Buitenboordmotor begrenzen – Waar moet je op letten?

Een buitenboordmotor begrenzen kan vele voordelen hebben. In dit artikel leggen we je uit waarom jij er baat bij kunt hebben om je buitenboordmotor te begrenzen.

Wanneer je zonder vaarbewijs een boot wilt besturen, mag deze niet harder dan 20 km/u gaan. Hoe hard je boot kan varen, is daarbij afhankelijk van het gewicht en het vermogen van de buitenboordmotor. Kan je boot door veel vermogen harder dan 20 km/u, dan kan je buitenboordmotor begrenzen verstandig zijn. Hierbij laat je het maximale aantal toeren verlagen, en hiermee ook de maximale vaarsnelheid.

Er zijn buitenboordmotorbegrenzers te krijgen die handmatig te verwijderen zijn. Hierdoor kan de boot gebruikt worden door zowel mensen met als zonder vaarbewijs en op verschillende vaarsnelheden. Een boot begrenzen is niet ingewikkeld en kan bij verschillende bedrijven in Nederland.

Is het toegestaan om een buitenboordmotor te begrenzen?

De antwoorden hierover zijn verschillend. Er is geen specifieke informatie over een buitenboordmotor begrenzen in de scheepvaartreglementen. Dit zorgt er voor dat er goed gekeken moet worden naar de effecten en of dit mag.

Buitenboordmotor begrenzen

Het is toegestaan om een buitenboordmotor te begrenzen, mits hierbij een certificaat aanwezig is.

Hierbij geldt dat een buitenboordmotor begrensd moet worden op 13 km/u, wanneer een kind tussen de 12 en 16 jaar oud de boot bestuurt. Een boot moet op 20 km/u begrensd worden, wanneer de bestuurder 16 jaar of ouder is en geen vaarbewijs bezit.

Een buitenboordmotor begrenzen kan er dus voor zorgen dat een boot met veel vermogen bestuurd kan worden zonder vaarbewijs.

Het maakt daarbij dus niet uit hoeveel pk zonder vaarbewijs gevaren mag worden, aangezien de boot gelimiteerd kan worden op een bepaald aantal kilometer per uur.

Kan ik een buitenboordmotor begrenzen?

Ja, het is mogelijk om een buitenboordmotor te begrenzen. Dit kan zowel zelf gedaan worden, als door een gecertificeerde partij. Het is in beide gevallen cruciaal om hierbij een certificaat te krijgen. Zonder dit certificaat kan de politie alsnog een boete opleggen.

Hoe buitenboordmotor begrenzen?

Een buitenboordmotor begrenzen is niet moeilijk. Dit kan gedaan worden door een bootbegrenzer op de motor te bevestigen en deze vast te zetten met een slot. Hoe buitenboormotor begrenzen gedaan wordt, ligt aan of je deze zelf begrenst, of laat begrenzen.

Boot begrenzen

In beide gevallen wordt er een klein metalen stuk geplaatst, zodat het gashendel niet helemaal ingedrukt kan worden. Een boot begrenzen is aan het uiterlijk van de boot nauwelijks te zien.

Zelf buitenboordmotor begrenzen

Een mogelijkheid voor het begrenzen van een buitenboordmotor is door de motor aan te passen. Zo kan bijvoorbeeld de buitenboordmotor hydrofoil verwijderd worden, dat is een opzetstuk waarmee je boot sneller en stabieler vaart, en makkelijker in plané komt.

Buitenboordmotor begrenzen certificaat

Het is erg belangrijk om een certificaat te hebben. Vaak wordt een certificaat tegen een meerprijs verleend bij aankoop van een begrenzer. Dit certificaat is erg belangrijk omdat een boete niet gegeven wordt wanneer een boot harder dan 20 km/u gaat, maar wanneer een boot harder dan 20 km/u kan!

De waterpolitie zal een boete geven wanneer je zonder vaarbewijs een boot bestuurt die harder kan dan 20 km/u. Door middel van een kaartplotter of dieptemeter met GPS kun je aflezen hoe hard je vaart.

Op deze manier kun jij er achter komen of je buitenboordmotor begrenzen nodig is.

Kosten van het begrenzen van een buitenboordmotor

Het begrenzen van een buitenboordmotor kost rond de €100. Het is ook mogelijk om alleen een certificaat aan te schaffen nadat je zelf je buitenboordmotor begrensd hebt. Dit kost minder dan €40. Dit is nog altijd goedkoper dan de boete die je kan krijgen voor het harder varen dan 20 km/u.

De boete voor het te hard varen kost meer dan de €100 euro die een buitenboordmotorbegrenzer kost.

Conclusie – Is het een verstandige keuze?

Het is dan ook een verstandige keuze om je buitenboordmotor te begrenzen, wanneer je van plan bent om kinderen of mensen zonder vaarbewijs op je boot te laten varen. In het geval dat je wilt waterskiën of funtuben, zou je er de begrenzing er zo af kunnen halen. Dit gaat net zo makkelijk als het aanbrengen van een buitenboordmotorslot.

Veelgestelde vragen

Kan ik een buitenboordmotor begrenzen?

Ja, het is mogelijk om een boot te begrenzen. Hierbij moet je de buitenboordmotor begrenzen door middel van een metalen opzetstuk bij het gashendel.

Hoe hard mag je varen zonder vaarbewijs?

Een boot mag 20 kilometer per uur varen, wanneer de bestuurder niet in het bezit is van een vaarbewijs. Hierbij gaat het niet om hoe hard je vaart, maar om hoe hard de boot kan. Het aantal PK maakt hierbij niet uit, het gaat om de snelheid.

Hoe kan ik mijn snelheid meten?

Je kan je snelheid aflezen op de snelheidsmeter van je boot, maar je kunt dit nauwkeuriger doen door middel van een dieptemeter met GPS of een kaartplotter.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.