Waterski tips voor beginners: zo leer jij waterskiën binnen één dag

Waterski tips voor beginners

Waterskiën… Waarschijnlijk is het de eerste sport waar je aan denkt bij het woord watersport. In dit artikel krijg jij de beste waterski tips voor beginners! Het lijkt zo simpel, je ligt in het water, de boot geeft gas en een paar seconden later sta jij te waterskiën. Het is echter een stuk ingewikkelder om te beginnen met waterskiën, maar na een paar keer oefenen, lukt het iedereen! Je kunt zelfs met meerdere mensen achter één boot waterskiën!

Hieronder volgen dé tips die jij nodig hebt om te leren waterskiën! Gaat het waterskiën jou al goed af, en wil jij nog spectaculairder op je ski’s staan? Scroll dan door om te lezen hoe je kunt mono-skiën. Hieronder lees je onze waterski tips voor beginners.

Hoe kom je omhoog op waterski’s?

Het is een hele kunst om de eerste keer uit het water omhoog te komen op waterski’s. Echter zul je zien dat wanneer je het door hebt, dit een stuk makkelijker wordt.

De houding in het water

Ga gehurkt in het water liggen. Hou je waterski’s dicht bij elkaar. Hou bij het uit het water komen je armen gestrekt, zo lever je niet onnodig veel kracht, terwijl dit ook door de speedboot gedaan kan worden.

Blijf in deze gehurkte positie liggen wanneer de boot die jou voortrekt gas begint te geven. Laat de boot het werk doen, blijf net zo lang in de gehurkte houding tot je uit het water getrokken wordt.

Je begint omhoog te komen…

Strek je benen zodra je hele lichaam uit het water is. Zodra je dit gedaan hebt, is het belangrijk om de bestuurder van de boot aan te geven welke snelheid jij het liefst hebt terwijl je aan het waterskiën bent. De ideale waterskisnelheid ligt rond de 30 tot 35 kilometer per uur, afhankelijk van het niveau van de waterskiër. Lees hier meer over de minimale snelheid voor waterskiën.

Benieuwd hoeveel PK je nodig hebt? Lees dan hier hoe hard je kunt met jouw buitenboordmotor en het aantal PK’s!

Aangezien je dit bericht leest, is de kans groot dat jij net begint. Hou dan een lagere snelheid aan en voer deze pas op wanneer je het waterskiën op die snelheid onder de knie hebt. Ga natuurlijk wel altijd snel genoeg om met je ski’s uit het water te komen.

PRO TIP: Heeft de boot te weinig PK’s, of komt de boot nauwelijks in plané tijdens het waterskiën? Monteer dan een hydrofoil op de motor!

Communicatie tussen boot en waterskiër

Spreek altijd af welke gebaren je gebruikt om te laten merken hoe snel je wilt waterskiën. Gebruik bijvoorbeeld een gebaar voor het verlagen van de snelheid, het verhogen van de snelheid, wanneer alles oké gaat, rechtuit of een bochtje, en wanneer je wilt stoppen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en zorg je ervoor dat je altijd het meest comfortabel op je waterski’s staat.

Je kunt ook een waterskispiegel aanschaffen om degene achter de boot in de gaten te houden! Dit betekent echter niet dat er geen tweede persoon in de boot moet zitten!

Spreek altijd af welke gebaren je gebruikt om te laten merken hoe snel je wilt waterskiën. Gebruik bijvoorbeeld een gebaar voor het verlagen van de snelheid, het verhogen van de snelheid, wanneer alles oké gaat, rechtuit of een bochtje, en wanneer je wilt stoppen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en zorg je ervoor dat je altijd het meest comfortabel op je waterski’s staat.

waterskiën
Waterski tips voor beginners

Beginnersfouten zijn te voorkomen!

Het is belangrijk om bij de eerste keer je benen dicht bij elkaar te houden bij het opstaan vanuit het water. Wanneer je met je benen uit elkaar start, worden je waterski’s door de druk alleen maar verder uit elkaar gedrukt, en zul je voorover, head-first, het water in getrokken worden. Neem om dat te voorkomen deze waterski tips voor beginners dus goed tot je! Leren waterskiën is niet moeilijk, zolang je de tijd er voor neemt! Misschien doe je over een aantal jaren wel mee aan het NK Waterskiën!

Overweeg je een wetsuit aan te schaffen? Lees dan hier wat een wetsuit is en welke wetsuit voor jou geschikt is.

