Nieuwe bootstoel kopen voor je boot? Dit zijn onze tips!

Of je nou een bootstoel op je vissersbootje hebt, of op je luxe cruiser… Elke booteigenaar vindt het fijn om op zijn tijd even te zitten. Stel je de vroegere jaren eens voor… Je moet op een winderige dag zonder stuurstoel een boot in bedwang houden op de golven van het Ijsselmeer. Of beeld je in dat je van Harlingen naar Harderwijk vaart zonder dat je eventjes lekker op je stuurstoel kunt zitten. Precies, dat lijkt ons ook helemaal niet fijn! Vandaar dat wij onze tips op een rijtje hebben gezet over hoe jij de beste bootstoel kunt kopen!

Tip 1: Kijk naar de stand van je stuur!

Waarom moet je vóór het kopen van een bootstoel kijken naar de stand van je stuur? Dat leggen wij graag aan je uit. Voordat je een stuurstoel gaat kopen, is het slim om even naar de stand van je stuur te kijken. Afhankelijk van hoe in jouw boot de stuurstoel staat, kan het comfort van een stuurstoel verschillen. Uiteindelijk is een boot met bootstoel altijd comfortabeler dan zonder bootstoel, maar het is de moeite waard om te bekijken hoe dit matcht.

Heb je een verticaal stuur?

Tegenwoordig zijn de meeste boten ontworpen met een gekanteld stuur, maar het kan voorkomen dat jouw stuur verticaal staat. Je zult het discomfort vast herkennen, wanneer ik zeg dat veel mensen met een verticaal stuur met hun voeten sturen. Dit komt doordat het verticale stuur de ruimte inneemt waar je normaal je benen plaatst. Hierdoor staat óf in je boot de bootstoel verder naar achter, waardoor je met je armen gestrekt moet sturen en je moeilijker bij de knoppen komt. Of staat de stuurstoel dichtbij, maar is er weinig plek over om staand te sturen. Alsnog is voor jou een stuurstoel een oplossing. Echter kun je in dit geval beter een bootstoel kopen, waarbij je het zitvlak in kunt schuiven/klappen. Dit is een bootstoel waarbij je de mogelijkheid hebt om achter je stuur te zitten én te staan. Je zou kunnen kiezen voor de Allpa Sport Pro Flip-Up Stuurstoel.

Bootstoel kopen

Heb je een gekanteld stuur?

In het geval je een gekanteld stuur hebt, is er meer plek voor je benen onder het stuur. Hierdoor staat je stuurstoel iets verder naar voren. Daardoor kun je makkelijker bij de knoppen. In veel (Europese) boten waarbij het stuur gekanteld is, staat de bootstoel dichtbij het stuur. Vaak zijn deze boten ook iets lager, waardoor je uberhaupt al niet makkelijk kunt staan. Voor dit soort boten, is het dus ook niet van belang om een bootstoel te kopen waarbij je het zitgedeelte (deels) kunt inklappen, zodat je voor je stuurstoel kunt staan. In het geval dit voor jou geldt, zou je voor een simpelere pro.tec bootstoel of een luxere Allpa opklapbare stuurstoel kunnen gaan.

Bootstoel kopen

Tip 2: De soort boot en de daarvoor geschikte bootstoel of stuurstoel

Kijk wanneer je een nieuwe stuurstoel voor in je boot gaat kopen altijd naar de manier waarop jij hem denkt de gaan gebruiken. Zoek je een stuurstoel voor een zeilboot? Voor een zeilboot kiezen wij altijd voor een waterdichte en robuustere bootstoel. Je zult bij zeilboten, afhankelijk van hoe groot deze is, vaak uitkomen bij een iets simpelere, goedkope bootstoel of stuurstoel, bijvoorbeeld de opklapbare vidaXL bootstoel. Dit komt door het feit dat je makkelijk wilt kunnen manoeuvreren wanneer de wind draait of wanneer je snel naar de zeilen moet kunnen gaan. Naast de bootstoel, die over het algemeen wat luxer is, is de inklapbare bootstoel van vidaXL een perfecte keuze voor andere zitplaatsen op de boot. Zo kun je zelf kiezen of je tijdens je vaartocht lekker wilt zitten, of dat je de bootstoelen wilt inklappen.

