten zo makkelijk kunnen ontsnappen, leven zij een relatief veilig leven.

Toch zijn niet alle wetenschappers het met deze argumentatie eens. De alternatieve denkwijze is dat de vliegende vis de zweefvluchten over de golven ziet als een manier om energie mee te besparen. Ook dit is een redelijke theorie die goed te geloven is, maar deze wordt door andere wetenschappers afgewezen.

Daarnaast is er nog de theorie dat de vliegende vis van voedselarme naar voedselrijke gebieden springt. Deze theorie is gedeeltelijk bewezen door gelimiteerd bewijs. Helaas zullen wij de denkwijze van een vliegende vis nooit kunnen lezen, waardoor er toch een beetje in het duister getast blijft worden.

Hieronder zie je een video van vliegende vissen en de roofdieren die hen uit het water doen springen.

Vliegende vis

Kun je vliegende vis eten?

Je kunt vliegende vissen eten. Gefrituurd, gestoomd, gebakken of in een stoofpotje. Je kunt deze vis op alle manieren consumeren. De vis is stevig, mals en wit in kleur. Echter, je zult deze lang niet in alle visrestaurants in de buurt van de leefgebieden vinden. Dit komt mede door het feit dat vliegende vissen niet lang houdbaar zijn na de vangst, en daardoor minder geschikt zijn voor transport.

Het beste boek over de onderwaterwereld van dit moment

Wil jij meer te weten komen over alles wat in de oceaan leeft? Met een geweldig verhaal en een reeks verbluffende foto’s onthult Bagouche de magie en betekenis van ’s werelds grootste watermassa: de oceanen. Ze legt uit waar de doordringende geuren langs de kust vandaan komen, waarom het water ’s nachts glinstert en hoe getijden onze emoties beïnvloeden, maar ook het leven op aarde. Na het lezen van dit boek zal de oceaan zal nooit meer hetzelfde zijn door dit kijkje onder het oppervlak van een weerloze en bijzondere onderwaterwereld.

Ben jij na dit artikel ook razend benieuwd naar het onderwaterleven? Bekijk dan ons artikel waarin we het full face snorkelmasker met de snorkelset vergelijken! Of bekijk ons artikel waarin we uitleggen wanneer je een wetsuit nodig hebt. Zo ga jij helemaal goed voorbereid op zoek naar de prachtigste zeewezens!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.