Hydrofoil buitenboordmotor monteren – Tips & Tricks

Een hydrofoil buitenboordmotor monteren is, afhankelijk van het merk, makkelijk of moeilijk. Om de vele voordelen van een hydrofoil te kunnen benutten, is het belangrijk om de hydrofoil op de juiste manier te monteren en te bevestigen. Dit kan zowel met als zonder boren. Dit ligt aan welk model je kiest.

Hoe monteer ik een buitenboordmotor hydrofoil zonder boren?

Bevestig de hydrofoil aan de cavitatieplaat van de buitenboordmotor, een klein stukje boven de schroef. Hydrofoils voor op de buitenboordmotor zijn het meest effectief wanneer ze een paar centimeter boven de schroef worden gemonteerd.

Het correct plaatsen van een hydrofoil kan een verschil maken, aangezien een te hoge of verkeerde plaatsing de waterdruk, die veroorzaakt wordt door de hydrofoil, verminderd wordt. Sommige hydrofoils, zoals de SE SPORT 400, worden geleverd met een speciale clip om de hydrofoil zonder boren te kunnen monteren.

Sommige hydrofoils hebben klemschroeven die worden gebruikt om de hydrofoil te bevestigen. Andere hydrofoils vereisen dat er wordt geboord in de buitenboordmotor, maar veel merken bieden hydrofoils aan die je zonder boren kunt monteren. Bijvoorbeeld via een montageclip. SE Sport-modellen hebben clips of een speciale montageset. Zo kun je gemakkelijk een buitenboordmotor hydrofoil monteren

Kun je een hydrofoil op je buitenboordmotor plaatsen zonder te boren?

Het is mogelijk om zonder boren een hydrofoil op je buitenboordmotor te monteren! Sterker nog, dit komt juist erg vaak voor. Een bekend merk voor hydrofoils die je zonder boren op je buitenboordmotor kunt monteren is Stingray, maar ook de SE Sport. Lees hier meer over onze uitleg over hydrofoils voor een buitenboordmotor.

Vaak worden hydrofoils zonder boren op een buitenboordmotor gemonteerd door een clip te gebruiken, zoals de SE Sport Clip waarmee je zonder je buitenboordmotor te beschadigen een hydrofoil kunt monteren!

Waarvoor wordt een hydrofoil gebruikt?

Een hydrofoil zorgt er voor dat een boot met meer gemak planeert, sneller vaart en stabieler vaart.

Een boot kan bijvoorbeeld moeite hebben met planeren, wanneer er een funtube achter de boot hangt. Deze trekt de onderkant van de boot omlaag, waardoor planeren moeilijker wordt. Door een hydrofoil te monteren, zorg je er voor dat de achterkant van de boot uit het water gestuwt wordt. Je hoeft hierdoor minder water te verzetten ten opzichte van een boot die met de punt omhoog staat en de achterkant diep in het water ligt. Op deze manier vaar je ook zuiniger.

Kan je een hydrofoil monteren zonder te boren?

Ja, je kunt een hydrofoil monteren zonder te boren. Hoe dit gaat is afhankelijk van het merk. Bij SE Sport is dat bijvoorbeeld via een montage clip. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Wat is het effect van een hydrofoil op je buitenboordmotor?

Een hydrofoil zorgt er voor dat een boot sneller vaart, sneller in plané komt en gemakkelijker te besturen is. Ook vaar je, doordat je beter in plané komt, zuiniger. Dit komt doordat de boot minder water hoeft te verzetten.

Is een hydrofoil voor een buitenboordmotor het geld waard?

Onze hydrofoil buitenboordmotor ervaring is dat het absoluut helpt om de boot in plané te krijgen en een hogere snelheid te behalen. Daarnaast is de motor zuiniger door het gebruik.

Buitenboordmotor Hydrofoil monteren
Buitenboordmotor hydrofoil monteren

Populairste berichten

Bas van Strekenburg

Fervent watersporter

Bas is vaak in zijn boot te vinden en probeert hier zijn kennis over te delen met anderen door informatieve artikelen te schrijven.