Wat is de minimale snelheid voor een funtube en hoeveel PK funtube?

De meest gekochte watersportartikelen zijn de funtube en de banaan. Dit is niet geheel toevallig, je hebt namelijk geen gigantische buitenboordmotor met veel PK nodig om veel plezier te hebben met een funtube.

Maar wat is de minimale snelheid voor een funtube en hoeveel PK heb je nodig voor een funtube? In dit artikel leggen wij dit uit én geven wij tips hoe jij met te weinig vermogen de maximale snelheid van jouw boot kunt opkrikken met hulpmiddelen.

Wat is de minimale snelheid voor een funtube?

De snelheid voor het gebruik van een funtube ligt aan welke funtube je gebruikt. Het is namelijk een stuk moeilijker om op een instabiele banaan of op een kleine platte funtube achter de boot te blijven zitten, dan in een band achter de boot. Anders dan de minimale snelheid voor waterskiën is er geen minimale snelheid voor een funtube, je kunt namelijk met elke snelheid een funtube voorttrekken. Wel is er een snelheid waarop het gebruik van een funtube achter de boot pas écht spectaculair is. En… Er is wel degelijk een snelheid waarbij het gevaarlijk wordt!

Tekst gaat door onder afbeelding

Minimale snelheid funtube

Minimale snelheid funtube voor één persoon

Voor een funtube waarin het makkelijker is om te blijven zitten, zoals een band achter de boot voor één persoon, is een snelheid van 25 tot 30 kilometer per uur een snelheid waarbij het erg leuk en spectaculair wordt. Op deze snelheid kun je ook stunten en stuiteren over de golven. Voor een spannende rit is een minimale snelheid voor een funtube van één persoon dus rond de 30 kilometer per uur.

De maximale snelheid voor een funtube van één persoon ligt rond de 40 kilometer per uur. Hier begint het gevaarlijk te worden en kan je erg hard op het water vallen.

Minimale snelheid funtube voor meerdere personen

Voor een funtube van meerdere personen ligt de minimale snelheid een stukje lager. Doordat er onderling flink gestoeid kan worden, vinden wij dat de minimale snelheid rond de 20 tot 25 kilometer per uur ligt. De snelheid waarop het écht leuk wordt, ligt dus een stukje lager, maar de snelheid waarop het gevaarlijk wordt ook.

De maximale snelheid voor een funtube van meerdere personen ligt rond de 30 tot 35 kilometer per uur. Deze snelheid ligt lager dan een funtube voor één persoon omdat men bij meerdere mensen boven op elkaar terecht kan komen bij een val.

Heb je nog geen funtube gekocht? Bekijk dan onze review en koopgids bij het funtube kopen!

Hoeveel PK heb je nodig om met een funtube te varen?

Om fatsoenlijk met een funtube te kunnen varen, heb je een bepaald vermogen nodig. Voor een boot van 5 tot 6 meter heb je rond de 70 PK nodig om de benodigde snelheid te kunnen behalen om te planeren, maar ook om de funtube buiten de hekgolven te krijgen en dus het ruige water te bevaren.

Met hoeveel PK funtube trekken?

Met een kleinere boot heb je zo’n 50 tot 60 PK nodig om te watersporten met een funtube. Een grotere boot heeft vanzelfsprekend meer dan 70 PK nodig. Het is vooral belangrijk om in plané te kunnen komen. Dit kan bevorderd worden door het gebruik van een buitenboordmotor hydrofoil. Dit is een opzetstuk op je buitenboordmotor, waardoor je boot sneller en zuiniger kan varen. Ook wordt de boot door het gebruik van een hydrofoil stabieler en komt het sneller in plané.

Mijn boot heeft niet genoeg vermogen voor het gebruik van een funtube, hoe haal ik een hogere topsnelheid met mijn buitenboordmotor?

Je kunt een hogere topsnelheid behalen door het gebruik van een hydrofoil. Een hydrofoil is uitermate geschikt wanneer een boot niet in plané kan komen bij het trekken van een funtube of bij andere watersporten. Dit komt door het bevorderende effect van deze planeervinnen. Zo kun je met hetzelfde aantal PK zowel sneller varen, als makkelijker in plané komen.

Je boot zou ook minder vermogen kunnen hebben door interne problemen, zoals de bougies, de carburateur of brandstofproblemen. Lees hier meer als je problemen met je bootmotor hebt.

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.