Wat is een kaartplotter en hoe werkt een kaartplotter?

Een kaartplotter is een enorm belangrijk deel van de bootuitrusting, vooral op grote schepen, zoals jachten, zeilboten en vrachtschepen. Een kaartplotter zorgt er namelijk voor dat een boot op koers blijft.

Er bestaan ook kaartplotters die tegelijkertijd functioneren als fishfinder. Over een van deze kaartplotters hebben wij onze Raymarine Element 7 HV review geschreven.

Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een apparaat dat in de zeevaart gebruikt wordt door vrachtschepen, zeilboten en andere maritieme vaartuigen om te navigeren.

Het integreert GPS (Global Positioning System) gegevens met een elektronische navigatiekaart. Hierdoor vormt zich een beeld van waar een schip zich bevindt met gedetailleerde informatie over de omgeving.

Een kaartplotter toont een elektronische navigatiekaart waarop de locatie van het maritieme vaartuig wordt aangegeven, maar ook de richting waarin het vaartuig zich beweegt. Let op – Het gaat hierbij echt om de richting waarin het zich beweegt, en dus niet de richting die de kaartplotter op wijst.

Een kaartplotter maakt dus gebruik van technologie om een schipper ondersteuning te bieden bij het houden van koers en het bepalen van de positie van het schip. Het is een van de meest betrouwbare manieren om te navigeren op het water. Zonder kaartplotter is varen op een oceaan vrijwel onmogelijk.

kaartplotter

Wat een kaartplotter ontzettend belangrijk maakt, is dat het werkt bij onvoorziene (weers)omstandigheden. Zo kan een kaartplotter gewoon functioneren bij een satelliet disruptie, zware stormen en zelfs orkanen.

Zelfs als de satellieten zouden wegvallen, is er met een kaartplotter aan boord geen enkele kans dat je volledig verloren bent op zee.

Een kaartplotter kan functioneren in deze zware omstandigheden, doordat het verbonden is met het elektrische systeem van de boot, in plaats van met informatiebronnen van buitenaf. Hiermee is het uniek, gezien alle andere marine uitrusting, zelfs van de hoogste kwaliteit, kwetsbaar is voor satelliet disrupties.

Een kaartplotter is dus een van de meest belangrijke scheepsbenodigheden die op dit moment beschikbaar is. De kaartplotter technologie ontwikkelt zich ondertussen door en is steeds meer in trek bij consumenten. Waar vroeger ‘Wat is een kaartplotter?’ nog een frequente vraag was bij nieuwe bootbezitters, weet tegenwoordig zelfs de particuliere consument dit product te vinden.

Wat kun je met een kaartplotter?

Elke booteigenaar kan een kaartplotter installeren om routes in te laden die op ieder moment gewijzigd en aangepast kunnen worden. Een goede kaartplotter kan zelfs duizenden routes inladen voor toekomstig gebruik. Ook kan het routes volgen en onthouden die men vaart, om deze vervolgens later opnieuw te varen.

Een kaartplotter laat zien waar men vaart, hoe hard men vaart en in welke richting men vaart. Daarnaast laat het zien welke plekken men moet vermijden, zoals ondiepe riffen, zandbanken en rotsen. Dit wordt allemaal visueel weergegeven op de kaart.

Daarnaast worden gevaren ook aangegeven door middel van lengte- en breedtegraden.

Kaartplotter
Raymarine Kaartplotter

Kaartplotters laten een kapitein zien of de boot van koers is geraakt, zodat op tijd een juiste beslissing gemaakt kan worden en de koers eventueel gewijzigd kan worden. Dit is een toepassing die vaak gebruikt wordt door vrachtschepen, jachten en zeilboten die lange afstanden moeten overbruggen.

Een functie van de kaartplotter die vaak door vissers wordt gebruikt is het lokaliseren van specifieke locaties waar eerder succes is behaald. Hierdoor wordt het vaak gebruikt wanneer vissers met een dieptemeter vissen, zodat men meer vis vangt.

Men kan met de combinatie van kaartplotter en dieptemeter lokaliseren waar veel vis zit, en deze vervolgens opslaan in het navigatiesysteem. Op deze manier verhogen vissers hun vangst met behulp van de nieuwste technologie.

Kaartplotters, zoals bijvoorbeeld de Raymarine kaartplotter, brengen ook veiligheid aan boord – zo heeft een kaartplotter een man overboord-markering. Het markeren van de locatie van een man overboord heeft in het verleden meerdere levens gered.

Hoe werkt een kaartplotter?

Een kaartplotter maakt gebruik van GPS, radar en AIS, oftewel het Automatic Identification System, om in kaart te brengen waar een schip zich bevindt. Op deze manier is het onafhankelijk van satellieten en kan het zelfs in grote stormen die satellieten kunnen verstoren, blijven functioneren.

Hoe installeer je een kaartplotter?

Sommige typen kaartplotter worden geinstalleerd in het console, terwijl andere kaartplotters niet ingebouwd hoeven te worden.

Ook is het mogelijk om een kaartplotter montageset te gebruiken voor het installeren van je kaartplotter. Dit is echter niet voor elke variant mogelijk.

Hoe installeer je een kaartplotter software?

Vaak staat de software er al op en hoeft het niet opnieuw geinstalleerd of geupdate te worden. Wanneer je toch je kaartplotter moet installeren, is er vaak een handleiding op de site van de fabrikant te vinden. Fabrikanten van kaartplotters leveren vaak hulp bij het installeren van kaartplotter software. Zo kun je een kaartplotter installeren met behulp van WiFi en worden er vaak installatieprogramma’s meegeleverd.

Verschil dieptemeter en kaartplotter

Een dieptemeter gebruikt sonar technologie om de bodem te scannen en zo een beeld te vormen. Het biedt geen navigatie mogelijkheden, waar dat bij een kaartplotter de voornaamste functie is. Je kunt een losse dieptemeter en kaartplotter kopen, maar er bestaan ook gecombineerde apparaten, zoals de Lowrance Hook2.

Kaartplotter kopen

Een kaartplotter kopen is een erg verstandige keuze, wanneer je een middelgroot of groter zeilschip of jacht hebt. Het verhoogt niet alleen de veiligheid gigantisch, maar het gebruiken van een kaartplotter zorgt er ook voor dat je energiezuiniger kan varen en een route kan volgen. Daarnaast zorgt het er voor dat een koersafwijking snel wordt opgemerkt. Een goed merk kaartplotter is bijvoorbeeld Raymarine of Garmin.

Hoe werkt een kaartplotter?

Een kaartplotter werkt door middel van het combineren van onder andere GPS, breedte- en lengtegraden, en elektronische navigatiekaarten. Het is het enige navigatiemiddel dat kan navigeren bij een satelliet storing.

Wat is een kaartplotter?

Een kaartplotter is een navigatiesysteem dat gebruik maakt van meerdere informatiebronnen, zoals GPS en een elektronische navigatiekaart. Er kunnen meerdere vaarroutes worden opgeslagen in een kaartplotter van in totaal duizenden kilometers lang. Daarnaast geeft een kaartplotter de koers, snelheid en route aan.

Wat is het verschil tussen een dieptemeter en een kaartplotter?

Een dieptemeter laat de diepte onder de boot, de obstakels, en vissen in de buurt zien. Een kaartplotter laat de koers, snelheid en navigatiekaarten zien. Je kunt beide apparaten los kopen, maar er bestaan ook gecombineerde systemen, zoals de Lowrance Hook2 series.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.