Minimale snelheid waterskiën – Hoe hard moet je varen om te waterskiën?

Om uit het water omhoog te komen met waterski’s, moet je genoeg vaart maken. Maar wat is de minimale snelheid voor waterskiën?

Het is belangrijk om te weten hoe hard je moet varen om te waterskiën. Zo weet je namelijk of het überhaupt zin heeft om waterski’s te kopen. Voor elk type waterskiër is er een andere snelheid om goed te kunnen waterskiën. Zo zijn jonge kinderen en beginners gebaat bij een lagere snelheid.

Minimale snelheid waterskiën – beginners

De minimale snelheid om te waterskiën voor beginners ligt tussen de 18 en de 25 kilometer per uur. Dit is een fijne snelheid om mee te beginnen. Dit komt door twee redenen.

  • Met een relatief lage snelheid raak je minder snel geblesseerd
  • Met een snelheid tussen de 18 en 25 kilometer per uur heb je voldoende snelheid om uit het water te komen

Het is dus belangrijk om hard genoeg te gaan om uit het water te kunnen komen en zacht genoeg om niet hard te kunnen vallen. Tussen de 18 en de 25 kilometer per uur heb je hier voldoende snelheid voor.

Let wel op dat je boven de 20 kilometer per uur een vaarbewijs nodig hebt.

Minimale snelheid waterskiën – gevorderden en buiten de hekgolven

De minimale snelheid om te waterskiën voor gevorderden en om buiten de hekgolven te kunnen waterskiën ligt tussen de 25 en de 32 kilometer per uur. Met deze snelheid lukt het je om buiten de hekgolven te komen en kan je ook comfortabel over de hogere golven buiten de hekgolven waterskiën.

Ga je richting de 32 kilometer per uur, dan zou je zelfs een sprong kunnen maken over de hekgolven.

minimale snelheid waterskiën

Snelheid om tricks te kunnen doen tijdens het waterskiën

Om fatsoenlijk tricks te kunnen doen, is een snelheid van 33 kilometer per uur of hoger het best. Op deze snelheid hebben de hekgolven een redelijke grootte en kan je hier met voldoende snelheid overheen springen om bijvoorbeeld je benen wijd te doen in de lucht. Je kunt met deze snelheid flinke sprongen maken.

De maximale snelheid wordt vaak gezien als de snelheid tot waar de gevaren te overzien zijn. Deze snelheid ligt rond de 40 kilometer per uur. Wil je harder dan 40 kilometer per uur gaan, dan neemt het comfort af en wordt het een stuk gevaarlijker. Dit wordt dan ook alleen maar aangeraden aan professionals.

Help! Mijn boot heeft niet genoeg PK en kan niet op snelheid komen om te waterskiën?

Het kan zijn dat je boot niet genoeg vermogen heeft om hard genoeg te kunnen varen. Stel dat je iemand op waterski’s nét niet uit het water kunt trekken, dan kun je overwegen om een hydrofoil op je buitenboordmotor te installeren.

Met een hydrofoil buitenboordmotor vaar je sneller en zuiniger. Daarnaast gaat je boot gemakkelijker in plané. Dit is iets wat vooral bij het watersporten handig is.

Een hydrofoil is over het algemeen makkelijk te installeren en kan gewoon zonder tussenkomst van een monteur gedaan worden. Ook hoef je bij veel merken niet te boren in je motor.

Hydrofoils zijn er voor zowel kleine als grote buitenboordmotoren.

Hoe hard moet je varen om te waterskiën?

Zoals hierboven beschreven, is de minimale snelheid om te waterskiën 18 kilometer per uur. Op deze manier kun je het gemakkelijk leren en kan je niet erg hard vallen.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.