Van waterski tips voor beginners naar monoskiën!

Blijkbaar is het waterskiën niet zo moeilijk voor jou, en ben je absoluut geen beginner meer. Om te leren mono-skiën, kun je het beste gebruik maken van een bepaald soort waterski waarbij op een van de twee ski’s een extra binding aanwezig is. Deze waterski’s zijn geschikt voor zowel waterskiën als monoskiën. Toch zijn er ook waterski’s die enkel en alleen voor het monoskiën geschikt zijn.

Hoe moet ik monoskiën?

Volg bovenstaande instructies op om omhoog te komen. Wanneer je vervolgens staat, trap je de waterski waar maar één binding op zit uit. Vervolgens stap je met die vrije voet achter in de extra binding op de waterski die je nog aan hebt. Zo heb je je paar waterski’s getransformeerd tot een mono-ski! Leun met je achterste been iets meer op deze mono-ski dan je voorste been, zodat de neus van deze mono-ski niet in het water duikt. Zo voorkom je dat je een pijnlijke duik naar voren maakt. Ben jij echt gevorderd en heb jij veel spierkracht in je bovenbenen? Dan kun je zelfs proberen te starten met maar één ski aan. Dit kost echter wel veel meer spierkracht!

Het is belangrijk dat je bij het uittrappen van de waterski onthoudt waar deze drijft, en dat je hierbij rekening houdt met de stroming! Vaar je op een meer? Probeer dan niet te ver bij deze waterski weg te varen. Vaar je op een kanaal? Let er dan op dat deze af kan drijven en probeer deze uit te trappen aan de zijkant. Zo verminder je de kans dat een andere boot hinder ondervindt van jouw verlaten waterski.

Wil je ook leren wakeboarden? Lees dan ons artikel over tips voor beginnen met wakeboarden! Of lees ons artikel over wetsuits en welke wetsuit bij welke temperatuur geschikt is, als je meer fan bent van bijvoorbeeld surfen!

Veelgestelde vragen over waterskiën

Hoe moet je waterskiën?

Je begint door in het water te gaan liggen met je waterski’s aan. Deze wijzen op dat moment richting de boot. Het touw heb je tussen beide waterski’s in. Om vervolgens te gaan waterskiën, hou je je armen gestrekt vast aan het touw. Zo voorkom je dat je alle kracht uit je armen haalt, in plaats van uit de boot. Wanneer de boot gas geeft, strek je je benen en je armen. Als het goed is, ben je nu aan het waterskiën!

Hoe hard moet je varen om te waterskiën?

De ideale snelheid om te waterskiën ligt tussen de 30 en 35 kilometer per uur. Dit is afhankelijk van hoe goed degene is die achter de boot waterskiet en hoeveel deze persoon weegt. Meestal kun je met 20 a 25 kilometer per uur ook de lucht in komen. Vergeet niet dat een boot flink afremt, wanneer er een persoon achter hangt. Een boot moet daarom genoeg PK’s hebben om de waterskier uit het water te krijgen. Je kunt de maximale snelheid van een boot verhogen door een hydrofoil buitenboordmotor te monteren.

Waar mag je waterskiën in Nederland?

Je mag in Nederland hard varen en dus waterskiën in de zogeheten snelvaargebieden. Dit zijn gebieden die door de waterpolitie zijn aangemerkt als stukken vaarwater waar hard gevaren mag worden en waar watersport bedreven mag worden. Zo mag je hier bijvoorbeeld ook een funtube achter de boot hangen en hiermee stunten.

Wat is makkelijker, wakeboarden of waterskiën?

De vraag of waterskiën makkelijker is dan wakeboarden, is hetzelfde als vragen of de kip of het ei eerder was. Dit is namelijk volledig afhankelijk van de persoon die het doet. Wel is het voor iemand die snowboard makkelijker om te wakeboarden. Voor iemand die goed kan skiën is het makkelijker om te waterskiën.

Hoe snel moet je varen voor waterskiën?

Een boot moet ongeveer 30 tot 35 kilometer per uur varen om er achter te waterskiën. Dit is een erg mooie snelheid en op deze snelheid blijft het veilig. Toch is het verstandig om ten allen tijde degene achter de boot in de gaten te houden en te blijven communiceren. Zo voorkom je dat degene achter de boot de controle verliest.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.