Wat kost een ligplaats voor een boot?

Wat kost een gemiddelde ligplaats voor een boot?

Afhankelijk van hoe groot een boot is, kost een ligplaats voor een boot gemiddeld rond de €1000, maar dit kan in luxere jachthavens oplopen tot zo’n €3000 per jaar. Dit varieert natuurlijk ook, afhankelijk van de lengte van de boot. Daarnaast zijn kortere verblijven in een haven natuurlijk duurder dan een lang verblijf. Volgens een onderzoek door de ANWB kost een ligplaats voor een boot gedurende een zomerseizoen gemiddeld €740. Voor een winterseizoen betaal je gemiddeld €380. Wanneer je het hele jaar een ligplaats voor je boot wilt huren, dan kost dit rond de €1100.

De prijzen kunnen verschillen tussen commerciële havens, gemeentelijke havens en verenigingshavens. In goede jachthavens is de bodem vaak goed gemonitord, en liggen er weinig tot geen obstakels onder het wateroppervlak. Bij gemeentelijke havens laat dat soms te wensen over, waardoor het soms alsnog een duur, hopelijk verzekerd, geintje wordt… Een dieptemeter voor op je boot is dan geen overbodige luxe!

Hoe duur is een ligplaats voor een boot per vierkante meter?

Per vierkante meter boot betaal je voor een ligplaats zo’n €50 euro per jaar in een commerciële haven. In niet-commerciële havens, zoals gemeentelijke havens, betaal je tussen de €20 en €30 euro per vierkante meter voor een ligplaats voor je boot.

Verschillen in de kosten van een boot ligplaats

De kosten van een boot ligplaats kunnen erg verschillen. Zo betaal je bij de Jachthaven Lauwersmeer zo’n €1,50 per vierkante meter, terwijl je als passant in Groningen €1,11 per vierkante meter betaald met een starttarief van rond de €7. In Lemmer betaal je ongeveer hetzelfde als in Groningen, namelijk €1,10. Vergeet niet dat er soms nog kosten voor water en elektra bij komen.

Wat zijn de kosten van een ligplaatsvergunning van een woonboot?

Bij een woonboot zit de constructie anders in elkaar. Bij een woonboot koop je het recht om afgemeerd te liggen. Dit is vaak enorm veel duurder dan de boot zelf. Een business waar je dus echt voor het plekje betaald. De woonboot die op die plek komt de liggen, is in veel gevallen goedkoper dan de ligplaats zelf. Zo’n ligplaats voor een woonboot kost gemiddeld tussen de €200.000 en €450.000. Een hoop geld dus.

Wat is een strekkende meter?

Een ligplaats wordt, zoals je net hebt kunnen lezen, vaak verhuurd per strekkende meter. Maar wat is een strekkende meter nou precies? Een strekkende meter is een meter in lengte, ongeacht de breedte. Als je dus per strekkende meter betaald, maakt het niet uit of je er een dunne kano van 4 meter neerlegt of een brede speedboot van 4 meter. Je zult hetzelfde betalen. Dit in tegenstelling tot jachthavens waar je per vierkante meter betaalt. Dit wordt vaak gedaan om geen inkomsten mis te lopen in het geval er enorme schepen aanmeren.

Ga je niet binnen Nederland op bootvakantie, maar ergens aan de zee? Lees dan hier onze tips over het spoelen van je buitenboordmotor na contact met zout water!

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.