Boot te water laten zonder helling met een kanteltrailer

In dit artikel leggen wij uit hoe je een boot te water laat met een kanteltrailer. Maar eerst leggen we uit wat een kanteltrailer is, hoe een kanteltrailer werkt, en wat de voordelen ervan zijn. Een kantelbare trailer is dé manier om uw boot te water te laten zonder boothelling.

Een andere manier om een boot in of uit het water te krijgen zonder boothelling, is via een kantelsysteem bevestigd aan de steiger. Echter is dit dan maar op één plek te bevestigen, in tegenstelling tot een kanteltrailer die je overal mee naartoe kunt nemen!

Wat is een kanteltrailer?

Laten we beginnen met wat een kanteltrailer eigenlijk is. Heel letterlijk genomen is een kanteltrailer een kantelbare trailer. Een kanteltrailer is voornamelijk gemaakt voor lichtgewicht boten. Denk hierbij aan kleine consoleboten, metalen vissersbootjes, RIB-boten en andere soorten rubberboten.

Door het gebruiken van een kanteltrailer kunt u uw boot aan de walkant in het water laten. Er is dus geen boothelling nodig om een boot op een kanteltrailer in het water te laten. Dit maakt een kantelbare trailer erg gewild bij mensen met een kleine rubberboot. Zij kunnen snel even de boot in het water leggen en hoeven niet persé een trailerhelling in de buurt te hebben.

Hoe werkt een kanteltrailer?

Een kanteltrailer heeft een kantelbaar deel, waardoor de boot zonder botenhelling in het water gelegd kan worden. Het kantelbare deel zit boven de achterste wielen, waardoor deze als as fungeren om de boot in het water te laten. Hierdoor kun je de boot vanaf de kade via de trailer te water laten.

Voordelen van een kanteltrailer

  • Met een kanteltrailer kun je zonder helling toch je boot te water laten.
  • Een groot voordeel van een kanteltrailer is dat het naast het kunnen kantelen, ook dezelfde eigenschappen heeft als een normale trailer. Dit betekent dus dat je niet hoeft te kantelen, maar dit wel kunt doen wanneer het moet! Zo kun je op elke plek je boot in het water laten!

Hoe laat je een boot te water met een kantelbare trailer?

  • Zet uw voertuig en kanteltrailer naast de kade met de trailerwielen zo ver mogelijk richting het water. Zet de auto in parkeerstand en op de handrem. Maak twee touwen vast aan de voor en achterkant van de boot. Zet de buitenboordmotor, indien aanwezig, omhoog, zodat deze de bodem niet raakt bij het te water laten.
  • Maak de spanbanden die de boot op de trailer houden los. Verwijder de veiligheidspin en draai aan de lier zodat deze langer wordt.
  • Wanneer je de lier ontspant, zal de boot naar achter glijden en zal de trailer kantelen. De boot komt nu met de achterkant in het water te liggen. Zodra de boot helemaal in het water ligt, zal de trailer weer recht komen te liggen. Je bent nu klaar om te gaan varen!

Onderhoudstips voor een (kantelbare) trailer

  • Was de boottrailer regelmatig. Dit is extra belangrijk nadat deze met zout water in aanraking is gekomen. Ondanks dat een kanteltrailer niet in het water gaat, kan het (zoute) water wel vanaf de boot over de trailer stromen. Dit kan voor erosie en roest zorgen. Zorg er dus voor dat je de boot met schoon water afspoelt en wast. Deze erosie treet ook op aan de binnenkant van de buitenboordmotor. Het is dus ook belangrijk om deze gelijk mee te pakken en te spoelen met een doorspoelklem.
  • Onderhoud de lier en het neuswiel. Houd deze goed gesmeert en gebruikt eventueel een bijpassende spray, zoals WD-40 Multi-Use Spray of Wit Lithiumspuitvet. Het is ook erg belangrijk om de remmechanismen te smeren. Dit kan er voor zorgen dat de handrem bijvoorbeeld niet vast komt te zitten.
  • Onderhoud het frame en de bedrading die er voor zorgt dat je verlichting het doet. Deze bedrading is erg gevoelig voor externe factoren, zoals bijvoorbeeld zout water. Het is dan ook verstandig om deze bedrading zo hoog mogelijk vast te binden nadat deze zijn losgemaakt van de auto.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.