Alles over Efoilen

De Efoil: Pure technologie gecombineerd met watersport

De watersport ontwikkelt zich, net als elke andere industrie, non-stop door. Naast de klassieke watersporten zoals waterskiën en wakeboarden, en het relatief ‘nieuwe’ skimboarden, is nu het Efoilen ontstaan.

Deze watersport maakt, in tegenstelling tot de andere genoemde watersporten, gebruik van technologie. Mede dankzij Bluetooth, een elektromotor en andere technologie kan je met een Efoil snelheden tot wel 50 km/h bereiken! Ongeacht van de wind of golven kun je met een Efoil dus altijd het water op!

In dit artikel zullen wij je uitleggen wat het Efoilen, ook wel E-foilen, Elektrisch Foilen of E-foiling, is en hoe het ontstaan is. Daarnaast vertellen we hoe het zich in de toekomst zal ontwikkelen. Over de Efoil zelf zullen we uitleggen waar je op moet leggen bij aanschaf en hoe je een Efoil onderhoudt. We hopen dat we je hiermee de informatie verschaffen die je nodig hebt.

Wat is een Efoil?

Efoilen is een relatief nieuwe watersport, waarbij men op een board staat met daaronder een planeervin en motor. Deze planeervin wordt ook wel de foil genoemd. De motor op een Efoil is een elektromotor. Vandaar de letter ‘E’ voor het woord foil. Daarnaast hoort er nog een afstandsbediening bij. Met deze op bluetooth werkende afstandsbediening kan de bestuurder de elektromotor op de Efoil bedienen. Een gemiddelde Efoil heeft een accuduur van zo’n 90 minuten en kan snelheden tot wel 50 km/h bereiken.

Hoe werkt Efoilen?

In het begin zijn de planeervinnen naar beneden gericht, maar wanneer de elektromotor de Efoil aandrijft, wordt het water hierdoor naar beneden geduwd. Dit is hetzelfde principe als bij een hydrofoil voor een buitenboordmotor. Terwijl het water naar beneden wordt geduwd, wordt door het water een opwaartse kracht gecreëerd als reactie op de neerwaartse druk. Deze opwaartse kracht tilt de Efoil uit het water en boven de golven. In principe werkt een Efoil dus hetzelfde als een traditioneel foilboard, maar is er bij het Efoilen geen spierkracht nodig om in beweging te komen.

Uit welke onderdelen bestaat een Efoil?

De plank / het board

Net zoals bij alle andere (water)sporten met een plank, wordt niet alleen gemeten in lengte en dikte, maar ook in liters. Hoe meer liters een plank heeft, hoe stabieler de plank. Daarnaast geldt, hoe zwaarder de bestuurder, hoe groter de plank moet zijn.

Waarom koop je dan een kleinere plank? Nou, het kan handig zijn om op een kleinere plank te staan om op die manier scherpere bochten en andere bijzondere manoeuvres uit te voeren. Dit betekent dus wel dat je alleen een kleinere plank nodig hebt wanneer je gevorderd bent. Ben je dus een beginnende Efoiler, begin dan met een grotere plank!

Naast het board bestaat een Efoil uit alles wat er onder hangt. Dit is onder andere de mast, een stabilisator, vleugel die er voor zorgt dat de Efoil boven het water uit komt, en een verbindingsstuk. Daarnaast zit er natuurlijk de elektromotor op voor de aandrijving.

De mast

De mast van een Efoil zit onder water. Toch is hij net als bij zeilboten, waar de mast boven water staat, dé aandrijving van de Efoil. De mast is de ‘paal’ die de elektromotor, de vleugel en de stabilisator met de plank verbindt. Er zijn erg veel verschillende lengtes van masten die je kunt monteren onder je Efoil plank.

Een korte mast is geschikt voor beginners. Dit komt onder andere doordat deze de plank niet ver boven het water uit tilt. Dit zorgt er op z’n beurt weer voor dat de val een stuk minder hard is, mocht je van de plank afvallen. Een korte mast is minder geschikt voor scherpe bochten, aangezien dit er voor kan zorgen dat de vleugel en stabilisator uit het water kan komen.

De vleugel, de fuselage en de stabilisator

Ondanks dat het verbindingsstuk niet erg belangrijk lijkt te zijn, is het dat toch zeker! Het zorgt namelijk voor het in de lucht komen en voor stabiliteit. Hoe langer de fuselage, hoe meer stabiliteit en hoe makkelijker je uit het water komt. Anderzijds, voor makkelijkere bochten en een hogere snelheid heb je een kortere fuselage nodig.

Efoils hebben twee vleugels aan de fuselage vast zitten. De voorste vleugel zorgt er voor dat het board uit het water komt. De achterste vleugel, ook wel de stabilisator, zorgt er voor dat het board stabiel blijft door downforce uit te oefenen. Hoe groter deze vleugels, hoe stabieler en langzamer het board. Grotere vleugels zorgen er daarnaast voor dat je makkelijker uit het water komt en dat het moeilijker is om een bocht te maken.

Is Efoilen moeilijk?

In tegenstelling tot het traditionele foilboarden, waarbij het board boven de golven uit moet komen door middel van het op en neer bewegen van de rijder, is Efoilen een stuk makkelijker. Dit komt onder andere door de aandrijving, waardoor je zelf hier niet mee bezig hoeft te zijn.

De snelheid van een Efoil is ook makkelijker te reguleren. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk je snelheid aanpast op de omstandigheden. Doordat de snelheid via de afstandsbediening bediend wordt, kan de bestuurder zich volledig focussen op de balans en de bochten.

Over het algemeen kun je binnen één à twee uur leren hoe je moet Efoilen. Het moeilijkste aan het Efoilen is het ‘liften’, oftewel het omhoog komen zodat het board los komt van het water. Zodra je boven het water uitkomt en de plank ‘zweeft’, is het relatief makkelijk om rechtuit te gaan. Het board zweeft erg stabiel doordat de weerstand en het bewegen van de golven weinig invloed meer hebben op de Efoil.

Bekijk ook deze fantastische video van het merk Lift Foils, waarin zij door Amsterdam Efoilen!

Veiligheidstips voor tijdens het Efoilen

  • Draag een helm! Ondanks dat het niet waarschijnlijk is, kun je toch onverhoopt met je hoofd het board of bijvoorbeeld de vleugel raken!
  • Draag een wetsuit. Je zult nat worden en wanneer je op snelheid bent, kan je het daardoor erg koud krijgen.
  • Doe schoenen aan.
  • Ga niet in drukke gebieden Efoilen. Al helemaal niet wanneer je nog geen ervaren Efoiler bent.
  • Kies een goede maat board. Gebruik hiervoor eventueel de uitleg in dit artikel onder het kopje Board.
  • Neem een les!

Wordt een Efoil ook voor andere watersporten gebruikt?

Nee, een Efoil wordt niet voor andere watersporten gebruikt. Het board, inclusief foilvleugels, wordt wel gebruikt, maar zonder de elektrische aandrijving. Dit gebeurt in de sporten windsurf foilen, foil surfen, kitesurf foilen en nog vele andere varianten.

Kitefoilen
Een andere variant foiling: in een combinatie met kitesurfing. Dit betreft géén Efoil.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.