Bij een motorboot kiezen wij voor een waterdichte of luxere stoffen bootstoel. In het geval het een bootstoel voor de lange vaartochten is, bijvoorbeeld een bootstoel voor binnenvaart, dan is het fijn wanneer je een stoel hebt, waarin je ook zijdelings kunt zitten. Dit zijn vaak duurdere stoelen, bijvoorbeeld de eerdergenoemde Allpa Sport Pro Flip-Up Bootstoel of deze luxe Allpa stuurstoel. Deze hebben dan ook een beter zitvlak en meer zitcomfort dan de goedkope bootstoelen. De keuze qua comfort is dan ook geheel afhankelijk van de gebruiksintensiteit.

Tip 3: Zet de knoppen op je dashboard in contact met je stoelleuning

Dit is een tip voor de échte technische schippers. Het kan fijn zijn om vanuit je stoel een aantal knoppen te kunnen bedienen, die aan je leuning zijn vastgemaakt/gedupliceerd. Dit is echter een technisch hoogstandje, waar wij helaas weinig tips over kunnen geven. Dit zul je dus echt zelf moeten uitvogelen. Wellicht dat wij in de toekomst ervaren genoeg zijn, om hier wel instructies over te geven.

Tip 4: Wil je flexibiliteit hebben? Kies dan voor een verplaatsbare bootstoel

Een verplaatsbare bootstoel biedt veel flexibiliteit. Je kunt staand sturen door hem te verplaatsen, je kunt zittend sturen, of je kunt hem bij je zithoek neer zetten. Daarnaast zijn ze erg makkelijk op te bergen, en zijn ze relatief goedkope opties. Doordat ze zo multifunctioneel zijn, zijn deze stoelen erg populair. Een populair type met lekker zittende bekleding met een goede zitvorm en een voetsteun is de stuurstoel schelde. Daarnaast heb je de luxere, houten varianten. Bijvoorbeeld de stuurstoel van hoogwaardig teakhout.

Tip 5: De installatie en montage van een bootstoel of stuurstoel

Afhankelijk van het type bootstoel die je aanschaft, wordt hij wel of niet kant en klaar geleverd. Wat je ook koopt, het installeren van de stoel zal niet lang duren. Toch zijn er verschillen. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld een vaste bootstoelpoot monteren op je boot, terwijl andere bootstoelen dat niet behoeven. Maar wat heb je hier precies voor nodig?

De stoel.

Een inkoppertje. Natuurlijk heb je een stoel nodig. We hopen hierboven genoeg uitleg en informatie te hebben verstrekt, zodat deze keuze inmiddels goed gemaakt kan worden. Door naar de volgende benodigdheden voor de installatie van een bootstoel.

De draaischijf/draaiplateau (optioneel)

In het geval dat je een draaiende stuurstoel wilt hebben, kun je een draaischijf/draaiplateau aanschaffen. Zelf maken we gebruik van het Bootstoel draaiplateau van het merk Fes. Er zijn ook bootstoelpoten die kunnen draaien. Schaf je er dus een poot bij aan, kijk dan goed naar welke mogelijkheden deze heeft. Dit kan er namelijk voor zorgen dat een draaiplateau overbodig wordt. Voor de uitleg hoe je een stoel bevestigd aan het draaiplateau, hebben wij hieronder een korte uitlegvideo geplaatst.

https://www.youtube.com/watch?v=oHYc19dcbBE

De bootstoelpoot

Je wilt natuurlijk niet op de grond zitten. De keuze voor een bootstoelpoot is afhankelijk van of je de stoel nog wilt kunnen verplaatsen of niet. Wil je je stuurstoel/bootstoel maar op één plaats houden? Kies dan voor een van de vaste poten. Wil je hem echter kunnen verplaatsen, dan is het toch verstandig om een bootstoelpoot te kiezen die niet vast zit aan de vloer van je boot. Kijk hier voor verschillende Bootstoelpoten die geschikt zijn voor draaiplateaus. Uiteraard zitten hier ook bootstoelpoten tussen die van zichzelf al draaibaar zijn.

Ten slotte….

Wij hopen dat we met deze handleiding een duidelijk inzicht hebben kunnen geven in de mogelijkheden die verschillende stuurstoelen te bieden hebben. Daarnaast hopen wij dat dit jou kan helpen bij de potentiele aanschaf of montage van de bootstoel.

Heb jij een snellere boot en wil je ook leren wakeboarden of waterskiën? Lees dan ons artikel over tips om te beginnen met wakeboarden of onze waterski tips voor beginners.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.