Een boot op de steiger trekken – Tips en Tricks

Na een seizoen varen is het altijd weer tijd om de boot op de steiger te trekken. Dit gebeurt vaak via een kantelsysteem bevestigd aan de steiger. Maar hoe doe je dit het makkelijkst? En wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere voordelen van het op de steiger trekken van uw boot, namelijk:

  • Doordat de boot niet meer in het water ligt, kan er geen algenvorming plaatsvinden. Dit zorgt er voor dat de romp na de laatste schoonmaak van het seizoen niet meer opnieuw schoongemaakt hoeft te worden voor het volgende vaarseizoen! Daarnaast beperkt het ook andere aanslag, zoals bijvoorbeeld aan de motor.
  • De boot kan niet meer tegen de kade aanslaan bij slecht weer en storm. Dit kan een naar kostenplaatje voorkomen. Heb je geen steiger waar je je boot op kunt trekken, denk dan eens aan het aanschaffen van een steigerfender en extra fenders aan je boot.
  • Heb je wel een steiger, maar is het moeilijk om je boot op het droge te krijgen? Probeer dan je biot via een waltrekker op de steiger te krijgen. Een waltrekker is een van deze krachtige tools die het mogelijk maken om in je eentje een boot uit het water te krijgen!
  • Tijdens de winter zal er geen ijsvorming rondom de motor en romp plaats vinden. Uiteraard kun je ook je buitenboordmotor omhoog zetten, stel dat de boot tijdens de winter in het water ligt.
  • Je hebt je boot in no time in het water liggen wanneer je er weer mee wilt varen!

Hoe moet je een boot op de steiger trekken?

Het makkelijkst kun je je boot op de steiger trekken met behulp van een kantelsysteem voor aan uw steiger. Deze monteer je aan de rand van uw steiger. Doordat je je boot eerst verticaal omhoog trekt, komt deze makkelijker over het kantelpunt heen. Eenmaal over dat kantelpunt, trek je de boot recht, waarna je deze horizontaal over de kielrollen richting de ligplaats op de steiger kunt trekken.

Om de boot over de kielrollen richting dat eindpunt te trekken, heb je een lier nodig. Een klein rubberbootje zul je wellicht nog met de hand uit het water kunnen halen. Echter zul je voor de meeste boten een lier nodig hebben.

Het is handig om voldoende kielrollen te hebben om te voorkomen dat de boot het hout van de steiger raakt. Hierdoor kan de boot beschadigd raken. Voor grotere boten kan het makkelijker zijn om een volledige kielsteun te installeren in plaats van een enkele kielrol aan beide kanten.

Een boot kan ook op andere manieren zonder boothelling uit het water gehaald worden, bijvoorbeeld door middel van een kanteltrailer.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.