Het spoelen van een buitenboordmotor na zout water

Het spoelen van een buitenboordmotor na gebruik in zout water

Een buitenboordmotor wordt gekoeld door water op te pompen en in leidingen langs het motorblok te laten gaan. Echter, wanneer er zout water door deze leidingen spoelt, kan dit voor erosie aan de buizen, roest en zoutophopingen zorgen. Hierdoor kan je buitenboordmotor kapot gaan. Daarnaast kan een opstopping in de koelleidingen leiden tot oververhitting van de motor. De opstopping is soms te zien aan het feit dat er geen koelstraal uit de buitenboordmotor komt. Het is dus erg belangrijk om dit in de gaten te houden en je buitenboordmotor te spoelen na gebruik in zout water. Zo voorkom je schade en problemen bij het varen.

In dit artikel leggen we uit hoe je door middel van een doorspoelklem je buitenboordmotor reinigt.

Waarom moet je een buitenboordmotor spoelen?

Je moet een buitenboordmotor altijd spoelen nadat je deze hebt gebruikt in zout water. Dit heeft meerdere redenen. Zout water zorgt voor roest, aangezien het een goede geleider is. Daarnaast zorgt zout water voor zoutophopingen in de waterleidingen binnen in je buitenboordmotor. Zout heeft dus geen enkel positief effect op je bootmotor en je moet het er dus zo snel mogelijk uitspoelen met zoet water.

Kan een buitenboordmotor tegen zout water?

Een buitenboordmotor kan tegen zout water, mits je de motor na gebruik doorspoelt met zoet water. Het is niet zo dat je dit na elke dag moet doen, al is dit wel het beste voor de motor. Je kan dit doen nadat je terug bent gekomen van vakantie, of eens in de twee weken. Hoe vaker je dit doet, hoe langer de motor mee gaat. Het is dus handig om vaak te spoelen.

Lees hier waarom je je motor het beste boven het water kunt laten hangen wanneer deze in zout water ligt.

Hoe moet je een buitenboordmotor spoelen met spoelklemmen?

Je kunt een buitenboordmotor spoelen door er spoelklemmen op te zetten. Dit kun je gewoon op het droge doen. Deze spoelklemmen plaats je op de openingen waar de motor het water opneemt om de motor te koelen. Dit is de koelwatertoevoer. Als deze doorspoelklem op de motor geplaatst is, sluit je er een tuinslang op aan. Hierdoor laat je de motor doorspoelen met schoon, zoet water. Spoel de motor minstens 10 minuten op een middelmatig tempo. Je zou zelfs met je vinger kunnen proeven of de koelstraat zoet is. Is dit na 10 minuten nog steeds niet het geval? Spoel dan langer door, eventueel met iets lauwer water, zodat het zout gemakkelijker oplost.

De meeste spoelklemmen passen op alle Yamaha, Honda en Mercury buitenboordmotoren.

buitenboordmotor spoelen
Boot met buitenboordmotor

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.