Surf wax: wat zit er in en wat is het effect op het milieu?

Elke keer dat je het water op gaat, vernieuw je de wax die je hebt aangebracht op je surfboard of skimboard. Het is een cruciaal deel van de voorbereiding van de gevorderde surfer of skimboarder! Maar hoe slecht is deze wax eigenlijk voor het milieu? En bestaat er milieuvriendelijke surfwax? Wij hebben het voor je uitgezocht! Je zult schrikken van de hoeveelheid CO2 die er vrijkomt bij het maken van wax! En dat terwijl er meer dan 6 miljoen blokken surf wax verkocht worden per jaar! Dat is in totaal dus behoorlijk wat CO2!

Milieu-impact van wax

Surf wax wordt van veel verschillende materialen gemaakt. Per type surf wax is de samenstelling dan ook anders. Dit is iets wat je mee kunt nemen in je beslissing om een type wax te kiezen waarmee je je skimboard of surfplank gaat waxen. In de onderstaande paragrafen leggen wij uit hoeveel CO2 er vrijkomt, en wat de bronnen van deze uitstoot zijn. Onze informatie komt uit een onderzoek door de Universiteit van Queensland, onder leiding van Associate professor Tom Rufford.

Soorten surf wax

Er zijn meerdere soorten wax voor op je surfplank of skimboard op de markt. Aan de ene kant heb je de traditionele, op aardolie gebaseerde wax bars. Deze wax bars bestaan vaak uit een mix van parrafine uit aardolie, andere zachten oliën, zoals vaseline, tacifiers en andere middelen voor geur en kleur.

Aan de andere kant heb je plantaardige surf wax producten. Deze bestaan vaak uit bijenwas, of wax gemaakt van soya, samen met een mix van zachte oliën, zoals kokosnootolie, en producten voor geur en kleur. Daarnaast zitten ook hier soms zogeheten ’tacifiers’ in.

Tacifiers zijn producten die het oppervlak van je surfboard of skimboard iets stugger maken, waardoor je meer grip hebt. Dit materiaal wordt in plantaardige surf wax vaak vervangen door hars, zoals dennenhars.

Nu duidelijk is dat er twee soorten wax zijn, namelijk plant-based wax en traditionele waxen gebasseerd op aardolie, zullen we uitleggen hoeveel CO2 emissies en andere uitstoten er vrijkomen bij de materialen die hier in zitten.

skimboard waxen
skimboard waxen

Productie en CO2-uitstoot van traditionele, op olie gebaseerde surf wax

Milieu impact van paraffine wax en zachte oliën

Paraffine zal je vast al wel kennen, maar niet direct als surf wax. Paraffine wax wordt namelijk gebruikt voor kaarsen en waxinelichtjes. Daarnaast zit parafine wax ook als beschermlaag om je kaas heen, om uitdroging te voorkomen. Het wordt verkregen door residu’s en andere overblijfselen van aardolie op te lossen in bepaalde vloeistoffen, waaronder benzine en benzeen. Dit mengsel wordt daarna afgekoeld en gefilterd, waarna de paraffine overblijft.

De paraffine wordt vervolgens gemengd met oliën zoals vaseline, tacifiers, en geur- en kleurstoffen. 2% van de totale uitstoot van CO2 in de productie en verwerking van olie kan worden herleidt naar paraffine wax. Daarnaast is er nog uitstoot in de vorm van vuil water en andere uitstoot die voortkomen uit de productieprocessen.

De totale uitstoot van een kilo paraffine wax is 0,718 kilo CO2. Behoorlijk wat dus! De CO2 uitstoot van de zachte oliën is ongeveer gelijk aan de uitstoot van een kilo wax.

Ontbossing

Is op olie gebaseerde surf wax milieuvriendelijk?

Op olie gebaseerde surf wax is niet persé de meest milieuvriendelijke optie. Voor elke gram die je op je surfboard smeert, gaat er ook een gram CO2 de wereld in. Bij de productie van een kilo surf wax komt namelijk 0,718 kilo CO2 vrij. Daarnaast zijn de effecten van het restafval nog niet eens meegenomen. De wax die je namelijk van je surfplank afschraapt, komt vaak weer in het milieu terecht. En olie is nou niet bepaald een makkelijk afbreekbaar product.

Productie en CO2-uitstoot van plantaardige surf wax

Milieu impact van bijenwas

Om een kilo bijenwas te maken, gebruiken ze bij de productie maar liefst 60 kilo honing. De uitstoot komt voort uit de productie van de honing en het omzetten naar de bijenwas. Dit komt voornamelijk uit de brandstof, het transport en de elektriciteit die verbruikt wordt bij de productie. Deze bijenwas wordt vervolgens gemixt met kokosnoot olie en geurstoffen.

De uitstoot van een kilo bijenwas is 0,52 kilo CO2. Deze komen dus voornamelijk uit elektriciteitsverbruik en andere productieprocessen, en niet perse uit de honing zelf. Ongeveer 3% van de emissies komen uit het houden van de bijen, 19% van de CO2-uitstoot komt van het transport, en de overige 78% komen van de productie van honing naar bijenwas.

Milieu impact van kokosolie

De kokosnootolie, die wordt gebruikt in plantaardige surf wax, heeft als functie om het product zacht genoeg te maken zodat het handelbaar wordt en je er je surfboard mee kunt waxen. Want met hard materiaal kun je niet bepaald makkelijk je surfboard waxen. Volgens het onderzoek van de Universiteit van Queensland wordt er bij het groeien van de kokosnootbomen meer CO2 uit de lucht gehaald dan dat er vrij komt bij de productie van kokosolie. Er wordt per kilo kokosolie 3,27 kilo CO2 uit de atmosfeer gehaald, en maar 1,91kg uitgestoten. Hierdoor haalt elke kilo kokosolie (volgens de onderzoekers) 1,36 kilo CO2 uit de atmosfeer. Echter zijn er ook genoeg onderzoeken die aangeven dat de productie van kokosolie erg milieubelastend is, mede door ontbossing en daardoor verdwijnende diersoorten. Dit maakt de positieve impact dus een beetje dubieus.

Is plantaardige surf wax milieuvriendelijk?

Kokosolie zou volgens de onderzoekers van de universiteit van Queensland een positieve impact op de CO2 uitstoot hebben. Echter bestaat plantaardige surf wax maar voor 20% uit kokosolie, waardoor de netto uitstoot van plantaardige surf wax nog steeds positief is. Echter is deze wel een stuk lager dan bij de traditionele surf wax. Een snelle rekensom laat zien dat, er van uitgaand dat het onderzoek gelijk heeft, er ongeveer 0,2 kilo CO2 vrijkomt per kilo plantaardige surf wax. Echter heeft de ontbossing allerlei andere negatieve gevolgen, zoals ontbossing.

Plantaardige surf wax of traditionele surf wax voor op je surfplank?

Ondanks de negatieve effecten op het milieu van de productie van kokosolie denken wij dat plantaardige surf wax over het algemeen een milieuvriendelijkere keuze is. Dit komt namelijk doordat de CO2 uitstoot van traditionele surf wax hoger is. Daarnaast is plantaardige surf wax beter af te breken in de natuur, waar kleine deeltjes terecht zullen komen. Wax je surfplank of skimboard dus met plantaardige surf wax! En stel dat je de kans krijgt: check even waar de kokosolie in je wax precies vandaan komt!

Wil je weten hoe je je surfboard of skimboard moet waxen? Lees dan ons bericht!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.