Band achter boot regels – Hoe kan je veilig funtuben?

Een funtube is een opblaasbare band, schijf of bank, waarmee je achter een boot kunt watersporten, in dit geval: funtuben. Aangezien dit vaak met het doel is om degene die op de funtube zit er af te krijgen, is het verstandig om zowel de snelheids- en veiligheidsregels in gedachten te houden. Dit zijn enkele regels die er voor zorgen dat je veilig kunt funtuben achter een boot.

Regels voor met een band achter de boot – Hoe kan je veilig funtuben?

  1. Zorg voor een sterke, goed onderhouden funtube : Het is belangrijk om te zorgen dat je een goede, stevige funtube hebt die je alleen gebruikt voor de doeleinden waarvoor ze gemaakt zijn. Zowel het oppervlak en de stof van de funtube, als de aanhechting van de treklijn moet sterk zijn. Een funtube tweedehands kopen is niet verstandig, doordat deze versleten kan zijn en met allerlei externe omstandigheden te maken kan hebben gehad. Zo kan de invloed van de zon, zout zeewater en intenstief gebruik de funtube onveilig hebben gemaakt.
  2. Persoon op de uitkijk: Wanneer je watersport, kan je een boete krijgen wanneer er slechts één persoon op de boot zit: de bestuurder. Er dient altijd een extra persoon op de uitkijk te zitten. Zo kan de bestuurder van de boot vooruit kijken om obstakels en ongelukken te vermijden en kan de andere persoon de watersporter in de gaten houden en met die persoon communiceren. De bestuurder kan eventueel via een skispiegel in de gaten houden of de persoon in de band achter de boot er nog in zit, zonder zich te hoeven omdraaien. Het niet houden aan deze regel zal een boete van de waterpolitie opleveren.
  3. Communiceer met de bestuurder van de boot en degene op de uitkijk: Communiceer met de bestuurder van de boot en degene die op de uitkijk zit. Spreek hierbij van tevoren af welke handgebaren wat betekenen. Het is belangrijk om dit af te spreken voordat je het water op gaat.
  4. Vaar met de band op een veilige afstand achter de boot: Zorg ervoor dat de funtube op een veilige afstand achter de boot bevestigd is. Zo voorkom je dat de band te dicht bij de motor komt, maar ook dat de band niet te ver naast de boot komt en bij andere boten in het vaarwater komt. Dit kan tot ongelukken leiden.
  5. Draag altijd een geschikt zwemvest: Het is belangrijk om altijd een zwemvest te dragen, wanneer je watersport. Dit zorgt er voor dat je altijd zal blijven drijven, ook na een harde val op het water. Daarnaast zijn de boetes voor watersporten zonder zwemvest erg hoog. De regels omtrent zwemvesten in boten worden vaak gecheckt. Zorg daarom altijd voor geschikte zwemvesten, voldoende reddingvesten aan boord voor het aantal personen en voor speciale watersport zwemvesten.
  6. Hou een veilige snelheid aan: Het is erg belangrijk om de juiste funtube snelheid te vinden. Dit vergroot de veiligheid. Zowel te hard als te zacht funtuben kan tot problemen leiden.
  7. Vaar niet onder invloed: Het is ontzettend belangrijk om geen alcohol te nuttigen of (smart)drugs te gebruiken, wanneer je aan het varen en watersporten bent. Voor degene die de boot bestuurd is het strafbaar, voor degene die watersport is het gevaarlijk. Doe dit dus niet wanneer je met een band achter de boot hangt. De boete voor onder invloed zijn tijdens het besturen van een boot is minimaal €350 euro.
  8. Watersport alleen in zones waar je hard mag varen: Het hard varen binnen zogeheten snelvaargebieden. Wanneer je buiten deze zones gezien wordt door de politie, terwijl je hard vaart, kan dit een hoge boete opleveren.
  9. Kies een geschikte funtube: Er zijn vele soorten funtubes, kies daarom een funtube die voor jouw gebruik geschikt is.

Waarom het verstandig is je aan de regels te houden tijdens het funtuben

Al met al zijn er dus een aantal regels waar je je aan moet houden met een band achter de boot. Sommige van deze band achter de boot regels zijn verplicht en zullen je veel geld kosten, mocht je je hier niet aan houden. Andere dingen in deze lijst zijn niet verplicht, maar zullen de veiligheid op funtubes drastisch verhogen.

Band achter boot regels

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.