Kan ik mijn buitenboordmotor in het water laten hangen?

In welke omstandigheden kan je een buitenboordmotor in het water laten hangen? Het maakt daarbij uit of de motor in zoet of zout water hangt. Ondanks dat het in beide gevallen verstandiger is om de motor boven het water te hangen, zijn de negatieve effecten groter in het geval van zout water. Dit komt door corrosie en roest.

Moet ik mijn buitenboordmotor omhoog zetten?

Het omhoog doen van je buitenboordmotor heeft verschillende voordelen. Als je je boot in de zee laat liggen zonder je motor omhoog te doen, stel je de motor bloot aan verschillende soorten organismen die in de zee leven. Één daarvan zijn de mosselen, welke zich aan de schroef vestigen als deze voor lange tijd in het water hangt. Daarnaast versnelt het zout in het zeewater de corrosie van metalen en andere materialen. Ondanks dat dit ook bij zoet water gebeurt, gaat dit nog sneller bij zout water doordat het zout een goede geleider is. Het is dus, vooral in zout water, geen goed idee om je buitenboordmotor in het water te laten hangen.

Kan ik mijn buitenboordmotor in het water laten hangen?

Het is nooit verstandig om je buitenboordmotor in het water te laten hangen. Wanneer je je motor in het water laat hangen, staat het onder non-stop blootstelling aan zout water en organismen die zich vestigen aan de schroef en andere delen.

In welke stand moet ik mijn buitenboordmotor zetten, wanneer deze op de trailer staat?

Het is dus verstandig om je motor het water te halen, wanneer je boot in het (zee)water ligt. Echter, wanneer deze op het droge staat, is het verstandig om de motor zo ver mogelijk naar beneden te zetten. Dit komt omdat het omhoog zetten van de motor er voor kan zorgen dat het zoute water in de leidingen zorgt voor aantasting van de binnenkant van de buitenboordmotor. Als de motor rechtop staat, is de kans kleiner dat het water stil gaat staan in de leidingen.

Het is ook mogelijk om het zoute water uit je buitenboordmotor te spoelen met speciale apparatuur. Hierbij spoel je schoon, zoet water door de leidingen, zodat de zout- en vuilophopingen er uit gespoeld worden.

Kan ik mijn funtubes wél in het water laten liggen?

Veel vakantiegangers leggen hun funtubes en bananen voor achter de boot in het water zo lang hun vakantie duurt. Dit is niet slim. Door lange blootstelling aan de zon kan de druk binnenin de tube dusdanig verhogen dat hij vervormd of zelfs scheurt. Daarnaast kan het er voor zorgen dat waterorganismen, zoals mosselen, aan de onderkant gaan groeien. Niet verstandig dus.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.