Onze ervaring met een hydrofoil buitenboordmotor – Test

Mijn boot had nét niet voldoende vermogen om een funtube te trekken en met een grote groep mensen aan boord te varen. Als antwoord hierop hebben wij een hydrofoil voor op de buitenboordmotor aangeschaft. Onze hydrofoil buitenboordmotor ervaring is zeer positief. Het nam onder andere de noodzaak om een andere buitenboordmotor met meer PK te kopen weg.

Waarom ik een hydrofoil voor mijn buitenboordmotor kocht

Nadat ik op vakantie niet voldoende vermogen had voor mijn net gekochte funtube had ik twee vragen. Moet ik nu een kleinere, meer geschikte funtube kopen? Of onderzoek ik hoe mijn boot makkelijker planeert en hoe ik een hogere topsnelheid behaal met dezelfde buitenboordmotor en hetzelfde vermogen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

hydrofoil buitenboordmotor ervaring

Dat laatste leek mij de beste optie doordat het niet alleen er voor zorgt dat ik flink wat kosten kan besparen, het zorgt er ook nog eens voor dat ik hier profijt van heb wanneer ik geen funtube gebruik of met andere watersporten bezig ben.

Op zoek naar manieren om mijn topsnelheid te verhogen, zodat ik nu wél die funtube vooruit kon trekken, kwam ik uit bij een hydrofoil voor op mijn buitenboordmotor. Ik had op dat moment een boot van 5,5 meter en 60PK.

Sneller in plané, een hogere topsnelheid en meer stabiliteit

Een hydrofoil op je buitenboordmotor heeft meerdere effecten, althans: volgens het marketingpraatje. Mijn hydrofoil buitenboordmotor ervaring is echter redelijk gelijk aan wat het in theorie kan doen. Na het monteren van een hydrofoil op mijn buitenboordmotor kwam mijn boot sneller varen.

Mijn topsnelheid met een buitenboordmotor van 60 PK steeg van 45 naar meer dan 55 kilometer per uur. Je behaalt dus bijvoorbeeld veel makkelijker de minimale snelheid voor watersporten.

Daarnaast kwam de boot ook makkelijker in plané, zonder dat er actief op de verdeling van het gewicht in de boot gelet hoefde te worden. Een hydrofoil wordt niet voor niets ook wel planeervinnen genoemd.

De stabiliteit van de boot werd beter nadat ik deze buitenboordmotor planeervinnen gemonteerd had, maar doordat de stabiliteit van mijn boot al erg goed was, was dit effect niet erg groot.

Toch merkte een kennis wel degelijk een verschil toen hij mijn hydrofoil op zijn buitenboordmotor testte. Vele buitenboordmotor hydrofoils zijn zonder boren te bevestigen. Het is dus mogelijk om deze zonder schade aan je buitenboordmotor te bevestigen.

Ook een leuke bijkomstigheid: je boot wordt een stuk zuiniger!

Een buitenboordmotor wordt een stuk zuiniger doordat de boot sneller en gemakkelijker in plané komt en met hetzelfde vermogen een hogere snelheid kan behalen. Dit komt doordat het efficienter met de waterdruk rondom de motor omgaat. Al met al is een hydrofoil een uitermate goede manier om meer uit je buitenboordmotor te halen.

Het is verstandig om goed uit te zoeken welke hydrofoil geschikt is voor uw buitenboordmotor. Lees daarom onze uitgebreide uitleg en review van de beste hydrofoil buitenboordmotor merken en effecten.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.